Kiire näkyy tapaturmatilastoissa – joulun alla kannattaa hellittää tahtia

Joulukuun Tapaturmapäivä haluaa herätellä ihmisiä ja varsinkin miehiä huomaamaan kiireen vaikutuksia tapaturmien syntyyn sekä parantamaan heidän keinojaan hallita arjen kiirettä.

Kiire aiheuttaa leijonanosan kodeissa tapahtuvista tapaturmista. Myös työpaikoilla, vapaa-ajalla ja liikenteessä kiire vaikuttaa monen tapaturman taustapiruna. Kiire on taustasyynä varsinkin kotitapaturmissa, joista reilusti yli puolet (62 prosenttia) johtui osin tai kokonaan kiireestä.

Kiire vaanii usein erityisesti miehiä. Erityisesti liikenteessä ja töissä kiire vaikutti miehille tapahtuviin tapaturmiin enemmän kuin naisiin.

Kiireestä johtuvia tapaturmia voi ehkäistä esimerkiksi riittävillä yöunilla sekä ennakoinnilla. Kun arjessa varaa tarpeeksi aikaa asioiden hoitamiseen ja paikasta toiseen siirtymiseen, ei kiirettä pääse syntymään. Töissä koettu kiire ja kireä työtahti ovat tuttuja asioita monelle. Työn hyvä suunnittelu ja selkeät tavoitteet puolestaan vähentävät kiireen tuntua.

Voit osallistua Tapaturmapäivään sosiaalisessa mediassa: Mikä olisi joulun paras aineeton lahja isälle, puolisolle tai ystävälle? Millä voisi vähentää kiireen tunnetta? Kero ideasi https://www.facebook.com/tapaturmapaiva/ ja osallistu palkintojen arvontaan.

 

Lisätietoja, tiedotteet ja kampanjamateriaalia: http://www.kotitapaturma.fi/tapaturmapaiva/

Terveyden edistämisen suunnittelija Saara Aakko, p. 040 480 6973, etunimi.sukunimi@punainenristi.fi