Sekasin-chat: merkityksellisiä kohtaamisia verkkovapaaehtoistyössä

Sekasin-chat: merkityksellisiä kohtaamisia verkkovapaaehtoistyössä

Hei, olen Pihla Aaltonen ja työskentelen SPR:n työntekijänä osana Sekasin-chatin tiimiä, kotitoimistonani Vantaan nuorten turvatalo. Olen Laurean Projektitorilla 25.11 SPR:n Vantaan nuorten turvatalon vaparikoordinaattori Saran kanssa tarkoituksenamme jutella harjoittelun ja vapaaehtoistoiminnan mahdollisuuksista turviksella, jossa pääset mukaan myös Sekasin-chattiin. Pyysin Laurean sosionomiopiskelijaa, Vantaan turviksen Sekasin-vapaaehtoista ja Mieli ry:n SOS-Kriisikeskuksen opiskelijaharjoittelijaa, Eveliina (Eve) Häggqvistia kertomaan kokemuksiaan chatista.

Evellä on sosionomiopintojen kautta kokemusta harjoitteluista lasten, nuorten, ja parisuhdeväkivallan teemojen parissa, sekä tällä hetkellä kriisityöstä. SOS:n harjoittelijana hän päivystää myös Sekasin-chatissa. Tulevaisuudessa ”en lyö lukkoon mitään tiettyä ammattinimikettä tai erityissuuntausta, mutta jotain mielenterveystyöhön liittyvää olis kiva tehdä”. Eve aloitti Sekasinissa Laurean projektitorin kautta: ”siellä oli nettiauttaminen ja mua kiehtoi hirveästi se sana, että mikä tää nettiauttaminen on. Sekasin-chatista tiesin, että se oli olemassa, mut siihen se sit vähän jäikin. Otin yhteyttä turvikseen, et tää kiinnostaa, ja mut koulutettiin siihen ja pääsin aloittaan aika nopeasti. Ihan alussa katoin yhden illan yhden kokeneemman päivystäjän keskusteluja ja otin sitten itsekin ekan ja siitä se sitten lähti. Vuoden aktiivisesti sitten toimin turviksella.” Eve kertoo, että vaikka Sekasin-päivystyksestä oli mahdollisuus saada opintopisteitä, hän päätyi kuitenkin tekemään päivystystä ihan vaan ”koska mä saan tästä ite niin paljon irti”.
Jokainen päivystyskerta opetti paljon, kuten miten puhua ihmisille, miten erilaisia teemoja kannattaa käsitellä ja miten pitää itsestään huolta. ”Meistä pidettiin turviksella huolta ja oli turvallinen ilmapiiri päivystää, kun oli muita ympärillä ja pystyi kysymään, et hei, en tiedä tästä aiheesta, osaako joku sanoa tähän jotain?”.
Evelle oli tärkeää päivystäjien yhteisö – oli mahdollisuus päivystysasioiden ja keskustelujen lisäksi vaihtaa myös yleisiä kuulumisia, kun näki muita. ”Inspiroidun ihmisistä – muiden ajatuksista ja keskusteluista nappaa itselleen tosi paljon.”
Eve kertoo Sekasinin opettaneen hänelle rajan vetämistä yhteydenottajan ja itsen välille – anonyymissä palvelussa ei voi tietää, mitä ruudun toisella puolella tapahtuu ja on taito olla kantamatta kuormaa tästä vai vaikuttua nuoren tilanteesta liikaa. Kasvokkain tapahtuvissa kohtaamisissa on Even mukaan usein pidempiaikainen suhde henkilöön ja voidaan pohtia haastavia asioita syvällisemmin – chat-keskustelussa taas kyseessä on yksittäinen kuuntelun ja kohtaamisen hetki.
Miksi tulla mukaan Sekasin-päivystäjäksi? Eve sanoo, että nuorilla on halu jutella rankoistakin asioista, ja päivystäjille aito tarve, koska chattiin jonottaa paljon nuoria joka päivä. Chat tukee  nuoria käsittelemään asioita ja he antavatkin usein suoraa positiivista palautetta. Palautteen lisäksi ”Me käsitellään ikäviä asioita [chatissa], mutta se porukka on kaikki tosi ihanaa, työntekijät ja vaparit, et se on kaikki sen arvosta ja kannattelee hyvin”.
Vinkiksi Sekasin-päivystystä harkitsevalle tai aloittavalle Eve sanoo, ettei kannata pelätä liikaa sitä, että sanoo jotain väärin keskustelussa, eikä tarvitse olla käynyt psykologin koulutusta tai muuta erityisammattikoulutusta. Tärkeintä on, että palvelussa kohtaa ihmisen ihmisenä aidosti: ”se riittää hyvin pitkälle”. Avoimuus, ystävällisyys, hyvä kuunteleva korva, luettelee Eve hyvän päivystäjän ominaisuuksia.
Chattiin tulijoille, ja meille muillekin Eve toteaa: ”On ihan ok olla Sekasin, kaikki me joskus ollaan”.

Kiinnostuitko? Tulehan juttelemaan ma 25.11 klo 11-13 välillä Laurean Projektitorille tai ota yhteyttä suoraan turvikselle: sara.jessen(at)redcross.fi / 040 620 2138.

Pihla Aaltonen