Punaisen Ristin Pisara - harjoituksessa testattiin kriisivalmiutta

SPR
Kuvaaja: SPR
"SPR:n katastrofivalmiuden suunnittelija Petri Keskinen esittelee vedenpuhdistamoa Porin kaupungin kriisinhallintapäällikölle Pasi Vainiolle."
SPR
Kuvaaja: SPR
"Punaisen Ristin vapaaehtoinen Paula Peltola kertoo kiinnostuneille veden puhdistamosta Porin Etelärannassa"

Pisara 2019-harjoituksen uhkakuvassa Porin veteen oli päässyt tuntematonta saastuttavaa ainetta ja puhtaan juomaveden saanti oli uhattuna myös eri puolilla maakuntaa. Katastrofi uhkasi ja Punaista Ristiä oli pyydetty apuun. Porissa Etelärantaan pystytettiin vedenpuhdistuslaitos ja eri puolilla kaupunkia vapaaehtoiset neuvoivat kansalaisia veden keittämisestä. 15 osastoa osallistui harjoitukseen ympäri piiriä, kaikilla oli oma uhkakuvansa mietittävänä.

”Porin veden varavesilaitos saataisiin toimintakelpoiseksi kahdessa vuorokaudessa. Punaisen Ristin Etelärantaan pystyttämä laitos tuottaa tutkitusti puhdasta vettä jo vuorokaudessa, joten sillä olisi oleellinen osuus katastrofin sattuessa”, sanoo Porin kaupungin riskienhallintapäällikkö Pasi Vainio.

Porin osaston vapaaehtoiset saivat Etelärannassa puksuttavan vedenpuhdistajan toimintaan muutamassa tunnissa. Veden laadun mittaaminen kestää vuorokauden verran ja sen jälkeen puhdasta vettä tulee 4000 litraa tunnissa.

”Hyvä muistaa myös Punaisen Ristin ystäväpalvelu, jonka kautta saataisiin liikkeelle aktiivisia ihmisiä auttamaan mm. perusturvan asiakkaita mahdollisen vesikatastrofin aikana”, toteaa Punaisen Ristin Porin osaston johtaja Virpi Lindström.

Koko piirin kattava harjoitus osoitti, että liikkeelle saataisiin tosi tilanteessakin lähes 200 omaa vapaaehtoista ja muiden järjestöjen ja yhteistyötahojen kautta toinen mokoma lisää.

”Näyttää siltä, että vapaaehtoisia riittäisi tosi paikankin tullen”, iloitsee piirin puheenjohtaja ja Pisara 2019-harjoituksen yleisjohtaja Paula Ilen.

Teksti: Leena Reikko

#pisara2019