Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän ja Kuokkalan osastot osallistuvat valtakunnalliseen Pisara-valmiusharjoitukseen 26.10. Jyväskylässä

Joonas Brandt
Kuvaaja: Joonas Brandt

Suomen Punainen Risti järjestää valtakunnallisen Pisara -valmiusharjoituksen 26.10.2019. Harjoituksen teemana on vesikriisi, sillä puhdas vesi on kaikille välttämätöntä. Tilanteita, joissa veden tulo keskeytyy tai vesi on pilaantunutta, sattuu Suomessa vuosittain, mutta niihin voi varautua ennalta myös omin avuin.

– Vedenjakelun häiriö pistää ihmisen päivärytmin nopeasti sekaisin. Jos vettä ei ole varalla, on ryhdyttävä nopeasti miettimään, mistä vettä saa ja miten sen saa kannettua kotiin, sanoo Punaisen Ristin kotimaan valmiustoiminnan päällikkö Leena Kämäräinen.

Häiriöihin voi varautua etukäteen. Niin sanotun kotivaran ideana on varmistaa, että kotoa löytyy riittävästi esimerkiksi juotavaa ja syötävää häiriötilanteen sattuessa.

– Viranomaiset järjestävät tarvittaessa vedenjakelun, mutta mahdollisimman monen olisi hyvä pärjätä siihen asti omin avuin. Viime vuosien vesikriiseistä on opittu, että pullovesi loppuu kaupasta nopeasti, Kämäräinen kertoo.

Helppo tapa varmistaa juomavesi aivan ensi hetkiksi on säilyttää kannullinen vettä jääkaapissa. Veden hakemista varten kannattaa varata puhtaat kannelliset ämpärit, joita ei käytetä muihin tarkoituksiin. Tautiriskin vähentämiseksi kotona on hyvä olla varalla käsidesiä ja kertakäyttökäsineitä.

Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän ja Kuokkalan osaston vapaaehtoiset jakavat vettä valmiusharjoitukseen liittyen, kertovat kuinka toimia, kun annetaan veden keittokehotus sekä mikä kotivara on lauantaina 26.10. kello 10-16:00 seuraavissa paikoissa:

  • Kuokkalan kauppakeskus (Syöttäjänkatu 2)
  • Palokan Prisma (Palokanorsi 1)

Tapahtumissa on myös mahdollisuus osallistua ensiapukurssin lahjakortin arvontaan.

Punainen Risti toimii häiriötilanteissa viranomaisen tukena ja sen työtä täydentäen. Yksi esimerkki tällaisesta häiriötilanteesta oli Kainuussa tammikuussa 2018 olleet laajat sähkökatkot. Järjestön valtakunnallinen valmiusharjoitus järjestetään kerran kolmessa vuodessa.

Lisätietoja: Valmiuden yhteyshenkilö Jouko Aho 044-320 1732, jyvaskyla@punainenristi.fi