Ennakoi, harjoittele, analysoi, opi – Kaarinassa harjoitellaan toimimista mahdollisen vesikriisin yhteydessä yhteistyössä ja pala kerrallaan

Anna Tenho
Kuvaaja: Anna Tenho
"Marja-Helena Salmio ja Esko Vihervä SPR Kaarinan-Piikkiön osastosta ja Kaarinan kansalaisopiston Juha Nummelin (keskellä) iloitsevat yhdessä suunnitteluista ja toteutetuista luennoista."
Anna Tenho
Kuvaaja: Anna Tenho
"Kaarinan kaupunginjohtaja Harri Virta on myös piirin puheenjohtaja. Marja-Helena Salmio on SPR Kaarinan-Piikkiön osaston puheenjohtaja."
"Pisara 2019 on Suomen Punaisen Ristin valtakunnallinen valmiusharjoitus."

Suomen Punaisen Ristin Pisara 2019 -valmiusharjoituksen teemana on vesikriisi, sillä puhdas vesi on kaikille välttämätöntä. Tilanteita, joissa veden tulo keskeytyy tai vesi on pilaantunutta, sattuu Suomessa vuosittain. Kaarinassa Pisara 2019 -harjoitukseen on valmistauduttu keväästä 2019 alkaen. Idea Vesikriisi-harjoituksesta lähti SPR Kaarinan-Piikkiön osastolta ja yhteistyökumppaneiksi lähtivät innolla mukaan Kaarinan kansalaisopisto, Rantakulman Martat sekä Kaarinan kaupunki.

Pisara 2019 valmiusharjoitus toimi kimmokkeena kaupunkilaisille järjestettäviin avoimiin varautumisluentoihin. ”Yhteistyökumppaneiden kanssa sovittiin, että pureskellaan valmiusteemaa rauhassa kolmessa palasessa”, kuvaa suunnittelijaopettaja Juha Nummelin Kaarinan kansalaisopistosta luentosarjan syntyä. Luentosarjan teemaksi valikoitui ”Kriisinhallinta haltuun”.

”Kriisinhallinta haltuun” -luentosarja

Lokakuinen luentosarja alkoi Suomen Pelastusalan Keskusjärjestön luennolla 72 tunnin valmiudesta. Illassa haastettiin pohtimaan sitä, kuinka hyvin pärjäisimme häiriötilanteissa omin avuin 72 tuntia. Lisää 72 tunnin varautumisesta voi lukea 72tuntia.fi -sivuilta. Seuraavalla kerralla Lounais-Suomen Marttojen luento Kotivarasta valmensi kuulijoita antamalla vinkkejä siihen, mitä kaikkea kotona olisi hyvä olla varalla mahdollisia arjen häiriötilanteita varten. Kotivaraan kuuluu ruoan ja juoman lisäksi myös muita kodin päivittäistarvikkeita. Kotivaraan voi tutustua tarkemmin Marttojen sivuilla. Kotivara luento innoitti myös tulevaa joulua ajatellen. SPR Kaarinan-Piikkiön osaston puheenjohtaja Marja-Helena Salmio kertoi hyvän joululahjavinkin: perinteisen herkkukorin sijaan lahja voisikin olla kannellinen ämpäri täytettynä kotivaratuotteilla. Kolmen ilmaisluennon kokonaisuus päättyi Kaarinan kaupungin edustajien puheenvuoroon kaupungin varautumisesta mahdollisiin kriisitilanteisiin. Kaupunginjohtaja Harri Virran puheessa korostui ennakoinnin, harjoittelun, analysoinnin ja sitä kautta oppimisen merkitys. Virta painotti myös yhteistyötä järjestöjen kanssa. Luentosarjaa oli kuuntelemassa yhteensä 160 henkilöä.

”Parasta luentosarjassa on ollut verkostoituminen ja ihmisten tapaaminen. Illoissa on keskusteltu paljon ja esille on noussut mielenkiintoisia ja tärkeitä kysymyksiä varautumiseen liittyen. On hienoa, että vapaaehtoiset voivat toimia viranomaisten tukena mahdollisissa kriisitilanteissa”, kuvaa Marja-Helena Salmio. ”Varautuminen kannattaakin niin yhteisön kuin yksittäisen kotitalouden näkökulmasta”, summaa Salmio luentojen antia.

Lauantaina SPR Kaarinan-Piikkiön osasto ratkoo kaupungin antamaa tehtävää

Kolmen luentokerran jälkeen kaupunki harjoittelee mahdollista vesikriisitilannetta. Harjoitukseen osallistuu SPR Kaarinan-Piikkiön osasto. Varsinaisena Pisara 2019 -valmiusharjoituspäivänä 26.10. SPR Kaarinan-Piikkiön osasto ratkoo kaupungin heille antamaa harjoitustehtävää. Marraskuussa osasto purkaa yhdessä koko Pisara 2019 -harjoituksen suunnittelusta luentoihin ja harjoitukseen asti. Näin toteutuu kaupunginjohtajankin vinkki: ennakoi, harjoittele, analysoi ja opi. Pisara 2019 -valmiusharjoitus on Suomen Punaisen Ristin valmiusharjoitus, mutta mukaan harjoittelemaan on kutsuttu myös yhteistyökumppaneita sekä paikallisesti, alueellisesti että valtakunnallisesti. Punaisen Ristin valtakunnallinen valmiusharjoitus järjestetään kerran kolmessa vuodessa. Valmiusharjoituksen teema vaihtuu joka kerta.