Punainen Risti harjoittelee auttamista vesikriisissä Tikkurilassa

Joonas Brandt
Kuvaaja: Joonas Brandt

Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piiri harjoittelee lauantaina 26.10. ihmisten auttamista laajan vesikriisin sattuessa.

Tempaus on osa Suomen Punaisen Ristin Pisara 2019 -valmiusharjoitusta, joka järjestetään koko maassa.

Tikkurilassa Pisara 2019 -valmiusharjoitus järjestetään Tikkurilantorilla kauppakeskus Dixin läheisyydessä sekä Tikkurilan kävelykadulla. Vapaaehtoiset jakavat pisteillä vettä alueen asukkaille osana harjoitusta kello 10–14. Vedenpuhdistukseen voi tulla tutustumaan Heurekan pihalle, jossa on tarjolla myös Helsingin seudun ympäristöpalveluiden (HSY) kalustonäyttely sekä tietoa vesikriisissä toimimiseen.

Tikkurilan valmiusharjoituksen taustatilanteena on vesijohtoveden pilaantuminen. Punaista Ristiä pyydetään viranomaisten tueksi, kun alueen noin tuhannelle kotitaloudelle on tiedotettava vedenkäytön rajoituksista ja tilapäisestä vedenjakelusta.

– Veden pilaantuessa tai esimerkiksi vesiputken rikkoutuessa voi kestää pitkään, ennen kuin vettä voi käyttää taas normaalisti. Siksi on tärkeää, että jokainen tietää miten toimia, kun hanasta ei tule vettä tai vesi on pilaantunutta, sanoo Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin ohjelmapäällikkö Heidi Juslin-Sandin.

Harjoitukseen osallistuu kymmeniä vapaaehtoisia, viranomaisia ja Punaisen Ristin työntekijöitä. Harjoitus järjestetään yhteistyössä Vantaan kaupungin ja HSY:n kanssa.

Vapaaehtoiset kiertävät harjoituksen yhteydessä ovelta ovelle tekemässä kyselyä HSY:n viestinnän tavoittavuudesta kello 10-15.

Pisara 2019 on Suomen Punaisen Ristin valtakunnallinen valmiusharjoitus, joka järjestetään koko maassa lauantaina 26.10.

Harjoituksen teemana on vesikriisi, sillä puhdas vesi on kaikille välttämätöntä. Tilanteita, joissa veden tulo keskeytyy tai vesi on pilaantunutta, sattuu Suomessa vuosittain. Punainen Risti toimii häiriötilanteissa viranomaisen tukena ja sen työtä täydentäen. Järjestön valtakunnallinen valmiusharjoitus järjestetään kerran kolmessa vuodessa.

Lisätietoja Pisara 2019 -harjoituksesta:

Heidi Juslin-Sandin, Punaisen Ristin Helsingin ja Uudenmaan piirin ohjelmapäällikkö p. 0400 599 047, sähköposti heidi.juslin-sandin@punainenristi.fi.