Syyskuun 2019 uutiskirje

Punaisen Ristin ensiavun koulutusohjelmat uudistuvat

Sisältö:

1. Hyötyjä isossa ja pienessä mittakaavassa

                           1.1. Kilpailijoista kumppaneiksi

                           1.2. Mitä hyötyä on sertifioinnista ja mitä se tarkoittaa?

                           1.3. Ohjeistuksesta sopimukseen. Miten sopimus toimii?

                           1.4. Digitaalisuus on täällä
 

2. Yhdistelmäkoulutukset (verkko- ja lähikoulutus)

3. Aikataulusta

 

 

  1. Hyötyjä isossa ja pienessä mittakaavassa

Olemme keskustelleet viimeisen puolen vuoden aikana useiden kumppaneiden kanssa uudistukseen liittyvistä asioista ja vastaus on tyypillisesti kuulunut: ”Vihdoinkin!” Muun muassa sähköinen pätevyysrekisteri, yhdistelmäkoulutukset (verkko + lähi) ja kokonaan uudistuneet kouluttajien koulutusmateriaalit ovat kaikki kovin odotettuja asioita.

Uudistusten tarkoitus on ensikädessä nostaa Punaisen Ristin ensiapukoulutusohjelmien arvostusta ja laatua asiakkaiden silmissä sekä helpottaa koulutusten järjestämistä digitaalisin keinoin. Uudistuksen hyötyjä on helppo hakea sekä yksilön näkökulmasta (esim. mahdollisuus tarkistaa oma pätevyys koska vaan) että yhteiskunnan mittakaavassa; Suomessa on tulevaisuudessa enemmän ja paremmin ensiapuun koulutettua väestöä.

Punainen Risti Ensiavun omistus on sataprosenttisesti Suomen Punaisella Ristillä ja yhtiömuoto on tässä tapauksessa vain tapa organisoida toimintoja. Olemme yksi monista Punaisen Ristin yksiköistä ja toimimme saman logon alla ja samojen perusperiaatteiden mukaan kuin muukin organisaatio. Viimekädessä toimintamme pohjautuu kansainvälisen Punaisen Ristin olemassaolon tarkoitukseen.

Kuva 1.Punainen Risti Ensiapu osana Suomen Punaista Ristiä ja kansainvälistä liikettä.

Kun henkilö käy Punaisen Ristin ensiapukurssin, siitä hyötyy sekä lähiyhteisö ensiaputaitoisen yksilön kautta, mutta myös koko yhteiskunta, sillä Punainen Risti Ensiavun mahdollinen voitto ohjataan piiritoimistojen kautta valmiuden ja ystävätoiminnan tukemiseen. Punainen Risti Ensiavun Youtube-kanavalta löydät aiheeseen liittyviä animaatioita. Käypä katsomassa!

Animaatio 1

Animaatio 2

 

1.1. Kilpailijoista kumppaneiksi

Punainen Risti on sitoutunut STM:n yhteistyöpöytäkirjan tavoitteisiin ja ensiapukoulutusohjelmien osalta kokonaisuudesta vastaa Punainen Risti Ensiapu. Tavoitteenamme on järjestää väestölle suunnattua ensiapukoulutusta

a) mahdollisimman paljon ja

b) mahdollisimman yhtenäisesti 

Kansalaisten ensiaputaidot ovat oleellinen osa valtakunnallista varautumista pieniin ja isoihin onnettomuuksiin. Nyt uudistuksen kynnyksellä ajattelemme, että kumppaneidemme koulutukset ovat avainasemassa tavoitteen täyttymisessä.

Uuden ensiapukoulutusjärjestelmän tarkoituksena on nostaa Punaisen Ristin omistamien ensiapukoulutusten laatua, arvostusta ja määrää, mutta samalla mahdollistaa tasapuolisesti kannattava liiketoiminta kumppaneillemme. Ajattelemme, että koulutusohjelmiimme sitoutuneet koulutusorganisaatiot ovat kumppaniorganisaatioita ja kouluttajat kumppanikouluttajia.

1.2. Mitä hyötyä on sertifioinnista ja mitä se tarkoittaa?

Pätevyyden omaavat ensiavun kouluttajat ja Punaisen Ristin ensiavun todistuskoulutuksen ovat jatkossa sertifioituja. Miksi?

a) Tavoitteenamme on ollut rakentaa uusi järjestelmä, jossa yritys- ja yksityisasiakkaat voivat luottaa ensiapukoulutusten laatuun; kurssit ovat standardoituja (tasalaatuisia) sisällön, opetuksen ja keston osalta. Tämä luo pohjan koulutusten ja ensiaputaitoisten kansalaisten määrän kasvulle ja auttamisrohkeudelle.

b) Jotta tasalaatuisuus voidaan taata, kouluttajat ja koulutukset sertifioidaan Kiwan toimesta. Sertifiointi on eräänlainen lupaus asiakkaille siitä, että ostettu palvelu vastaa luvattua kokonaisuutta ja on samansisältöinen.

c) Tavoitteena on ensiapukoulutusten määrän merkittävä kasvu kumppaniorganisaatioissamme. Asiakkaiden luottamus Punaisen Ristin ensiapukoulutuksiin on avain asemassa kasvun näkökulmasta ja sertifioinnin kautta voimme paremmin kehittää tasalaatuisuutta. Kaikki kumppanit ja kumppanuudet ovat meille tärkeitä. 

 

1.3. Ohjeistuksesta sopimukseen. Miten sopimus toimii?

Punaisen Ristin ja kumppanikouluttajien välillä ei ole ollut toistaiseksi sopimusta koulutusten toteutuksesta, vaan eräänlainen ohjeistus. Ensi vuoden alkuun mennessä järjestely muuttuu siten, että teemme kumppanikoulutusorganisaatioiden kanssa sopimuksen koulutusten ja asiakkaiden hallinnoinnista koulutusportaalin kautta.

Sopimuksia aletaan tekemään marraskuussa hyvissä ajoin ennen vuoden vaihdetta.

Pätevä ensiapukouluttaja pääsee koulutusportaaliin kouluttajan roolissa toteuttamaan koulutuksia. Toimiakseen koulutusportaali tarvitsee kahdessa eri roolissa olevan toimijan; kumppaniorganisaatio hallinnoi kursseja ja asiakkaita, pätevä kouluttaja kouluttaa. Mikäli kumppaninamme on esimerkiksi yhden henkilön toiminimi, hallinnointia ja kouluttamista voi hoitaa sama henkilö, mutta hän tekee sen eri rooleissa.

 Kuva 2. Koulutusportaalin toiminta kuvattuna kumppanikouluttajan ja kumppaniorganisaation näkökulmasta.

 

1.4. Digitaalisuus on täällä

Koulutusportaali luo hyötyjä kaikille sen käyttäjille.

Pätevyyden omaavalla kouluttajalla on toimivat tunnukset koulutusportaaliin. Paperien pyörittely loppuu, sillä kouluttaja näkee koulutettavien nimet portaalin kautta ja hyväksyy kurssisuoritukset. Kouluttaja pääsee portaalin kautta myös kokonaan päivitettyihin koulutusmateriaaleihin ja isoon uuteen kuvapankkiin. Portaalissa on myös kouluttajien uudet ohjeet kolmessa osassa:

1) Kouluttajakoulutus ja pätevyys,
2) Kurssien järjestäminen ja laadunvalvonta sekä
3) Ensiapukurssien sisällöt ja toteutusohjeet

Kumppaniorganisaatio hallinnoi omia koulutuksiaan portaalin kautta. Portaali mahdollistaa myös muistutuksen lähettämisen ennen asiakkaiden ensiapupätevyysajan loppumista.

Asiakkaat pääsevät kirjautumaan portaaliin asiakkaan roolissa. He näkevät oman pätevyytensä tilan, ja voivat tilata itselleen postitse perinteisen muovikortin sen kadottua.

Yksilön pätevyyttä todentaa siis jatkossa sähköinen pätevyysrekisteri, ei niinkään muovinen todistuskortti. Täten muovisten todistuskorttien rooli muuttuu vain pieneksi yksityiskohdaksi isossa kokonaisuudessa niin pätevyyden osoittamisessa kuin kustannuksina.

Sen sijaan koulutusohjelmien kehittäminen, sertifiointi ja uuden sähköisen järjestelmän rakentaminen aikaansaavat merkittäviä kustannuksia sekä Kiwalle että Punainen Risti Ensiavulle. Molemmissa organisaatioissa on nimetyt henkilöt ylläpitämässä ja kehittämässä kokonaisuutta. Tähän sisältyy muun muassa valtavasti koodaamista, sisällöntuotantoa, viestintää, laadunvalvontaa ja tietenkin asiakaspalvelu. Todistuskorttien sijaan perimme jatkossa sertifioidun pätevyysrekisterimaksun kaikista Punaisen Ristin todistuskoulutuksista. Hinnoittelu on loppusuoralla ja julkaisemme uudet hinnat lokakuun alussa.

2. Yhdistelmäkoulutukset (verkko- ja  lähikoulutus)

Käytämme jatkossa nimeä ”yhdistelmäkoulutus” kursseista, jotka koostuvat sekä verkko- että lähikoulutuksesta. Tämä johtuu siitä, että Punaisen Ristin pätevyyden saamiseksi asiakkaan tulee käydä molemmat osiot.

Yhdistelmäkoulutukset ovat kaikille kumppaneillemme lisäoptio, jotka pyörivät koulutusportaalin kautta. Sertifioinnin luoman standardoinnin takia vuoden alusta on vain yksi Punaisen Ristin yhdistelmäkoulutusohjelma, joka koostuu Punaisen Ristin verkkokoulutuksesta ja kumppanin toteuttamasta lähikoulutuksesta. Panostamme yhdistelmäkoulutusten kehittämiseen voimakkaasti tulevien vuosien aikana ja on ymmärrettävää, että sertifioinnin toteutumisen (tasalaatuisuuden) näkökulmasta digitaalisten koulutusten tulee olla standardoituja. Näin asiakkaat tietävät mitä ostavat ja heitä kohdellaan tasapuolisesti.

Yhdistelmäkoulutuksia pilotoidaan tämä syksy ja ne tulevat kaikille myytäväksi mahdollisimman pian. Niissä on myös suoritepohjainen maksu.

Punainen Risti Ensiavun verkkosivuilla ensiapukoulutus.fion viimeisin artikkeli liittyen yhdistelmäkoulutuksiin. Pelkästään lähikoulutuksena järjestettävät ensiapukoulutukset ovat edelleen vaihtoehtona.

 

3. Aikataulusta

Aikataulujana löytyy alta. Tässä muutamia huomioita:

Kehitämme koulutusportaalia koko ajan. 1.1.2020 kaikki koulutukset siirtyvät koulutusportaaliin, mutta se kokee vielä isoja kehitysaskelia alkuvuodesta. Myöhemmin ensi vuonna kokonaisuuteen integroidaan muun muassa ensiavun kouluttajakoulutus, joka asiana tulee myös kokemaan uudistuksia.

Nykyisten todistusmuovikorttien tilaamien siis kannattaa mitoittaa siten, että niiden jakaminen loppuu vuoden vaihteessa.

Toivomme sekä aktiivisuutta että kärsivällisyyttä kehitystyössä. Uudistuksia tulee tasaiseen tahtiin ensimmäisen julkaisun jälkeen.

Kehitystyön tueksi aloitamme välittömästi vuoden vaihteessa palautekanavan, jonka tehtävänä on auttaa meitä suuntaamaan resurssit oikeisiin asioihin. Samanaikaisesti on monia rooleja, joita palvelemme:

  1. Kumppanikouluttaja
  2. Kumppaniorganisaatio
  3. Kuluttaja-asiakas eli ensiapukurssilainen
  4. Yritysasiakas
     

Perustavana toiminta-ajatuksena on se, ettei kumppaneille synny kuluja ilman koulutuksia, mikä mahdollistaa joustavamman tavan työskennellä ja säädellä töiden määrää.

Marraskuussa toteutetaan sertifiointiin ja koulutusportaalin käyttöön liittyvä tutustumis- ja käyttöönottokiertue viidellä paikkakunnalla ja ne ovat nähtävissä samanaikaisesti myös verkossa. Kiertueella pääsee tutustumaan koulutusportaaliin ja kuulemaan, mitä sertifiointi tarkoittaa ja miten se vaikuttaa Punaisen Ristin ensiapukoulutuksiin. Tilaisuuksissa on myös Kiwa Inspectan edustus.

Tutustumis- ja käyttöönottokiertueen ajat ja -paikat:

5.11. ilta Helsinki
12.11. ilta Kuopio
19.11. ilta Oulu
26.11. ilta Tampere
2.12. ilta Turku

Kuva 3.Uudistusten aikataulua.