Riktlinje för unga inom Finlands Röda Kors

Riktlinje för unga inom Finlands Röda Kors
 
Vision / mission
 
Inledning
 
Utgångspunkten för ungdomsriktlinjen i Finlands Röda Kors är unga i all verksam-het inom organisationen. Det är alltså inte fråga om en riktlinje för ungdomsverk-samhet utan en riktlinje för verksamhet med unga inom alla verksamhetsområden. Perspektivet utmanar verksamhetsområdena till reflektion och kritisk granskning av verksamhetskulturen i frivilligverksamheten.
Frivilligverksamheten är i förändring. I framtidens FRK agerar unga över avdel-nings- och distriktsgränserna. Unga är verksamma i lika slags fritt formade verk-samhetsgrupper och nätverk samt utnyttjar de digitala möjligheterna.
 
Betydelsen av samarbete blir större. Verksamhet ordnas och utvecklas i samarbete med skolor, hobbyklubbar och andra centrala intressenter. Ett mer nära samarbete behövs även inom organisationen mellan avdelningar, distrikt, verk och centralby-rån.
 
Verksamheten i Finlands Röda Kors är jämlik och öppen för alla.
 
De strategiska målen för verksamhet med unga är:
 
Unga mår bra
● Genom våra verksamhetsformer stöder och stärker vi ungas livshantering, välbefinnande, hälsa och delaktighet, likaså förebygger vi ensamhet.
● Vi erbjuder unga platser med låg tröskel för deltagande.
● Utgångspunkten för vår verksamhet är förebyggande arbete samt lokala be-hov.
 
Unga kan hjälpa
● Unga kan första hjälpen och vardagliga säkerhetskunskaper.
● Unga bryr sig och tar hand om sig själva och varandra.
● Vi ger unga möjlighet att utveckla sina kunskaper i att hjälpa. Unga är en del av organisationens helhetsberedskap och de är verksamma i alla första hjäl-pen- och larmgrupper.
 
Unga förändrar världen
● Vi ökar ungas kunskap om möjligheter att förändra samhället genom Röda Korsets frivilligverksamhet både i hemlandet och internationellt.
● Genom vår verksamhet påverkar unga lokala och globala fenomen.
● Vi påverkar attityder och tillvägagångssätt för att främja och försvara mänsk-liga värden. Vi ökar kunskap om rättsregler.
● Unga är aktivt med i utvecklingen och beslutsfattandet inom Röda Korsets verksamhet.