Festarikesä 2019

Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Selviämisasema tarjoaa turvallisen selviämispaikan asiakkaille, jotka eivät kykene päihteiden vuoksi huolehtimaan itsestään."

Festarikausi on saatu ansiokkaasti päätökseen. Noin 49 Punaisen Ristin päihdetyön ja 33 seksuaaliterveystyön vapaaehtoista on päivystänyt ympäri Suomen 35:ssä kesätapahtumassa ja festareilla. Kokeneemmat vapaaehtoiset ovat jaksaneet kiertää kesässä monia tapahtumia ja selviämisasemia, mutta joukkoon on saatu mukaan myös innokkaita uusia vapaaehtoisia.

Tänä kesänä selviämisasemien tarpeelle oli huomattavissa selkeää kasvua. Selviämisasemia ylläpidettiin yhteensä kuudessa eri tapahtumassa: koulujen lopussa Tampereella, Ilosaarirockissa Joensuussa, Puntala-rockissa Lempäälässä, Qstockissa Oulussa, Solar Sound Festivaaleilla Seinäjoella ja Blockfesteillä Tampereella. Ainoastaan Qstockissa ei ollut Punaisen Ristin ensiapupäivystystä. Muilla festareilla selviämisasema toimi Punaisen Ristin ensiavun yhteydessä ja yhteistyö oli erinomaista ja toimivaa. Asiakkaita selviämisasemilla oli yhteensä yli 200, joten tarve on todellakin suuri. Lisäksi päihde- ja seksuaaliterveystyön vapaaehtoiset ovat tehneet kiertävää työtä niin suurissa kuin pienemmissäkin tapahtumissa ympäri Suomen. Vapaaehtoiset ovat olleet mukana muun muassa Hässäkkä-päivillä Oulussa, YleXPopissa Joensuussa ja Tikkurila Festivaaleilla Tikkurilassa, WKND festivaaleilla Helsingissä. Viimeisenä tapahtumana on vielä lokakuussa järjestettävät Hämeenkadun Approt Tampereella.

Festarijuhlijat ovat ottaneet vapaaehtoiset hienosti vastaan ja pitkiä ja syvällisiä keskusteluja on syntynyt. Suosittuja keskustelunaiheita ovat olleet alkoholi ja sen kohtuukäyttö, nuorien päihteiden käyttö, päihdetyön toiminta sekä seksuaalisuuden monimuotoisuus, suuseksisuoja ja sen käyttö. Erityisesti päihdetyön toimintaa festareilla on kiitelty ja juhlijat ovat kertoneet sen tuovan turvallisuuden tunnetta ja olon, että kaikista huolehditaan. Myös seksuaaliterveystyön tekijät ovat saaneet kondomiajokorttien suorituksien myötä hymyn monen festarikävijän kasvoille. Festarijuhlijoiden lisäksi myös festari- ja tapahtumajärjestäjien puolelta vapaaehtoisemme ovat saaneet kiitosta ja meidät on toivotettu moniin tapahtumiin tervetulleiksi myös ensi vuonna.

Vapaaehtoisten tekemä työ on siis ensiarvoisen tärkeää ja toivottua!

Kesän festarikausi päättyi täydennyskoulukseen 14.-15.9. Jämsässä, jossa kesän kokemukset käytiin yhdessä läpi ja vapaaehtoisille tarjottiin lisäkoulutusta erilaisista aiheista. Sen lisäksi viikonlopun aikana nautittiin yhteisestä ajasta, saunasta ja kauniista maisemista mahtavan porukan kanssa.