Terveyden edistäminen ystävätoiminnassa

Joonas Brandt
Kuvaaja: Joonas Brandt

Ystävätoiminnan vapaehtoiset edistävät ihmisten hyvinvointia ja terveyttä monella eri tavalla. Kokoamme tänne sellaista materiaalia, jota ystävät voivat käydä lävitse omissa osastoilloissaan tai yhdessä ystäväasiakkaiden kanssa kokonaisvaltaisen terveyden edistämiseksi.

LIIKUNTA

Sydänliitto on koonnut sivuilleen 52 jumppaliikettä, yksi uusi liike vuoden jokaiselle viikolle. Jokaisesta liikkeestä löytyy lyhyt opetusvideo. Liikkeet ovat selkeitä ja rauhallisia, joten ne sopivat hyvin myös vähemmän liikkuville ja ikäihmisille. Jumppaliikkeet löytyvät täältä.

  • Ystävävapaaehtoiset voivat järjestää osastoillan teemalla "Liikunta" ja kokoontua katsomaan ja tekemään harjoituksia yhdessä.
  • Ystävävapaaehtoinen voi myös innostaa ystäväasiakasta tekemään liikkeitä, kun vierailee hänen luonaan. Ystävä voi ottaa esimerkiksi yhden uuden liikkeen per vierailu. Ystävä voi näyttää asiakkaalle liikkeen ensin esim. omasta puhelimesta (jos mahdollista), jonka jälkeen he voivat yhdessä kokeille sitä käytännössä. Moni liike sopii myös toteutettavaksi ulkoilun yhteydessä.

AIVOTERVEYS

Suomen muistiasiantuntijat ry on tehnyt aivojen aktivointiin tarkoitetun harjoitusoppaan. Oppaaseen on koottu 22 koordinaatio- ja keskittymisharjoitusta, jotka tukevat aivoterveyttä edistämällä aivojen ja lihasten yhteistoimintaa. 

  • Ystävävapaaehtoiset voivat järjestää osastoillan teemalla "Aivoterveys" ja kokoontua tekemään harjoituksia yhdessä.
  • Ystävävapaaehtoinen voi myös innostaa ystäväasiakasta kokeilemaan harjoitteita, kun vierailee hänen luonaan.

PÄIHTEET - PÄIHDEVISAT

  • Ystävävapaaehtoiset voivat järjestää osaston tiloissa "Päihdeinfon ikäihmisille" ja kutsua paikalle alueen ikäihmisiä. Päihdeinfon tavoitteena on herättää keskustelua ja tarjota päihdetietoa toteuttamalla materiaalin mukainen päihdevisa. Mikäli kohderyhmänä on aikuiset tai nuoret, löytyy niihin omat materiaalit. Infon järjestäminen ei vaadi järjestäjiltä erityisiä taitoja tai tietämystä. Tämän sivun liitteistä löytyy päihdeinfon toteutusohjeet, eri kohderyhmien päihdevisakysymykset ja vastauslomakkeet.   
  • Osasto voi ansaita rahaa paluttamalla päihdevisan vastauslomakkeet keskustoimistoon. Tapahtuman järjestäminen ja vähintään 20 vastauslomaketta = 40 €. 20 ensimmäisen vastauslomakkeen jälkeen jokaisesta arvontalomakkeesta saa 1€/vastaus. Maksimisumma on 80 €.