Kesäkuun uutiskirje

Arvoisa ensiavun kouluttaja,

Toivotamme kaikille erittäin aurinkoista kesää!

Tämän uutiskirjeen aiheena on Punaisen Ristin ensiapukoulutusohjelmien uudistus, joka etenee aikataulun mukaisesti. Olemme koonneet muutamia nostoja, joiden tarkoitus on auttaa ymmärtämään mitä olemme tekemässä tällä hetkellä ja mitä muutoksia järjestelmäuudistus tuo tullessaan.

 

1. Puhumme uudesta kouluttajaportaalista

Olemme rakentamassa pätevyyden omaaville ensiavun kouluttajille kouluttajaportaalia, jonka tehtävänä on ylläpitää pätevyysrekisteriä ja helpottaa koulutusten järjestämistä. Seuraavissa kohdissa portaalin toiminnoista tarkemmin.

2. Ensiavun kouluttajien sertifiointi takaa jatkossa kaikille kouluttajille yhtenäiset toimintatavat, työkalut, koulutusmateriaalit ja tuen

Yhteistyömme Kiwan kanssa muuttaa ensiapukoulutusohjelmaa siten, että Punaisen Ristin ensiavun koulutusohjelmia toteuttavat kouluttajat ovat jatkossa sertifioituja ammattilaisia. Kuulostaa hienolta, eikö? Käytännössä sertifiointi mahdollistaa yhdenmukaiset toimintamallit, joka on yksi suurimmista tavoitteistamme laadukkaiden ensiapukoulutusten varmistamiseksi Suomessa. Näin vastaamme asiakkaidemme toiveeseen todistuskoulutusten yhdenmukaisesta sisällöstä ja korkeasta laadusta.

Kouluttajien sertifioinnin kautta toteutusohjeiden mukainen koulutus on kouluttajalle nykyistä helpompi toteuttaa, sillä kaikille on tarjolla yhtenäiset työkalut, koulutusmateriaalit ja tuki Punainen Risti Ensiavulta. Helppo yhden sähköisen järjestelmän tuki on saatavilla, kun pätevyyden omaava kouluttaja kirjautuu uuteen kouluttajaportaaliin.

Mikä on Kiwa? Kerroimme yhteistyön aloittamisesta Kiwan kanssa edellisessä tiedotteessamme. Tiedote löytyy edelleen verkkosivujemme toukokuun ”ajankohtaista / blogi” -kohdasta.

3. Koulutukseen osallistuva asiakas maksaa rekisteröintimaksun

Kuten on jo aiemmin todettu, todistuskoulutusmaksusta tulee suoritepohjaisia. Koulutukseen osallistuvan asiakkaan maksu koostuu siis kahdesta osasta; koulutus- ja pätevyysrekisteröintimaksusta. Koulutuksen hinnan määrittelee koulutuksen järjestäjä ja pätevyysrekisteröintimaksun määrittelee Punainen Risti Ensiapu. Jokainen kouluttajakumppani ja -organisaatio hallinnoi omia asiakkaitaan sähköisessä portaalissa tiukan tietosuojan takana. Luonnollisesti jokainen käyttäjä hallinnoi vain omaa asiakasrekisteriään.

4. Ohjeistusmallista sopimusmalliin

Tällä hetkellä Punainen Risti Ensiavun ja kumppanikouluttajien välillä on vain ohjeistus koulutusten toteutuksesta. Edellisen kappaleen uudesta toimintamallista ja asiakasrekisteristä johtuen vanha ohjeistusmalli loppuu ja siirrymme sopimusmalliin.

5. Verkkokoulutuksia pääsee toteuttamaan kouluttajaportaalin kautta

Perinteisenä lähikoulutuksena toteutettavat todistuskurssit eivät ole häviämässä mihinkään, mutta näiden rinnalle on tulossa verkkokoulutuskokonaisuus. Verkkokoulutus toteutetaan siten, että asiakas tulee lähikoulutusosaan vasta sen jälkeen, kun on suorittanut teoriaosuuden verkossa hyväksyttävästi. Todistuskoulutusten laajuudet pysyvät samankaltaisina kuin ennen.

Suorittipa asiakas perinteisen kurssin tai verkko- ja lähikoulutuskonaisuuden, hyväksytystä suorituksesta saa kyseiseen ensiapukoulutukseen liittyvän kurssitodistuksen ja henkilösertifioidun pätevyysmerkinnän.

Yhdenmukaisen koulutuksen vaatimus tulee sertifioinnin kautta. Sertifioinnista johtuen sopimusmallin myötä Punaisen Ristin todistukseen oikeuttavat verkkokoulutukset voi suorittaa vain tulevan kouluttajaportaalin kautta.

Tarjoamme erikseen sovittaessa halukkaille ensiavun kouluttajille mahdollisuutta toteuttaa myös ensiavun verkkokoulutuksia kouluttajaportaalin kautta. 

6. Ensiapukoulutuksille tarjolla yhteinen markkinapaikka

Punaisen Ristin todistuskoulutusten hallinnoinnin siirtyminen yhteen kouluttajaportaaliin tarkoittaa sitä, että ensiapukoulutus.fi -verkkosivusto voidaan muuttaa asteittain kaikkien ensiapukoulutusten yhteiseksi markkinapaikaksi koulutusten järjestäjästä riippumatta. Tulemme tarjoamaan erikseen kumppaneillemme mahdollisuutta ilmoittaa omista ensiapukoulutuksistaan sekä vahvuuksistaan uudella markkinapaikalla. Verkkosivulla on jo tällä hetkellä noin 120 000 vierailua vuodessa.

7. Uudet toimintatavat tulevat syksyllä asteittain - sopimuksia solmitaan syyskuusta alkaen

Suuresta työmäärästä johtuen vanhat toimintatavat jatkuvat rinnakkain uusien kanssa vuoden loppuun asti. Uudistukset tulevat näkyväksi syksyn aikana asteittain. Tässä toteutusaikataulusta nostettuja ajankohtia loppuvuodelle:

Syyskuu: Aloitamme sopimusten solmimisen näillä näkymin syyskuussa.

Lokakuu: Uuteen kouluttajaportaaliin pääsee tutustumaan. Portaali kehittyy huimasti koko loppuvuoden ajan siten, että viimeistään vuoden vaihteen jälkeen vanha järjestelmä voidaan ajaa alas.

Loka-joulukuu: Tarjoamme tutustumis- ja ideointitilaisuuksia liittyen uuteen kouluttajaportaaliin.

 

Mitä odotamme sinulta?

Kouluttajaportaalin käyttöönotto käy läpi siirtymävaihetta loppuvuoden ajan ja toivomme kärsivällisyyttä, mikäli jonkinlaisia haasteita esiintyy.

Mikäli olet kiinnostunut osallistumaan koulutusohjelmiemme kehittämistyöhön tai sinulle herää kysymyksiä liittyen uudistukseen, olethan yhteydessä Altti Näsiin altti.nasi(at)punainenristi.fi. Kaikenlaiset näkökulmat ovat tervetulleita!

Milloin kuulet meistä seuraavan kerran?

Seuraava uutiskirje tulee elokuussa, jonka jälkeen teemme kuukausittain yhteenvedon uudistuksen etenemisestä sekä päivitämme RedNetin Usein kysyttyjä kysymyksiä sivua: https://rednet.punainenristi.fi/node/48493