Ensiaputoiminnasta sinunkin harrastuksesi?

Jenni Suutarinen
Kuvaaja: Jenni Suutarinen
"Matias Merikukka"

Ensiapuryhmässä toimiminen on monelle pitkäaikainen harrastus, josta saa irti hauskan tekemisen lisäksi myöskin todella tärkeitä taitoja. Matias Merikukka, 29, on tiiviisti osa ensiapuryhmää. Matias kertoo kipinän tähän harrastukseen lähteneen hänen työpaikkansa eräästä vakioasiakkaasta, joka kertoi olevansa töissä SPR:n piiritoimistolla. Lisää tietoa saatuaan Matias päätti tammikuussa 2018 lähteä mukaan toimintaan. ”Minua on aina kiinnostanut muiden auttaminen ja ensiaputaitojen ylläpito, joten koin että tämä olisi minulle oikea harrastus”, Matias kuvailee mietteitään harrastustoiminnan alkuajoilta.

”Ensimmäisen kerran kun tulin ensiapuryhmään muistan, että minut otettiin hyvin vastaan. Kaikki oli uutta ja jännittävää mutta vastaanotto oli lämmin. Meidän ryhmänjohtajamme Tuija on todella mukava ja koin oloni oikein tervetulleeksi.” Matias muistelee ensimmäistä päiväänsä. Ensiapuryhmässä harjoitellaan erilaisien tilanteiden kohtaamista ja ihmisten auttamista konkreettisesti. Matias sai heti toimintaan liittyessään käydä päivittämässä kahdeksan vuotta sitten käydyn EA1 kurssin taidot ja hän sai käteensä voimassa olevan ensiapukortin.

Matias on vieläkin innoissaan harrastuksestaan ja osallistuu edelleen ahkerasti toimintaan. ”Meillä on harjoituksia joka toinen tiistai ja pyrin olemaan aina, jos mahdollista paikalla.” Matias kuvailee vapaaehtoistyötään. Ensiapuryhmän harjoituksissa on aina jokin teema, jota sillä kerralla harjoitellaan kuten esimerkiksi elvytys, sairaskohtaukset tai haavojen hoito. Muutaman kerran vuodessa järjestetään harjoituksia yhteistyössä VPK:n ja Meripelastuksen kanssa. Nämä kerrat ovat vielä enemmän toiminnallisia ja näinä kertoina harjoitellaan yhdessä ensiaputaitoja rennolla meiningillä.

Ensiapuryhmän toiminta on hyvin monipuolista ja vaihtelevaa. Jokaiselle halukkaalle vapaaehtoiselle löytyy tekemistä omien valmiuksien ja resurssien raameissa. Ryhmässä voi kouluttautua esimerkiksi ensiapupäivystäjäksi kuten Matiaskin teki. ”Valmistuin juuri ensiapupäivystäjäksi ja halu olisi käydä tekemässä päivystyksiä noin kerrasta kolmeen kertaa kuussa mahdollisuuksien mukaan.” Matias suunnittelee.

 

Miksi lähteä tähän toimintaan mukaan?

”Ehdottomasti kehottaisin kaikkia ensiavusta kiinnostuneita tulemaan mukaan! Tämä on oikein hyödyllinen ja hauska harrastus, josta saa paljon tietoa ja taitoja. Iltoihin saa vapaasti osallistua miten ehtii tai pystyy. Meillä on oikein ammattitaitoiset kouluttajat mukana ja me tehdään tosi monipuolisesti asioita.” Matias hehkuttaa toimintaa.

Mukaan pääsee helposti menemällä Punaisen Ristin sivuille. Sieltä Tule Mukaan osiosta voi valita ensiapuryhmä toiminnan ja ilmoittautua vapaaehtoiseksi. Sitä kautta sinun lähialueen osaston yhteyshenkilö ottaa yhteyttä ja kutsuu mukaan ryhmäiltoihin. 

Matiakseen ja varmasti moneen muuhunkin osallistujaan ensiapuryhmän toiminta on vaikuttanut todella voimakkaasti ja positiivisesti. ”Tuntuu että toisten ihmisten auttaminen on enemmän ja enemmän minun juttuni. Hienoa kehittää ensiaputaitoja ja sitä kautta auttaa ihmisiä.” Matias kuvailee tunteitaan.

 

Jos sinustakin tuntuu, että ensiaputaitojen harjoittaminen voisi olla sinun juttusi, lähde mukaan toimintaan! Ensiaputoiminta jatkaa toimintaansa kesän jälkeen taas syksyllä, ensimmäinen kerta on tiistaina 13.8. Lämpimästi tervetuloa! Pidä silmällä meidän Facebook -sivuja!