Varoitus huijausviesteistä

Suomen Punaisen Ristin Korson osasto joutui jokin aika sitten vakavan huijausyrityksen kohteeksi, kun osaston rahastonhoitaja sai puheenjohtajan osoitteelta vaikuttavasta lähteestä viestin, jossa kehotettiin maksamaan ulkomaiselle tilille 4000 € lasku verkkosivujen päivityksestä.

Suomen Punaisen Ristin tietohallintoyksikkö varoittaa kaikkia etenkin lomakaudella leviävistä huijausviesteistä, joissa kehotetaan Korson osaston saaman viestin mukaisesti nopeaan laskunmaksuun epämääräisin tiedoin.

Huijausviesti on useimmiten esimiehen tai päällikön nimissä sijaiselle tai talousvastaavalle lähetetty sähköposti, jossa kehotetaan siirtämään pikaisesti rahaa - yleensä ulkomaalaiselle tilille. Tällöin lähettäjän sähköpostitiedot on väärennetty, ja viesti näyttää tulevan oikealta henkilöltä, vaikka tosiasiassa se tulee aivan muualta. Yleensä myös vastausosoite (reply to) on muutettu siten, että jos halutaan sähköpostilla varmentaa viestin aitous, kysymys menee alkuperäiselle huijarille. 

Jos viesti ja sen sisältämä maksatuspyyntö herättää pienimmänkin epäilyksen, kehotamme ottamaan yhteyttä suoraan viestin oletetulle lähettäjälle, tutulle henkilölle, ja varmistamaan viestin aitous. Epäselvissä tapauksissa kannattaa myös ottaa yhteyttä SPR:n tietohallintoyksikköön (älä tuhoa alkuperäistä viestiä), joka voi auttaa selvittämään viestin alkuperän.

Korston osaston rahastonhoitajan valppauden ansiosta huijaus jäi pelkäksi yritykseksi.