Kouluttajan polku

KOULUTTAJAN POLKU

Punaisen Ristin tai Vapepa-yhteistyöverkoston kouluttaja on merkittävässä roolissa uusien vapaaehtoisten vastaanotossa. Kouluttajan tehtäviin kuuluu kouluttamisen lisäksi usein myös muuta vapaaehtoistoimintaa. Oma aktiivisuus ja yhteistyö muiden vapaaehtoisten kanssa on tärkeää.  
 

1. HAKU KOULUTTAJAKOULUTUKSEEN 

  • Lisätietoa ja hakuohjeet löydät täältä
  • On tärkeää, että jo kouluttajakoulutukseen hakiessasi käyt keskustelun kouluttajan roolista ja tehtävistä kouluttajakoulutuksen jälkeen paikallisosastosi yhdyshenkilön tai toimialavastaavan työntekijän kanssa.
  • Luo oma profiilisi vapaaehtoisten Oma Punainen Risti -tietojärjestelmään vapaaehtoiset.punainenristi.fi. Luodessasi profiilin tutustut ja sitoudut samalla toimimaan Punaisen Ristin eettisten ohjeiden mukaan. 
     

2. KOULUTTAJAKOULUTUKSEEN OSALLISTUMINEN JA APUKOULUTTAJANA TOIMIMINEN 

  • Kouluttajakoulutukseen hyväksymisen jälkeen piirin koulutustoiminnan asiantuntija tai toimialavastaava työntekijä tekee kanssasi opintosuunnitelman eli sovitte koulutuspolun ja ajankohdat. Täytätte yhdessä yhteisymmärrys -lomakkeen.
  • Tulevana kouluttajana osallistut kouluttajakoulutuksen osioihin sovitussa järjestyksessä ja teet sovitut tehtävänannot.
  • Koulutukset järjestetään valtakunnallisesti ja niiden toteutuminen ajallaan vaatii riittävän osallistujamäärän.
  • Jos olet uusi toimija, sovitaan kurssi jossa voit kouluttajakoulutuksen aikana toimia apukouluttajan tehtävissä. Sopiva kurssi katsotaan yhdessä oman kotiosaston yhdyshenkilön tai piirin toimialavastaavan työntekijän kanssa.
  • Kaikkien Punaisen Ristin kouluttajien odotetaan olevan myös Punaisen Ristin jäseniä. Jäsenyys on myös kannanotto järjestöjen arvojen puolesta. Ensimmäisen vuoden jäsenmaksu menee suoraan paikallisen toiminnan hyväksi. Jäseneksi liitytään kalenterivuodeksi kerrallaan 20e, alle 29 v. 10e. Liity jäseneksi täältä. Valmiuskouluttajat voivat toimia jäsenenä myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun jäsenjärjestössä. 
     

3. TUTORILLE OPETUSNÄYTTEEN ANTO JA TUTUSTUMINEN KOULUTUKSEN JÄRJESTÄMISEEN KÄYTÄNNÖSSÄ 

  • Tutori on pitkän linjan kouluttajakonkari, joka toimii tukenasi ensimmäisiä koulutuksia suunniteltaessa ja kurssin aikana. Sovi asiasta toimialavastaavan työntekijän kanssa. Mahdollisuuksien mukaan sovitaan opetusnäytteen ajankohdasta ja tutorista jo kouluttajakoulutukseen hyväksymisen jälkeen. Viimeistään sisältöosien jälkeen. Kurssi voi olla myös tulossa oleva osaston tai osastojen yhteistyössä järjestämä koulutus.
  • Jos lähialueelta kouluttajakoulutukseen osallistuu myös toinen vapaaehtoinen, voidaan sopia yhteinen kurssi, mikä tukee yhteistyötä myös jatkossa. Voit myös olla itse aktiivinen asian suhteen, kun tutustut muihin.
  • Työstät opetussuunnitelman 1-2x45min aiheesta, josta on sovittu yhdessä tutorin ja tarvittaessa toisen kurssilla toimivan pääkouluttajan kanssa. (Alla liitteet opetusharjoituksen kaavake ohjeineen ja opetusjakson suunnittelupohja). 
  • Kouluttajaaineistot löytyvät  vielä toistaiseksi www.rednet.punainenristi.fi -> Tieto ja taito -> Vapaaehtoiskouluttajat. Luo oma tili ja pyydä oikeutta aineistoihin. 
  • Opetusnäytteen lisäksi tutustut myös koulutuksen järjestämiseen käytännössä: www.hup.punainenristi.fi -> Koulutuksen järjestäjälle. Uusille kouluttajille järjestetään myös kouluttajatapaamisia, joissa käydään yhdessä läpi käytäntöjä. 
  • Koulutuksen jälkeen käytte yhdessä tutorin kanssa läpi koulutuksen järjestämisen, suunnittelun, koulutustilanteen ja koulutuksen jälkityöt. Voitte käyttää kaavaketta keskustelun tukena. Kaavake tai kuva kaavakkeesta tulee toimittaa vastaavalle työntekijälle tilaisuuden jälkeen. Jos tarvitset vielä lisää harjoitusta, ole yhteydessä vastaavaan työntekijään ja sovitaan käytännöistä ja jatkotuesta.
     

4. ONNEKSI OLKOON UUSI KOULUTTAJA 

Tieto jäsenrekisteriin:

  • Hyväksytyn opetusnäytteen jälkeen kouluttajapätevyys kirjataan jäsenrekisteriin piirin toimesta, jolloin kouluttaja on osa valtakunnallista Punaisen Ristin kouluttajien ryhmää.

Todistus, henkilökortti ja digitaalinen osaamismerkki:

  • Saat opintopisteytetyn todistuksen postitse.
  • Olet oikeutettu saamaan henkilökortin kouluttaja-nimikkeellä. Henkilökorttia varten toimita selkeä kasvokuva sähköpostin liitteenä piiritoimistoon järjestöassistentille (Kerstin Österlund). Kortteja tehdään noin kerran kuukaudessa. 
  • Halutessasi voit hakea tästä digitaalisen osaamismerkin. Osaamismerkki mahdollistaa osaamiseen esiin tuomisen helposti verkon ja sosiaalisen median kautta.

Kouluttajien ryhmä Omassa:

  • Osana kouluttajapolkua olet luonut jo oman profiilin Omaan.
  • Voit kertoa osaamisestasi ja kouluttajuudesta profiilin oma tarina - osiossa.
  • Liity toimintaryhmään Helsingin ja Uudenmaan piiri, kouluttajat.
  • Ryhmän kautta voit viestittää muille alueen kouluttajille sekä saat lisätietoa yhteisistä tapaamisista.
     

Järjestötiedotteet:

  • Saat postitse piirin Tässä ja Nyt -järjestötiedotteen 6 krt./v.
  • Tutustu myös toimialojen uutiskirjeisiin. 
     

5. KOULUTUSTEN SUUNNITTELU JA JÄRJESTÄMINEN KÄYTÄNNÖSSÄ 

Nyt pääset itse toimintaan:

  • Tutustu koulutuksen järjestäjän muistilistaan osoitteessa https://bit.ly/muistilista2022.
  • Ole itse aktiivinen ja tarvittaessa pyydä tukea vaikka piiristä oikeiden yhteyshenkilöiden löytämiseksi. 
  • Jos olet saanut osana opetusnäytteen antoa kouluttajaparin ja yhteistyö on ollut hyvää, voitte myös jatkossa toimia yhteistyössä. 
  • Koulutuksen järjestäminen lähtee aina osaston tai alueen tarpeista. Osasto yhteistyössä toimintaryhmien kanssa ja/tai piiri suunnittelevat koulutukset vastaamaan tarvetta ja valitsevat omat kouluttajat. Kouluttajat toimivat yhteistyössä osaston muiden vastuuhenkilöiden kanssa ja osallistuvat yhteistyössä aktiivisesti koulutusten suunnitteluun ja järjestämiseen. Kouluttajan valintaan vaikuttaa mm. tarpeet, vaadittava osaaminen ja hyvät yhteistyötaidot muiden vapaaehtoisten kanssa. Pääsääntöisesti erityisesti pitemmissä koulutuksissa mukana on useampi kouluttaja ja vastuu ja tuki jaetaan kouluttajien kesken.
  • Kouluttaja ei voi kuitenkaan tehdä omaan lukuunsa Punaisen Ristin koulutuksia, vaan koulutukset järjestetään aina yhteistyössä Punaisen Ristin osaston, piirin tai keskustoimiston kanssa tai Vapepan paikallistoimikuntien kanssa.
  • Kouluttajan rooleja on useita erilaisia, jotka kaikki yhtä tärkeitä. Oleellista on, että löydät itsellesi sopivan tavan toimia osana kokonaisuutta ja pääset myös kehittymään kouluttajan roolissa. Esimerkkejä kouluttajan tehtävistä:
    - Oman koulutuslinjan peruskurssit uusille vapaaehtoisille lähikursseina tai Teamsissä
    - Oman toimialan jatkokurssit toiminnassa jo mukana oleville vapaaehtoisille

    - Punainen Ristin tutuksi / Uusien illat osaston tai osastojen yhteistyönä toteutettuna
    - Yhteiset järjestön koulutusmoduulit, jotka ovat avoimia kaikille vapaaehtoistoimijoille
    - Osaston hallituksen tai toimintaryhmien kehittämisillat (esim. osaston itsearvioinnin fasilitointi)
    - Kurssit, joiden tavoitteena on vahvistaa lähiyhteisön osaamista (esim. 72h)
    - Ulkopuolisille tahoille suunnatut kurssit, jotka selkeästi toteutetaan osaston varainhankinnan näkökulmasta.
     

6. KOULUTTAJAPÄTEVYYDEN YLLÄPITÄMINEN JA LAAJENTAMINEN

  • Kouluttajapätevyys tulee päivittää väh. 3 vuoden välein osallistumalla valtakunnallisille kouluttajapäiville (tammikuun 3. tai 4. viikonloppu) tai mahdollisuuksien mukaan piirin järjestämään täydennyskoulutukseen. On myös mahdollista  päivittää pätevyys osallistumalla uudelleen sisältöosalle, jos koulutuksessa on tilaa. 
  • Kouluttajapätevyyden ylläpitämisestä vastaa tilanteesta riippuen pääsääntöisesti osasto tai piiri, valiten kuitenkin itse omat kouluttajat. Jos sinulla kouluttajana on tarve uusia pätevyys, ole hyvissä ajoin yhteydessä osaston hallitukseen tai piiritoimistoon. Kouluttaja voi osallistua halutessaan kouluttajapäiville myös vuosittain omakustanteisesti.
  • Kouluttajanakin voit kehittyä ja halutessasi etsiä uusia haasteita, kun olet hetken toiminut kouluttajana. Jos koet, että sinulla olisi annettavaa myös toisen toimintalinjan kouluttajana, niin haku tapahtuu aiempaan tapaan piiritoimiston kautta ja pätevyyttä voi laajentaa osallistumalla sisältöosalle ja antamalla opetusnäytteen. 

7. MUUTA:

  • Osastojen ja paikallisryhmien vastuuvapaaehtoiset vaihtuvat aina tietyin väliajoin ja aina ei välttämättä ole tiedossa alueella toimivien kouluttajien yhteystietoja. Alla olevan kyselyn avulla varmistamme mitkä yhteystiedot voimme jakaa jatkossa suoraan vastuuvapaaehtoisille sähköisenä linkkinä, kun he suunnittelevat omaa koulutusta tai ryhmäiltaa ja etsivät sopivaa vapaaehtoiskouluttajaa: https://www.lyyti.fi/reg/kouluttajaosaaminentietoon
  • Järjestämme vuonna 2024 kaikkien toimintalinjojen yhteiset kouluttajatapaamiset. Kirjaa jo päivämäärät kalenteriin, saat sähköpostitse lisää tietoa:
    Torstai 4.4.24 klo 17.30-20, lähitapaaminen
    Torstai 24.10.24 klo 17.30-20, etätapaaminen

    Valtakunnalliset kouluttajapäivät 20.-21.1.24 Seinäjoella. Kouluttajapäivät järjestetään joka vuosi tammikuun kolmas viikonloppu, paikkakunta vaihtelee.