Seinäjoen Jalkapallokerholle merkittävä tunnustus ensimmäisenä urheiluseurana Suomessa

Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Pääsihteeri Kristiina Kumpula ja SJK Akatemian kaupallinen johtaja Joni Vesalainen."
"Tunnuksen aiemmin saaneet tahot/henkilöt."
Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Inhimillinen kädenojennus -Tunnustus."

Suomen Punainen Risti myönsi Inhimillinen kädenojennus –tunnustuksen Seinäjoen Jalkapallokerholle (SJK). SJK on ensimmäinen urheiluseura, joka saa kyseisen huomionosoituksen. Se luovutettiin SJK:lle Punaisen Ristin keskustoimistolla Helsingissä 8.5.2019 järjestetyssä tilaisuudessa.

Tunnustus jaetaan vuosittain erityisen ansioituneelle henkilölle tai yhteisölle, joka on toimillaan edistänyt inhimillisiä teemoja, arvoja ja toimintaa. Inhimillinen kädenojennus on annettu ensimmäisen kerran vuonna 1988. Tänä vuonna valinnassa painotettiin erityisesti paikallisuutta.

– Urheilu on suuri kansanliike, joka kokoaa kaikenlaiset ihmiset yhteen ja jonka parissa tuhannet vapaaehtoiset tekevät töitä yhteisen hyvinvoinnin eteen. Urheiluseurat ovat paikallisen yhteisön rakentamisessa tärkeässä asemassa. Mielestämme on hienoa, että Seinäjoen Jalkapallokerho käyttää näkyvyyttään ja asemaansa inhimillisten arvojen edistämiseen, Suomen Punaisen Ristin pääsihteeri Kristiina Kumpula perustelee.

Uraauurtava toimintamalli rakentumassa Seinäjoella

SJK on ollut tuomassa Suomeen urheilujoukkueille muualla maailmassa tyypillisempää toimintakulttuuria, jossa seura ottaa aktiivisesti vastuuta myös ympäröivästä yhteisöstä ja yhteiskunnasta.

SJK nostaa esiin tärkeitä yhteiskunnallisia teemoja muun muassa esittelemällä jokaisessa kotiottelutapahtumassaan alueen järjestöjä, yhdistyksiä ja toimijoita. Lisäksi SJK:n pelaajia nähdään usein erilaisissa hyväntekeväisyystapahtumissa.

- SJK on laajentanut käsitystä jalkapallosta. Seura on teoillaan osoittanut jalkapallon olevan enemmän kuin peli. SJK:n ympärille muodostunut iso yhteisö pelaajista, faneista ja muista toimijoista. Seura on ennakkoluulottomasti ottanut sosiaali- ja terveysjärjestöt Seinäjoen Järjestötalon koordinoimana mukaan yhteisönsä toimintaan. Yhdessä toimien pientenkin järjestöjen painoarvo kasvaa merkittävästi hehkuttaa tunnustuksen jakotilaisuudesta tavoitettu Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piirin apulaistoiminnanjohtaja Tero Hintsa.

SJK ei luovuta koskaan –Paitsi verta

Punaisen Ristin kanssa SJK on järjestänyt lukuisia tapahtumia ja tempauksia. Esimerkiksi vuoden 2016 valtakunnallisen rasismin vastaisen viikon avajaistapahtuma pidettiin SJK:n kotipelissä, ja myös Länsi-Suomen alueen vuoden 2018 Nälkäpäivän päätapahtuma järjestettiin SJK:n kotistadionilla.

Suomen Punaisen Ristin Länsi-Suomen piiri, Seinäjoen osasto ja SPR Veripalvelu ovat niin ikään aloittaneet näkyvän yhteistyön, jossa SJK nostaa verenluovutuksen tärkeyttä esiin merkittävästi omissa ottelutapahtumissaan ja viestinnässään.

– Haluamme rakentaa yhteistyötä paikallisten järjestöjen kanssa ja opettaa samalla junioreillemme, että tällainen toiminta kuuluu urheiluun ja urheilijaelämään. Seuramme on erittäin otettu saamastamme tunnustuksesta ja toivomme, että tämä aktivoi uusia toimijoita rakentamaan kanssamme yhteiskuntavastuullista toimintaa, sanoo SJK Akatemian kaupallinen johtaja Joni Vesalainen.