Paperittomat

Paperittomat ovat erityisen haavoittuvassa asemassa olevia ihmisiä, jotka ovat päätyneet oleskelemaan Suomessa vailla laillista oleskeluoikeutta. Paperittomaksi voi päätyä esimerkiksi viisumin, vierailijan oleskeluoikeuden tai oleskeluluvan umpeuduttua tai kielteisen oleskelulupapäätöksen jälkeen. Suomeen on syntynyt myös uudenlainen 'uuspaperittomien' ryhmä, kun osa kielteisen turvapaikkapäätöksen saaneista jää maahan, kun heitä ei voida palauttaa kotimaahansa, eivätkä he halua palata vapaaehtoisesti. Mikään taho ei ole pystynyt tarkasti arvioimaan paperittomien henkilöiden määrää Suomessa mutta arviot liikkuvat tuhansissa.

Päävastuu paperittomien palveluista on kunnilla ja viranomaisilla, Punainen Risti on mukana auttamistyössä. Punaisen Ristin toimintaa ohjaa järjestön tärkein periaate, inhimillisyys. Apua tarvitsevaa autetaan heidän oikeudellisesta asemastaan riippumatta ja valtiot ovat tunnustaneet kansallisten yhdistysten oikeuden päästä haavoittuvassa asemassa olevien siirtolaisten luokse antamaan apua. Kuntien vastuulla on järjestää paperittomalle yösija, ruoka ja välttämättömät lääkkeet. Useat järjestöt tarjoavat paperittomille mm. päiväkeskustoimintaa, missä esimerkiksi tarjotaan tilat peseytymiseen, pyykinpesuun ja ruuanlaittoon. Lisäksi monessa paikassa tarjotaan neuvontaa oleskelulupa-asioihin tai vaikka terveydenhuoltoon liittyen sekä psykososiaalista tukea.

Punaisen Ristin osastoille on tarjolla Paperittomat ja Punainen Risti-koulutus. Etenkin kaikilla paikkakunnilla, missä sijaitsee vastaanottokeskus, olisi hyvä olla osaamista myös paperittomuuteen liittyvissä kysymyksissä.

Paperittomuuteen liittyen voit olla yhteydessä Hämeen piirin monikulttuurisuustoiminnan työntekijään. Ajantasaiset yhteystiedot löytyvät henkilökunnan yhteystiedot -sivulta. Punaisella Ristillä on myös valtakunnallinen neuvonta- ja ohjauspalvelu paperittomuuteen liittyen, johon voi olla yhteydessä sekä paperiton henkilö itse että järjestötoimijat ja viranomaiset. Puhelin 040 6210706 (myös Whatsapp), sähköposti paperittomat@punainenristi.fi