Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osaston ensiapuryhmä päivystää Jyväskylän keskusta-alueella ja lähitaajamissa vappuaattoiltana ja -yönä

Otto Virtanen
Kuvaaja: Otto Virtanen
"Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osaston ensiapuryhmä on päivystänyt useana vuotena Jyväskylän keskustassa vappuaattoiltana ja -yönä. Kuva on vuodelta 2007. "

Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osaston ensiapuryhmä järjestää vapun aattoiltana ja -yönä Jyväskylän keskusta-alueella tarvittaessa myös lähitaajamissa ensiapupäivystyksen 30.4.-1.5.2019 kello 18-02:00. Vapaaehtoiset ensiapuryhmäläiset ovat päivystämässä, jotta vapunviettäjät saavat apua mahdollisimman matalalla kynnyksellä. Sää huhti-toukokuun vaihteessa auringon laskeuduttua on usein vielä kylmä järvivesistä puhumattakaan. Ensiapuryhmällä on näkyvä vaatetus, jotta kaikkien on helppo tulla pyytämään ensiapuryhmältä apua.

Jos joku on loukkaantunut ja sairastunut äkillisesti silloin kuuluu soittaa suoraan hätänumeroon 112. Ensiapupäivystyksen aikana ensiapuryhmän tavoittaa ei kiireellisissä tilanteissa puhelinnumerosta 0400-964 800.

Ensiapuryhmä liikkuu päivystyspalveluautolla ja jalkautuu ihmisten sekaan kaduille, puistoihin ja rannoille. Punaisella Ristillä ei ole tänä vuonna Jyväskylässä omaa selviämisasemaa, koska selviämisaseman tarve on viime vuosina vähentynyt ja kaikki ensiapuryhmän resurssit ovat ensiapupäivystyksen ajan kentällä. Ensiapuryhmällä on käytössään sydäniskuri elvytystilanteiden varalta sekä ensiapureput, jotka sisältävät loukkaantuneen hoito- ja lämpimänäpitovälineet. Päivystyspalveluautossa on mahdollisuus tarkkailuun mittarein. Mukana ovat myös tukemisvälineet esimerkiksi murtumien varalta kertoo vapun ensiapupäivystystä johtava Jouko Aho Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osaston ensiapuryhmästä.

Jos potilas tarvitsee kuljetuksen sairaalaan, pääsääntö on, ettei ensiapuryhmä kuljeta ketään vaan ensiapuryhmä pyytää paikalle ambulanssin hätäkeskuksesta.

−Juhlia saa ja pitää hauskaa, mutta on tärkeä huolehtia, että ketään ei jätetä yksin, toteaa Jouko Aho Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osaston ensiapuryhmästä lopuksi.

Suomen Punaisen Ristin Jyväskylän osaston ensiapuryhmä kouluttaa jäseniään ensiapu- ja pelastuspalvelutiedoissa ja -taidoissa. Se järjestää ensiapupäivystyksiä yleisö- ja urheilutapahtumissa sekä avustaa tarvittaessa eri viranomaisia osana Vapaaehtoista pelastuspalvelua. Useimmin tällainen tilanne on kadonneen henkilön etsintä. Uusilta ensiapuryhmäläisiltä aikaisempaa koulutusta tai kokemusta ensiavusta ei vaadita, pelkkä kiinnostus riittää.

Lue lisää ensiapuryhmän toiminnasta täältä.

Lisätietoja: Ensiapupäivystyksen ryhmänjohtaja Jouko Aho (ensiapupäivystyksen ajan),  0400-964 800