Turvapaikanhakijoiden yksityismajoituksen naistenryhmään etsitään vapaaehtoisia - ”Ryhmän on tarkoitus olla naisille turvallinen ympäristö”

Johanna Latvala
Kuvaaja: Johanna Latvala
"Noemi Watson (vas.) ja Aino Pulkkinen etsivät vapaaehtoisia turvapaikanhakijoiden naistenryhmään, jossa on tarkoitus puhua turvallisessa ympäristössä naiseuteen liittyvistä aiheista."
Rentoa kahvittelua, keskustelua naiseudesta ja toimintaa – niistä on tehty uusi naistenryhmä turvapaikanhakijoille. Huhtikuun lopussa toimintansa aloittavaan ryhmään etsitään nyt vapaaehtoisia.
 
”Etsimme sekä osallistujia että vapaaehtoisia hyvin matalalla kynnyksellä, otamme kaikki kiinnostuneet avosylin vastaan”, kertoo Aino Pulkkinen, joka on toinen ryhmän perustajista.
Naistenryhmän tarkoituksena on järjestää parin tunnin mittainen kahvitteluhetki kerran kuukaudessa Metsälän vastaanottokeskuksen yksityismajoituksen palvelupisteessä.
 
”Käsittelemme naiseuteen ja perheen hoitoon liittyviä asioita. Ryhmään ei saa tulla miehiä, koska käsittelemme myös arkaluontoisia asioita. Ryhmän on tarkoitus olla naisille turvallinen ympäristö, jossa puhumme siitä, miten me naiset elämme Suomessa ja millaisia oikeuksia meillä on täällä. Käymme läpi erilaisia naiseuteen liittyviä aiheita, kuten seksuaalisuutta, seksuaalista itsemääräämisoikeutta, intiimihygieniaa ja imettämistä”, listaa Noemi Watson, toinen ryhmän perustajista.
 
Sekä Watson että Pulkkinen ovat kätilöitä, ja haluavat jakaa ammattinsa kautta tulevaa tietämystä – vapaaehtoisten toivotaankin jakavan mahdollisuuksien mukaan omaa osaamistaan esimerkiksi käsitöiden muodossa.
 
”Jos saisimme ryhmään esimerkiksi virkkausekspertin, olisi se aina kotiin päin”, Watson sanoo.
 
”Liikunta nousi esille Metsälän terveydenhoitajien puolelta. Liikkumisesta ja terveydestä voi olla aika erilainen käsitys riippuen maasta josta tulee”, Pulkkinen lisää.
 
Watson ja Pulkkinen painottavatkin, että ryhmässä ei ole tarkoitus luennoida, vaan toimia rennossa ilmapiirissä.
 
Ryhmätapaamisia järjestetään aina kuun toiseksi viimeinen tiistai aamupäivällä kello 10-12 välillä. Myös lapset ovat tervetulleita ryhmään. Toiveissa olisi, että yksi vapaaehtoinen leikittäisi lapsia, jolloin aikuiset voisivat keskittyä muuhun.
 
”Se ei ole ajatuksena, että Noemin kanssa päättäisimme kaikesta sisällöstä, vaan voimme myös vahtia lapsia sinä aikana, kun joku muu vetää jotain sisältöä”, Pulkkinen sanoo.
 
Ryhmän pääasialliset toimintakielet ovat englanti ja ranska, mutta kaikki ovat tervetulleita ryhmään kielitaidosta riippumatta.
 
Ryhmän tapaa keväällä vielä tiistaina 21.5. Sen jälkeen ryhmä jää kesätauolle ja jatkaa toimintaa jälleen syksyllä. Jos haluat mukaan vapaaehtoiseksi tai kysyä vapaaehtoisuudesta enemmän, voit ottaa yhteyttä Noemi Watsoniin sähköpostiosoitteeseen noemi.alisa.watson@gmail.com.
 
Teksti: Johanna Latvala