Henrin päivän kahvit Tampurissa

8.5.2019 11:00 - 16:00
Tapahtuman tyyppi: 
  • Yleisötapahtumat
Hinta: 
ilmainen, vapaaehtoinen kahvimaksu
Järjestäjä: 
SPR Tampereen osasto

Punaisen Ristin -viikkoa vietetään Suomessa 6.-12.5. Samaiselle viikolle osuu Henrin nimipäivät 8.5. Tällöin juhlistetaan Punaisen Ristin perustajaksi nimettyä sveitsiläistä Henri Dunantia.

Kohtaamispaikka Tampurissa on tarjolla Henrin päivän kahvit keskiviikkona 8.5. kello 11-16. Tervetuloa!

Alla on kerrottu lyhyesti Punaisen Ristin historiasta ja toiminnasta. Mikäli Punaisen Ristin toiminta kiinnostaa niin, tule mukaan torstaina 9.5. Punainen Risti tutuksi -iltaan.

Ajatus kansainvälisen ja puolueettoman avustusjärjestön tarpeesta syntyi Solferinon taisteluissa 1859. Sveitsiläinen Henri Dunant järjesti vapaaehtoisia auttamaan Solferinon taistelun uhreja Pohjois-Italiassa vuonna 1859 ja kirjoitti kokemuksistaan kirjan Solferinon muisto (1862). Siinä hän esitti, että kaikkiin maihin perustettaisiin vapaaehtoinen järjestö avustamaan sodanaikaista lääkintähuoltoa ja että haavoittuneiden hoito turvattaisiin kansainvälisin sopimuksin.

Suomen Punainen Risti katsotaan perustetuksi vuonna 1877, jolloin perustettiin "Suomen yhdistys haavoitettujen ja sairaiden sotilaiden hoitoa varten". Yhdistyksen nimi muutettiin Suomen Punaiseksi Ristiksi vasta maan itsenäistymisen jälkeen vuonna 1919.Virallisesti Suomen Punainen Risti tuli osaksi kansainvälistä Punaista Ristiä vuonna 1922, kun Suomi ratifioi Geneven sopimukset. Vasta toisen maailmansodan jälkeen osastoverkosta tuli koko maan kattava ja vakiintunut.

Nykyisellä Suomen Punaisen Ristin Tampereen osastolla on hallussaan erikoinen ennätys: se on perustettu kolme kertaa. Ensimmäinen oli vuonna 1914 ensimmäisen maailmansodan aikana, mutta ponnistus jäi väliaikaiseksi. Uudelleen toiminta käynnistettiin sisällissodan puhjettua alkuvuodesta 1918. Tällä kertaa työtä jatkettiin vuoteen 1937, jolloin järjestöuudistukset pistivät pisteen toiminnalle. Vuonna 1950 uudistettiin koko järjestörakenne, ja silloin osasto perustettiin kolmannen kerran.