Opettajille ja kouluille

Nuoret tarvitsevat ensiaputaitoja

Itsenäistymässä olevat nuoret kohtaavat ensiaputilanteita usein ja pitävät taitoja tärkeinä, mutta eivät välttämättä osaa tai uskalla auttaa. Me Punaisessa Ristissä haluamme, että jokainen nuori oppii henkeä pelastavat hätäensiaputaidot. InAction! on virtuaalisen Seppo-pelialustan avulla tehtävä ensiapukurssi yläkoulujen 8. luokkalaisille. Yleensä se koostuu verkkokoulutuksesta ja koululla pidettävästä ensiapuharjoituksesta, mutta pandemiasta johtuen lähikoulutukset eivät tällä hetkellä ole mahdollisia. Toistaiseksi kasiluokat pääsevät opettelemaan ensiaputaitoja suorittamalla kolmen tunnin verkkokoulutuksen. Koulutuksen voi hyvin tehdä oman opettajan johdolla joko luokassa tai etäopetuksessa. 

Verkkokurssi käsittelee tietoiskujen, videoiden, kuvien ja tehtävien avulla tärkeimpiä ensiaputaitoja:

  • Auttamistoiminta onnettomuudessa
  • Hätäpuhelun soittaminen
  • Hätäensiavun perusteet (tajuttoman ensiapu, sydäniskuri ja peruselvytys, vierasesine hengitysteissä, verenkierron häiriötila, suurten verenvuotojen tyrehdyttäminen)
  • Keskeisimmät sairauskohtaukset (aivoverenkierron häiriö, sydäninfarkti, sokeritasapainon häiriö, hengitysvaikeus, nestehukka ja lämpöhalvaus)
  • Loukkaantuneen ensiapu (pienet haavat ja rakot, silmävammat, nyrjähdykset, murtumat ja sijoiltaan menot, palovammat).

 

Koulutuksia voi varata nyt syyslukukaudelle 2020

Helsingin ja Uudenmaan piiri järjestää maksutonta InAction! ensiapukoulutusta yhteistyössä HOK-Elannon kanssa pääkaupunkiseudulla (Helsinki, Espoo pois lukien Kauniainen, Vantaa, Nurmijärvi, Tuusula, Kerava, Järvenpää, Hyvinkää ja Mäntsälä). Koulutuksia järjestetään ympäri Suomen, ja muiden alueiden koulutuksia voi kysyä paikallisesta Punaisen Ristin piiristä. Voit tilata InAction! ensiapukoulutuksen tällä lomakkeella. 

Hanke päättyy vuoden 2020 loppuun. Jatkomahdollisuuksia selvitetään, mutta toistaiseksi koulutuksia ei voi varata kevätlukukaudelle 2021.

InAction! koulutuksen järjestäminen on helppoa

Verkkokurssi tehdään oman opettajan johdolla ja sen tekemiseen on hyvä varata tietokoneet. Oppilaat tekevät tehtävät itsenäisesti ja seppo-alusta tarkistaa vastaukset automaattisesti. Ilmoittautumislomakkeen täyttämisen jälkeen opettajalle lähetetään kurssiavain, ohjeet kurssin tekemiseen ja tulostettavat todistukset oppilaille. Koulutukseen osallistuville luokille voi samalla lomakkeella tilata myös elvytyssuoja-avaimenperät parhaiten koulutuksesta suoriutuneille. Verkkokoulutuksen kesto on noin 3 x 45 min, mutta osa oppilaista suorittaa tehtävät todennäköisesti nopeammin. Koulutuksen voi halutessaan tehdä useammassa pienemmässä osassa. 

Ensiavun opettelun ei tarvitse olla tylsää tai pelottavaa

Ensiaputaidot ovat tärkeitä, mutta niiden opettelu voi olla nuorelle jännittävää. Esimerkiksi kynnys harjoitella elvytystä tai koskea luokkakaveriin voi olla iso. Kun ensiapukurssi siirrettiin Seppo-pelialustalle, päästiin eroon tylsistä kalvosulkeisista ja oppilaat pääsivät itse toimimaan. Pienryhmissä toimiminen, pelillisyys, yllättävät tehtävät ja leikkimielinen kilpailu auttavat vähentämään ensiavun harjoitteluun liittyvää jännitystä ja madaltavat kynnystä harjoitella ja kokeilla. Verkkokurssi on helppo ja nopea tapa tutustua ensiapuohjeisiin, vaikka pelkkä teoria ei voikaan korvata käytännön harjoittelua. Kurssin jälkeen osallistujat saavat todistuksen, josta on apua esimerkiksi työnhaussa.

LiiteKoko
PDF icon InAction! esite835.91 KB