Jouluperinteisiin kuuluva Lucia-kulkue ilahdutti ja toi hyvää mieltä palvelukodin asukkaille

"Pakilakodin Lucia-kulkue ilahdutti palvelukodin asukkaita"

Tänä vuonna Lucian-päiväksi osunut Pakilakodin asukkaiden ulkoilutuspäivä olikin erilainen kuin muina viikkoina. SPR:n ulkoiluttajaystävät pääsivät osaksi Lucia-kulkuetta, jossa Luciana loisti palvelukodin asukas ympärillään laulavat ja kynttilöitä kantavat ystävät ja palvelukodin työntekijät. 

Itse asiassa Lucia-kulkueita oli kaksi, sillä Helsingin Länsi-Pakilassa olevaan Pakilakotiin kuuluu  kaksi erillistä rakennusta, Heinätalo ja Suovatalo.  Juhlavat kulkueet kiersivät molemmissa taloissa laulaen Pyhä Lucia -laulua ja tuoden valoa ja iloa talojen asukkaille. Kummankin talon kulkueessa istui Luciana oman talon asukas kynttiläkruunu päässään ja upeasti laulaen. 

Talokierrosten jälkeen Lucia-kulkueet kävivät vielä Suovatalossa tervehtimässä henkilökuntaa ruokasalissa, keittiössä ja pesulassa. Pari tuntia kestäneen kierroksen jälkeen yhteiskuvaan jäivät enää osa kulkueessa mukana olleista ja Suovatalon Lucia. Tunnelmallisen Lucia-päivän tapahtuman päätti Seniorisäätiön tarjoama lounas.  

Pakilakodissa on toiminut SPR:n Pohjois-Helsingin osaston ulkoilutusryhmä vuodesta 2014 alkaen, tällä hetkellä 10 vapaaehtoisen voimin. Vapaaehtoiset ystävätoimijat käyvät ulkoiluttamassa iäkkäitä asukkaita viikottain. Vuodenajasta ja säistä sekä asukkaiden kunnosta riippuen usein ulkoillaan lähialueella, mutta joskus myös sisätiloissa, mihin Heinätalo ja Suovatalo yhdyskäytävineen tarjoavat hyvät puitteet. Ulkoilutusten lisäksi ystävät ovat vuoden mittaan mukana auttamassa ja tukemassa asukkaita monissa juhlissa ja tapahtumissa

 

 

 

 

 

 

 

 

Lucia-kulkueessa olleet osastomme aktiiviset ystävätoimijat Eeva, Riitta, Sirpa ja Ulla.

Lucian päivästä lyhyesti

13.12. vietettävä Lucian päivä, Pyhän Lucian muistoksi, kuuluu ruotsalaisiin ja suomenruotsalaisiin jouluperinteisiin. Tarinan mukaan Lucia-neito oli sisilialainen marttyyri, joka kieltäytyi järjestetystä avioliitosta, ja menetti sen vuoksi henkensä. Suomeen Lucian päivän vietto rantautui Ruotsista jo 1800-luvun lopussa, mutta ensimmäinen Lucia-kulkue Helsingissä järjestettiin vasta vuonna 1930 ja ensimmäinen virallinen Lucia valittiin vuonna 1950. Lucia valkoisine vaatteineen ja kynttilöineen tuo valoa ja iloa vuoden pimeimpään aikaan.