Auta antamalla aikaa – tule mukaan ensiapuryhmään!

Ensiapuryhmässä yhdistyvät hauskuus ja hyvän tekeminen. Mukaan ovat tervetulleita kaikki, jotka ovat kiinnostuneita kansalaistaitojen ylläpitämisestä.

Kallio-Käpylän osaston toimitilassa Hämeentiellä käy keväisenä tiistai-iltana kuhina. Suuren pöydän ääressä istuu kymmenkunta ihmistä. Kahvi tuoksuu, valkoisella lautasella on tarjolla montaa eri lajia keksejä ja innostunut koira nuuhkii ja etsii pöydän alta paikkaansa. Koolla on joka toinen viikko kokoontuva ensiapuryhmä. Tänään aiheena ovat neurologiset häiriöt ja sairaustapausten ensiapu.

Yksi pöydän ympärillä istuvista on 47-vuotias Markku Valtanen. ”Kiinnostukseni ensiaputoimintaan on lähtöisin armeijasta, jossa sain lääkintäpuolen koulutusta”, hän kertoo. Valtanen on ollut mukana ensiapuryhmässä kolmisen vuotta. Hän sanoo tämän olevan vapaaehtoistyötä parhaimmillaan: hauskuus ja hyvän tekeminen yhdistyvät. Motivaatiota lisää myös tieto siitä, että toiminnalla kartutetaan varoja muulle Punaisen Ristin toiminnalle.

Tiistaisissa tapaamisissa ryhmä oppii ja harjoittelee ensiapua ennalta sovittuun teemaan liittyen. Opetuksen vetää tavallisimmin ensiapuryhmän kouluttaja. ”Me ollaan pyritty kuitenkin siihen, että ryhmän aktiiveista kuka tahansa voi halutessaan vetää näitä iltoja. Se vaatii aiheeseen perehtymistä sekä opetuksen ja harjoitusten suunnittelua, mutta siinä oppii sitten samalla itsekin.”

Osa ryhmäläisistä käy tiistain tapaamisissa säännöllisemmin, toiset epäsäännöllisemmin. Valtanen korostaa, että jokainen päättää itse, millä tavoin haluaa toimintaan osallistua. Ensiapukursseja saa halutessaan käydä tai päivystäjäksi ryhtyä, mutta mukaan voi tulla myös vain tiistain tapaamisiin.

Päivystäminen tarkoittaa osallistumista Punaisen Ristin ensiapupäivystyksiin esimerkiksi urheilutapahtumissa ja messuilla. Päivystys on vapaaehtoistoimintaa, josta Punainen Risti ja myös päivystäjän osasto saa tuloja.

”Päivystykseen osallistuvalla täytyy olla ensiavun peruskurssi ja päivystyskurssi käytyinä. Lisäksi vaaditaan myös jonkun aikaa aktiivisuutta ensiapuryhmätoiminnassa”, Valtanen kertoo.

Valtanen on joutunut kerran tositilanteeseen – ja pelastanut ensiaputaidoillaan ihmishengen. ”Siitä on tosin jo vuosia, ja silloin en ollut mukana ensiapuryhmän toiminnassa. Olin kuitenkin osallistunut ostoskeskuksessa järjestettyyn SPR:n ensiapukoulutukseen. Jotain oli selvästi jäänyt mieleen, sillä onnistuin elvyttämään sydänkohtauksen saaneen ihmisen.”

Kallio-Käpylän alueen ensiapuryhmä toivoo saavansa uusia ensiaputaidoista kiinnostuneita ihmisiä mukaan toimintaan. ”Minkäänlaisia ennakkotietoja tai -taitoja ei tarvitse olla. Oppimisen voi aloittaa täältä”, Valtanen sanoo ja muistuttaa vielä: ”Auttaa voi monella tavalla. Jos ei ole varaa lahjoittaa lippaaseen, aikaa voi aina antaa.”

Lisätietoja ensiapuryhmästä sähköpostiosoitteesta kallio-kapyla@punainenristi.fi