Maailman elvytyspäivä 16.10.: Jokainen meistä voi pelastaa elämän

Kun sydän pysähtyy, apua tarvitaan nopeasti. Jokainen kulunut minuutti ilman elvytystä merkitsee. Maallikon aloittama paineluelvytys pitää autettavan verenkiertoa yllä ja mahdollisimman nopeasti tehty defibrillaatio sydäniskurilla voi palauttaa sydämeen verta kierrättävän rytmin. Tärkeintä on mennä rohkeasti auttamaan, vaikka ei osaisikaan elvyttää. Soita hätänumeroon 112, hätäkeskuspäivystäjä osaa neuvoa elvytyksen aloittamisessa ja sydäniskurin käytössä.

Maallikkodefibrillaattorit yleistyvät julkisissa tiloissa, joten sydänpysähdyksen sattuessa apu on aiempaa lähempänä. Defi.fi-palvelun auttaa elvytystilanteessa löytämään lähimmän sydäniskurin. Vuonna 2012 avattu ja nyt uudistuva verkkopalvelu on edeltäjäänsä merkittävästi nopeampi ja käytettävämpi toimien tehokkaana apuna hätätilanteessa.

Elvytystä ja sydäniskurin käyttöä on hyvä harjoitella säännöllisesti. Harjoittelemaan pääsee esimerkiksi ensiapukursseilla tai Punaisen Ristin ensiapuryhmissä. Elvytystaidot voivat pelastaa hengen. Elvytysohjeet voi kerrata videolta tai Punaisen Ristin sivuilta

Elvytyspäivää vietetään 16. lokakuuta. Euroopan elvytyspäivä perustettiin Euroopan parlamentin tuella ja tänä vuonna kampanja on ensimmäistä kertaa maailmanlaajuinen. Sen tarkoituksena on muistuttaa, että jokainen meistä voi pelastaa hengen.

#maailmanelvytyspäivä #WorldRestartAHeart