Hiljainen mielenilmaus Sisällissota-näyttelyn avajaisissa

Punainen Risti järjesti hiljaisen mielenilmauksen Wäinö Aaltosen Museossa Sisällissota-näyttelyn avajaisissa 4.10.2018.  Hiljaisessa mielenilmauksessa osallistujat asettuivat maahan makaamaan symboloiden sodissa kuolevia sotilaita ja siviilejä. Tämän päivän konflikteissa kuolee siviilejä noin kymmenen kertaa enemmän kuin sotilaita. Uhrien epätasaisesta jakautumasta oli konkreettisena muistutuksena se, että suurin osa osallistujista oli siviilivaatteissa.

Punainen Risti auttaa konfliktialueilla konfliktien aikana ja niiden jälkeen esimerkiksi valvomalla Geneven sopimusten noudattamista ja toimimalla puolueettomana välittäjänä selkkauksissa. Lisäksi Punainen Risti etsii konflikteissa kadonneita ja tarjoaa ruokaa, suojaa ja terveydenhoitoa sotien uhreille.

Geneven sopimukset ovat kansainvälisiä säädöksiä, jotka suojelevat sotien ja aseellisten selkkausten uhreja ja pyrkivät lievittämään konfliktien aiheuttamia kärsimyksiä. Sopimukset suojelevat henkilöitä, jotka eivät osallistu taisteluihin: haavoittuneita ja sairaita sotilaita, sotavankeja ja siviiliväestöä.

Koulutusta sodan säännöistä

Myös Turussa voi osallistua Humanitaarisen oikeuden kursseille (IHL-kurssi, International Humanitarian Law), joilla kerrotaan Geneven sopimuksista ja sodan säännöistä.

Seuraava kurssi on marraskuussa, 24.-25.11.2018. Lue lisää kurssin sisällöstä ja ilmoittaudu mukaan tämän linkin kautta: Humanitaarisen oikeuden kurssi https://rednet.punainenristi.fi/node/52422