INGRID -evakuointikeskus- ja meripelastusharjoitus Nauvossa

Perjantaina 5.10.2018 järjestetään Nauvossa INGRID -meripelastus- ja evakuointikeskusharjoitus. Harjoituksen järjestävät Länsi-Suomen merivartiosto ja Suomen Punaisen Ristin Turunmaan ja Varsinais-Suomen piirit.

Harjoitukseen osallistuu yli 200 toimijaa. Osallistujista on SPR:n vapaaehtoisia Turunmaan, Varsinais-Suomen ja Ahvenanmaan piiristä 73 henkilöä, lisäksi harjoitukseen osallistuu 6 SPR:n kansainvälisen reservin delegaattia ja 15 työntekijää SPR Varsinais-Suomen, Turunmaan, Ahvenanmaan, Österbottenin ja Länsi-Suomen piiristä, keskustoimistosta ja logistiikkakeskuksesta. Työntekijät osallistuvat harjoitukseen pääasiassa kouluttajina ja arvioijina, mutta SPR:n Varsinais-Suomen maakunnan valmiussuunnitelman mukaisesti vapaaehtoistoimintaa johtaa työntekijäpari.

Viranomaisia harjoituksessa on mukana noin 90 Länsi-Suomen merivartiostosta (mukana myös Vartiolentuelaivueen Superpuma), Varsinais-Suomen pelastuslaitokselta, Varsinais-Suomen sairaanhoitopiirin ensihoidon ja päivystyksen liikelaitoksesta (Finnhems lääkäriyksiköllä), Lounais-Suomen poliisista ja Varsinais-Suomen sosiaalipäivystyksestä (Turun kaupunki).

Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat tukemassa viranomaisia kaikissa heidän vastuullaan olevissa eri tehtävissä. Meripelastusosiossa on lisäksi mukana alueen meripelastusyhdistyksiä ja Merivoimien Rannikkolaivasto.

Punaisen Ristin vapaaehtoisista noin 20 osallistuu potilastehtäviin, lisäksi potilaita tulee merikoulu Aboa Maresta Turusta.

Mitä harjoitellaan?

Harjoituksen tavoitteena on harjoitella evakuointikeskuksen perustamista ennalta suunnittelemattomaan paikkaan, viranomaisyhteistyötä, viranomaisten ja vapaaehtoisten välistä yhteistyötä ja SPR:n evakuointikeskus-perävaunujen välineistön käyttöä varsinaisen meripelastustoiminnan lisäksi. Harjoituksessa käytetään lisäksi mm. henkilöiden taustaselvityksessä SPR:n suuronnettomuuksiin kehittämää rekisteröintijärjestelmää.

INGRID-harjoitus liittyy myös Rajavartiolaitoksen Arktisen rannikkovartiostofoorumin pj-kauteen ja SARC-hankkeeseen, jossa Suomen Punainen Risti on yksi kumppaneista mukana kehittämässä arktista merellistä turvallisuutta, suuronnettomuusresursseja ja toimintakykyä myös arktisissa olosuhteissa. Harjoituksessa käytetään mm. syyskuussa Varsinais-Suomeen sijoitettujen evakuointikeskus-perävaunujen välineistöä eri vastuuviranomaisten toiminnan tukemisessa. Samoin harjoitusta on edeltänyt useita erilaisia vapaaehtoisten käytettävyyttä suuronnettomuustilanteissa edistäviä koulutuksia.

Kouluttaminen, harjoittelu ja toiminnan kehittäminen ei pääty tähän harjoitukseen vaan kahdelle seuraavalle vuodelle on jo suunniteltu yhdessä viranomaisten kanssa yhteisiä harjoitustilanteita.

Lisätietoja: valmiuspäällikkö Tommi Virtanen, SPR Varsinais-Suomen piiri, 020 701 2405