Sote- ja pelastustoimen uudistus

Juha Hankkila
Kuvaaja: Juha Hankkila
"Punaisen Ristin vapaaehtoiset kiersivät tarkastamassa asukkaiden vointia ja toimittivat mm. vettä Hyrynsalmella pitkittyneen sähkökatkon aikana tammikuussa 2018"

Punaisen Ristin piirit ja osastot mukana sote-uudistuksessa
Päivitetty 18.10.2022

 

Aluevaalit liittyvät sote- ja pelastustoimen uudistusten toimeenpanoon ja suosittelemme kaikille perehtymistä viralliseen sivustoon: http://soteuudistus.fi/etusivu

Järjestöjen muutostuesta löydät tietoa täältä: https://www.soste.fi/jarjestojen-sote-muutostuki/ 

Olemme koonneet alle materiaalia, joissa käydään läpi SPR:n näkökulmasta tärkeitä sote- ja pelastustoimen uudistukseen liittyviä teemoja sekä niiden käyttöön liittyviä ehdotuksia. 

Liitteissä on PowerPoint-pohja osastojen tueksi. Avaa diat ja voit toimia alla olevalla tavalla

  1. Valitse osastonne/piirinne vahvuuden mukaiset diat diapohjista
  2. Täydennä tietoja osaston/piirin tiedoilla ja kuvilla.
  3. Miettikää mitkä ovat ne viestit, jotka te haluatte viedä eteenpäin kunnan/maakunnan päättäjille.
  4. Arvostamme kumppanuutta ja niin arvostavat myös viranomaiset. Kerro, kenen kanssa teette yhteistyötä ja miten. Esimerkiksi Vapepa-koordinaation kautta voimme tuoda päättäjille usean järjestön viestit ja toisaalta myös viedä sinnepäin tietoa ja viestejä. Myös muu eri järjestöjen välinen yhteistyö on hyvä kirjata näkyviin esim. jos on jotain tapahtumia yhdessä tms. 
  5. Jätä yhteystiedot. Keneen voi olla yhteydessä, jos kunta/maakunta haluaa olla yhteydessä tapaamisen jälkeen.

Mitä piireissä voisi tehdä yhdessä osastojen kanssa?

  • Aiheeseen on nyt syytä perehtyä. Kunnan johtajia, virkamiehiä sekä alueellisia maakuntajohtajia sekä muutosagentteja voi kutsua piiriin tai alueille keskustelemaan tai mennä tapaamaan heitä.
  • Toisten järjestöjen kanssa kannattaa keskustella ja verkostoitua. Kannattaa tutustua paikallisen Maakuntien verkostojärjestöjen toimintaan. Katso lisää: https://www.verkostojarjestot.fi/sote-muutostuki/
  • Omat tarjottavat palvelut kannattaa kuvata. Tältä sivulta löytyy diapohjat, joita voi muokata ja lisätä omia tietoja, sillä maakunnat ja kunnat tarvitsevat myös yksityiskohtaisia tietoja, yhteystietoja yms.
  • Kannattaa perehtyä tulevan hyvinvointialueen suunnitelmiin: miten hyvinvointialueella ollaan organisoimassa järjestöjen yhteistyötä? Onko tuleva aluehallinto koordinoimassa sitä? Aiheesta kannattaa keskustella toisten järjestöjen kanssa.
  • Alueilla kannattaa järjestää toisten järjestöjen kanssa yhdessä kuntakierros tms., jotta saisimme vapaaehtoistyöllemme näkyvyyttä kuntalaisten keskuudessa ja osoittaaksemme toimintamme vaikuttavuutta sekä muiden toimijoiden kanssa tehtävän yhteistyön merkitystä. Tilaisuuksien teemoina voisi olla kuntalaisten hyvinvoinnin ja terveyden edistäminen yhteistyössä kunnan, yrityselämän ja järjestöjen kanssa.

Suomen Punainen Risti on laatinut lausunnon 2020 lakiesityksestä. Alla liitteenä.

Lisätietoja omasta piiristä ja keskustoimistolla Maria Viljaselta, maria.viljanen@punainenristi.fi