Nälkäpäivän avulla Punainen Risti auttaa kotimaassa ja maailmalla

Tero Sivula (Lehtikuva)
Kuvaaja: Tero Sivula (Lehtikuva)
"Tulipalo voi hetkessä viedä kaiken. Lahjoittamalla autat tulipalon uhreja kotimaassa."
Tero Hintsa
Kuvaaja: Tero Hintsa
"Länsi-Suomen piirissä avustimme viime vuonna 28 tehtävässä avustimme 76 henkilöä katastrofirahastosta, toteaa Tave Rautiainen. Koko Suomessa vastaavia tehtäviä oli 132 ja autettuja 345. "

Nälkäpäivä on Suomen Punaisen Ristin syyskuussa vuosittain järjestettävä keräys. Nälkäpäivä tunnetaan kaduilla kulkevista lipaskerääjistä, mutta Nälkäpäivänä voi lahjoittaa myös verkossa. Nälkäpäivänä kerätään lahjoituksia katastrofirahastoon, josta autetaan sekä sotien ja luonnononnettomuuksien uhreja maailmalla että äkillisten onnettomuuksien uhreja Suomessa.

Nälkäpäivä-keräys keskeinen asia kotimaan auttamisvalmiudessa

Nälkäpäivä on merkittävä tuki Punaisen Ristin auttamistyölle Suomessa ja keräyksen organisointi testaa samalla auttamisvalmiutta.

Nälkäpäivänä kerätyillä varoilla koulutetaan henkisen tuen vapaaehtoisia, jotka ovat paikalla kriisitilanteissa. Suurissa onnettomuuksissa tai kriiseissä koulutetut vapaaehtoiset ovat suuri apu, jotta ammattilaiset voivat keskittyä omiin tehtäviinsä. Katastrofirahastosta tuetaan myös Vapaaehtoisen pelastuspalvelun (Vapepa) koordinointia.

Länsi-Suomen piirissä Nälkäpäivä toteutetaan yhtä aikaa yli 50 paikkakunnalla. Keräyksen organisointi ja tilannekuvan ylläpitäminen testaa samalla valmiutta suuroperaation toteuttamiseen. Tilannekuvan muodostamisessa käytetään ensimmäistä kertaa Vapepan OHTO-hälytysjärjestelmää. 

- Varautumisen ja valmiuden asiantuntija Tave Rautiainen kertoo vapaaehtoisten suuren määrän olevan Punaisen Ristin vahvuus. OHTOn avulla saamme aiempaa enempää reaaliaikaista tietoa keräyksen etenemisestä.

Apua heti tulipalon jälkeen

Tulipalo kotona on yksi pahimmista asioista, mitä kuvitella saattaa. Nälkäpäivä-keräyksen avulla Länsi-Suomen piirin osastot auttavat paikkakunnillaan tulipaloissa kotinsa menettäneitä. Vuonna 2017 tulipalojen uhreja tuettiin lähes 27 949 eurolla. Lue Vaasalaisen Maarit Koskisen kokemuksista kodin menettämisestä tulipalossa Nälkäpäivän nettisivuilta.

- Länsi-Suomen piirissä avustimme viime vuonna 28 tehtävässä avustimme 76 henkilöä katastrofirahastosta, toteaa Tave Rautiainen. Koko Suomessa vastaavia tehtäviä oli 132 ja autettuja 345.

Kenttäsairaala Bangladeshissa

Suomen Punaisen Ristin kenttäsairaalassa Bangladeshin Cox’s Bazarissa riittää potilaita. Yleensä kenttäsairaalat toimivat noin neljä kuukautta katastrofista, ja sitten tarvikkeet luovutetaan paikalliselle terveysviranomaiselle toiminnan jatkamiseksi. Bangladeshin leireillä asuu lähes miljoona Myanmarista paennutta ihmistä. Suuren avun tarpeen vuoksi kenttäsairaala on toiminut Bangladeshissa jo liki vuoden. Ympäri vuorokauden auki olevassa sairaalassa hoidetaan erityisesti vaikeita synnytyksiä ja tehdään vaativia leikkauksia.

 

Lisätietoa:

Rautiainen Tave, Varautumisen ja valmiuden asiantuntija, tave.rautiainen@punainenristi.fi tai 0400 263 447.

Jooel Niittynen, Järjestöpäällikkö, jooel.niittynen@punainenristi.fi tai 040 588 1988