Omaishoitajien tukitoiminta

Jarkko Mikkonen,  Lähde Suomen Punaisen Ristin aineistopankki
Kuvaaja: Jarkko Mikkonen, Lähde Suomen Punaisen Ristin aineistopankki

Omaishoitajien tukitoiminta

Suomen Punaisen Ristin omaishoidon tukitoiminnan päätavoitteena on vahvistaa ja edistää omaishoitajien ja heidän perheidensä terveyttä, sosiaalista hyvinvointia, itsenäista selviytymistä arjesta ja hyvää elämänlaatua. Tavoitteena on auttaa omaishoitajia jaksamaan heidän työssään tarjoamalla virkistysmahdollisuuksia ja vertaistukea sekä koulutusta että tietoa arkea helpottavista asioista. Omaishoitajien tukitoiminta on avointa ja tarkoitettu kaikille omaistaan tai läheistään hoitaville riippumatta siitä, kuuluuko omaishoitaja kunnallisen omaishoidontuen piiriin. Omaishoitajien tukitoiminta on ammatillisesti koordinoitua, pääasiassa vapaaehtoisten toteuttamaa toimintaa.

Tukitoimintaa rahoittaa STEA.

 

Discord-keskustelukanava kesällä 2020:

Omaistaan tai läheistään hoitaville avataan discord-keskustelukanava 30.6.20. Paikalla on Punaisen Ristin vapaaehtoinen tai työntekijä aina tiistaisin klo 16-17. Kanavalla voi keskustella kaikista mielen päällä olevista asioista, niin iloista kuin suruistakin.

Pääset sisään linkistä: https://discord.gg/DCpqZ7B. Voit ladata sovelluksen koneellesi tai käyttää discordia selaimella. Discord toimii parhaiten Chromella. Sovelluksen voi ladata myös puhelimeen. Luo itsellesi tunnus ja tule mukaan! Tarvitset tunnuksen luomiseen toimivan sähköpostiosoitteen. Keskusteluun voit osallistua anonyymisti.

1.Klikkaa palvelimelle vievää linkkiä: Valitse ”hyväksy kutsu”.

2. Luo itsellesi käyttäjänimi. Tämä on siis nimimerkki, joka näkyy, kun olet mukana keskusteluissa. Voit toimia ryhmässä anonyymisti nimimerkillä tai halutessasi esim. etunimellä tai koko nimelläsi.

3. Luo itsellesi käyttäjätunnus, jolla pääset jatkossa kirjautumaan sovellukseen. Käyttäjätunnuksen luomiseksi sinun tulee antaa toimiva sähköpostiosoite sekä luoda salasana. Muistathan laittaa salasanan itsellesi muistiin.

4. Saat antamaasi sähköpostiosoitteeseen vahvistuslinkin, jonka kautta pääset ryhmään. Jatkossa pääset kirjautumaan verkkoryhmään sähköpostiosoitteella ja luomallasi salasanalla. 

6. Kun olet päässyt Discord-sovellukseen, ruudun vasemmassa näkyy tämän palvelimen kuvake, Spr Oulun piiri. Oikealla näet kaikki muut palvelimelle kirjautuneet henkilöt. Keskellä on iso tekstikenttä, jossa omaishoitajat voivat käydä keskustelua kirjoittamalla. Vasemmassa laidassa on lista muista puhe- ja tekstikanavista.  

7. Discordista kirjaudutaan ulos vasemmasta alalaidasta löytyvän rattaan kuvan kautta (kuulokkeiden kuvakkeen vieressä). Klikkaa rattaan kuvaa, ja valitse kirjaudu ulos. Palkkia joutuu vierittämään alaspäin, että kirjaudu ulos -teksti tulee näkyviin. 

 

Omaishoitajien tukitoiminnan vapaaehtoinen

Omaishoitajien tukitoiminnan mahdollistumisessa tärkeässä roolissa ovat vapaaehtoiset. Punaisen Ristin vapaaehtoisena voit monin eri tavoin auttaa ja tukea omaishoitajia. Toimit tavallisen ihmisen tiedoin ja taidoin oman elämäntilanteesi mukaan. Toiminnassa sinulla on myös mahdollisuus hyödyntää omaa osaamistasi ja kiinnostuksesi kohteita. Voit esimerkiksi suunnitella ja toteuttaa omaishoitajille koulutuksia, hyvinvointiin liittyviä kursseja, virkistystilaisuuksia ja retkiä.Toimintamuodoissa on aina mukana useampia vapaaehtoisia. Saat tehtävääsi koulutusta ja ohjausta. Aluetyöntekijä on tukenasi.

 

Tule mukaan toimintaan, ota rohkeasti yhteyttä:

Pia Jylänki
Omaishoitajien tukitoiminnan suunnittelija
pia.jylanki(at)punainenristi.fi
p. 040 147 9350