Sinikka Markkula hurahti Punaiseen Ristiin – Ystäväkurssista se lähti

Mukaan toimintaan 
Vuonna 2010 SPR:n Satakunnan piirin silloinen omaishoidon aluetyöntekijä Riitta Sattilainen ja Kokemäen osaston aktiivivapaaehtoinen Juhani Merikallio houkuttelivat Sinikka Markkulan järjestämälleen ystävätoiminnan peruskurssille. Kurssin jälkeen Riitta ehdotti Sinikalle, että eiköhän perusteta Laviaan oma omaishoitajaryhmä, siitä se sitten lähti, muistelee Sinikka hurahtamistaan Punaiseen Ristiin nyt kahdeksan vuotta myöhemmin. Tällä hetkellä Sinikka toimii Lavian osaston puheenjohtajana ja omaishoitajaryhmän vastuuhenkilönä, lisäksi hän on mukana PohjoisSatakunnan henkisen tuen ryhmässä. 
 
Kokemuksia vapaaehtoistoiminnasta 
Sinikka on kokenut vapaaehtoistyön mielenkiintoisena ja maailmaa avartavana. Lisäksi hän on saanut uusia ystäviä, paljon uutta tietoa ja kokemuksia. Omaishoitajaryhmän ja muiden vapaaehtoisten kanssa Sinikka on tehnyt retkiä eri kohteisiin. Yhdessä he ovat käyneet mm. kesäteatterissa ja viettäneet joulujuhlaa. Lisäksi omaishoitajille on järjestetty SPR:n Auttajakurssi. Sinikka on omien sanojensa mukaan hurahtanut Punaiseen Ristiin, hän nauttii saadessaan viedä järjestön viestiä eteenpäin. Sinikan pukeutuminenkin viestittää sitoutumisesta järjestöön. Punaisen Ristin periaatteet ja sloganit vaatteissa toimivatkin hyvänä jutun lähteenä, kertoo Sinikka. 

Osaston vapaaehtoiset lähellä omaishoitoperhettä 
Lavia on pieni, Suomen entinen kunta Satakunnan maakunnassa, joka liitettiin Porin kaupunkiin vuoden 2015 alussa. Laviassa omaishoidon tuen piirissä on noin 15 omaishoitajaa. Omaishoitajien saaminen ryhmään on haastavaa, hoidettavaa ei välttämättä voi jättää hetkeksikään yksin, eikä kunnasta saa lomittajaa. Tämä on myös valtakunnallisesti iso ongelma. Osa omaishoitajista on työssäkäyviä ihmisiä, eikä heillä ole mahdollisuutta osallistua toimintaan. Jotain pitäisi siis keksiä, jotta erilaisissa omaishoitotilanteissa olevat ihmiset pääsisivät osallistumaan Punaisen Ristin tarjoamaan toimintaan. 

Omaishoitajia pitää myös herätellä ja rohkaista lähtemään mukaan toimintaan. Sinikka laittaakin itse henkilökohtaisesti tekstiviestillä omaishoitajille muistutuksen ryhmän tapaamisajoista, ja tämä kannattaa. Ryhmissä ja retkillä on joskus ollut mukana vain muutama omaishoitaja, mutta tapaamisten laatu kuitenkin korvaa määrän, toteaa Sinikka. 
Sinikka haluaakin vielä lähettää terveiset mm. päättäjille: Intervallipaikkoja tarvitaan lisää ja pienten paikkakuntien tarpeita ei saa unohtaa. Omaisille on ensisijaisen tärkeää, että laitoshoidon ollessa kyseessä heillä olisi mahdollisimman lyhyt matka vierailla läheistensä luona.   
 
Tule mukaan vapaaehtoiseksi 
Sinikka toivoisi mukaan enemmän vapaaehtoisia. Ystäväkursseja voidaan järjestää pienilläkin paikkakunnilla, vaikka yhteistyössä SPR:n naapuriosaston kanssa. Kurssin käyneille pyritään tarjoamaan heti toiminnan paikkoja, jotta he kiinnittyisivät osaksi Punaisen Ristin toimintaa. Sinikka ennakoi ja kantaa huolta siitä, että löytyykö joku jatkamaan hänen työtään, sitten kun hän ei enää jaksa.  Vielä tällaista ei kuitenkaan ole näköpiirissä! Päinvastoin Sinikasta olisi mukavaa, jos olisi kaveri, jonka kanssa järjestää yhdessä esimerkiksi Auttajakursseja eläkeläisille. 

Iso kiitos Sinikalle, joka tekee Punaisen Ristin vapaaehtoistyötä suurella sydämellä ja inhimillisyyden arvoja puolustaen.  
 
Teksti: Elisa Vesterinen, Suomen Punainen Risti