Lukiolaiset oppaina netin ja tietokoneiden maailmassa

Heini Lumio
Kuvaaja: Heini Lumio
"Annastiina Kaukonen näyttää Anja Ojalalle mistä näkee, paljonko koneen akussa on virtaa jäljellä. "
Heini Lumio
Kuvaaja: Heini Lumio
"Joona Ekholm ja Tuula Vihervaara tutkivat tabletin suojausasetuksia."
Heini Lumio
Kuvaaja: Heini Lumio
"Ohjaajat Annastiina Kaukonen, Lassi Lemmetyinen, Maria Knuutila ja Joona Ekholm käyvät läpi kuvien siirtoa puhelimesta tietokoneelle. Ohjaajaryhmän vetäjä ja viides jäsen Lotta Palo seuraa tilannetta sivusta. "

Nuoret toteuttavat ikäihmisille suunnattua koulutusta somen ja tietotekniikan käytöstä Punaisen Ristin Hattulan osastossa.

Punaisen Ristin Juttutuvassa Parolassa aurinkoinen torstai-iltapäivä suljettiin sälekaihtimilla ulkopuolelle ja Ikäihmiset somessa -koulutuksen osallistujat keskittyivät seuraamaan opetusta valkokankaalta. Opettajat Lotta Palo, Annastiina Kaukonen, Lassi Lemmetyinen, Joona Ekholm ja Maria Knuutila odottivat, että koulutuksen kuusi osallistujaa ehtivät hakea kahvit ja pullat ja palata tietokoneiden, tablettien ja kännyköiden viereen.  

Kyseessä oli jo vikkoa aiemmin alkaneen koulutuksen toinen kokoontumiskerta. Ensimmäisellä kerralla teemana oli alkeet ja kahden tunnin aikana käytiin läpi muun muassa puhelimen käyttöä ja erilaisia sovelluksia. Torstaina 24.5. aiheet vaihtelivat langattoman netin käytöstä sähköpostitilin luomiseen, lehtitilauksen perumiseen ja valokuvien siirtämiseen tietokoneelle. Sisältöä oli muokattu edellisellä kerralla nousseiden toiveiden mukaan ja kaksituntinen eteni rennosti osallistujien kysymyksiin vastaillen. 

”Mä ainakin pelkään tätä konetta, vaikkei se vielä ole purrut”, kuvaili eräs osallistujista tunnelmiaan tietokoneen käytöstä. Tosiasiassa muidenkin jakama pelko oli, että vahingossa tekee jotakin peruuttamatonta, joka vaikuttaa koneen toimintaan. Nuoret opettajat kannustivat rohkeasti kokeilemaan ja hakemaan laajasti erilaisia tietoja netistä, esimerkiksi Googlen hakukoneella. Illan aikana päästiin ihailemaan myös osallistuja Tuula Vihervaaran hienoja puukuvia, kun hänen kännykkänsä toimi koekaniinina kuvien siirtämisessä.

Palkkiona lukiokurssi, kokemusta ja voileipiä

Koulutuksen vapaaehtoiset ohjaajat ovat opiskelijoita Parolan lukiosta ja ammattiopisto Tavastiasta. Lukiolaiset keräävät vapaaehtoistoiminnallaan koulutusiltojen parissa valinnaisen lukiokurssin ja ammattiopistonkin puolella vastaavista projekteista saa opintopisteitä. Nuoret suunnittelevat ja toteuttavat illat itsenäisesti ja arvioivat niiden onnistumista osaston puheenjohtajan Hannele Kataja-Saarisen kanssa. 

Yhteydenpito osaston ja koulun välillä sujuu helposti, sillä ohjaajaporukan vetäjä Lotta Palo toimii sihteerinä niin SPR Hattulan osastossa kuin lukion opiskelijakunnan hallituksessakin. Kiinnostusta Punaisen Ristin paikallisosaston ja lukion yhteistyötä kohtaan on Lotan mukaan ollut opiskelijakunnan hallituksessa jo aiemminkin, ennen hänen pestiään. Toiminnan käynnistäminen vaati vain aikaan saavan organisoijan, sillä muut nuoret kertovat lähteneensä innolla mukaan heti, kun Lotta alkoi asiasta koululla puhua. 

Koulutusiltoja on tarkoitus jatkaa syksyllä, jolloin aiheiksi suunniteltiin muun muassa turvallisuutta ja netin turvallista käyttöä. Tarkemmat päivät ja ajat ilmoitetaan heti elokuulla. Myös muu Punaisen Ristin toiminta kiinnosti nuoria ja esimerkiksi Nälkäpäivä-keräyksen ympärille olisi heidän mielestän helppo rakentaa projekteja tai matalan kynnyksen mahdollisuuksia opiskelijoille tulla mukaan osaksi järjestön auttamistoimintaa. 

Punaisen Ristin Hattulan osastolla onkin kokemusta kouluyhteistyöstä Nälkäpäivän ympärillä sekä erilaisista koulujen tapahtumapäivistä. Myös omaishoitajien tukitoiminnan kautta ammattiopisto Tavastian opiskelijat ovat päässeet toteuttamaan hemmottelupäiviä omaishoitajille. Osaston puheejohtaja Hannele Kataja-Saarinen kehuu kouluyhteistyötä antoisaksi, ja osasto suhtautuukin positiivisesti nuorten ideoihin ja ajatuksiin ensi syksyä ajatellen. Nuorista halutaan pitää yhteistyön aikana myös huolta, esimerkiksi koulutusiltaan suoraan koulusta tulleille nuorille oli tehty valmiiksi voileipiä. Illan palautekeskustelu päättyi muistutukseen siitä, että lepo on tärkeää ja välillä pitää osata rentoutua - tärkeä puheenaihe somen, hakukoneiden ja tietotekniikan keskellä! 

 

Kaipaako osastosi vinkkejä oppilaitosyhteistyöhön?
Parhaat ideat ja näkemys oman paikkakunnan tarpeista ja resursseista löytyvät aina omasta osastosta ja muilta paikallisilta, mutta voit pyytää apuja myös piiritoimistosta nuorisotoiminnan kehittäjä Heini Lumiolta, heini.lumio@redcross.fi tai 040 135 8717.