Helsingin Seniori-infosta palveluneuvontaa ikääntyneille ja heidän omaisilleen

Eva Granqvist
Kuvaaja: Eva Granqvist
"Myös vapaaehtoisystävillä on hyötyä monipuolisesta ja helposta tiedonsaannista. "
Eva Granqvist
Kuvaaja: Eva Granqvist
"Uudesta Seniori-infosta kertomassa oli seniorityön asiantuntija ja sosiaalineuvoja Tiina Flink"
Eva Granqvist
Kuvaaja: Eva Granqvist
"Koillis-Helsingin maaliskuun ystävätapaamisessa aiheena oli uusi senioripalvelu."

Helsingissä käynnistyi helmikuun alussa senioreille suunnattu puhelinpalvelu, Seniori-info, josta saa tietoa ja neuvoa kaupungin, yritysten ja järjestöjen senioreille tarjoamista palveluista: kotihoito-, hoiva- ja sosiaalipalveluista, sekä virkistys- ja ajanvietetoiminnoista. Numerossa ohjataan soittajia myös vapaaehtoisjärjestöjen tarjoamiin palveluihin.

Seniorityön asiantuntija ja sosiaalineuvoja Tiina Flink vieraili 22.3.2018 SPR Pohjois-Helsingin osaston ystäväillassa kertomassa ystävätoiminnan vapaaehtoisille uudesta Seniori-info-palvelusta. "Seniori-infon idea on tarjota keskitettyä palveluneuvontaa puhelimitse. Tarvitsee vain soittaa meille, niin pääsee meidän ohjauksessa asiassaan eteenpäin", Flink sanoo.

Palvelunumerosta voi olla hyötyä myös vapaaehtoisystävänä toimivalle. Jos ystävälle kerrotaan jostakin ongelmasta, tai hän itse havaitsee sellaisen, voi olla vaikea tietää miten pitäisi toimia. Seniori-infoon voi olla yhteydessä myös tällaisissa tilanteissa. 

Palvelussa voi asiasta riippuen saada vastauksia kysymyksiinsä joko heti tai, jos asia vaatii lisäselvittelyä, palvelusta soitetaan takaisin. Jos kysymys koskee palvelutarvetta, soittaja ohjataan eteenpäin toivottuun toimintaan, tai tukea tai palvelua tarjoavalle taholle. Tarpeen vaatiessa tehdään palvelutarpeen arviointi, jolloin asiakkaaseen ollaan uudestaan yhteydessä.

Soittoja tulee sekä ikääntyneiltä että heidän omaisilta. Muistiongelmat ja pärjääminen arjessa ovat tavallisia yhteydenoton aiheita. Joskus tulee puheluita myös huolestuneilta ikäihmisten naapureilta. 

Palvelu on palautteesta päätellen hyvin tervetullutta niin ikääntyneiden kuin omaistenkin keskuudessa. "Olisi ollut hyvä olla tällainen paikka johon soittaa silloin kun iäkäs äitini muutti Helsinkiin", totesi yksi ystäväiltaan osallistunut.

Seniori-infossa toimii eri aloihin erikoistuneita sosiaali- ja terveydenhuollon ammattilaisia. Soittaa voi arkisin 9-15 numeroon (09) 310 44556. Puhelinsoitto maksaa tavallisen puhelun hinnan. Jos numero on varattu, soitetaan Seniori-infosta takaisin viimeistään seuraavana arkipäivänä.

Tietoja löytyy verkossa osoitteista www.hel.fi/seniorit, johon kohta on tulossa myös chat-palvelu, sekä www.facebook.com/stadinseniorit.

SPR Pohjois-Helsingin osastolla on ystävätoimintaa ja yhteistyötä monien alueen palvelukotien kanssa, joissa vierailemme ryhminä ja ystävinä. Jos olet kiinnostunut tulemaan mukaan, ota yhteyttä riitta.rantaniska(a)suomi24.fi.