Turvallisuuskampanjat: Tapaturmapäivä ja Pysy pystyssä -kampanjat

Turvallisuuskampanjat

Kikkailut kikkailtu! 

Punainen Risti on vahvasti mukana valtakunnallisissa turvallisuuskampanjoissa. Vuonna 2020 valtakunnallista Tapaturmapäivää vietetään toisen kerran perjantaina 13.11. Tapaturmapäivän tavoitteena on saada ihmiset pohtimaan, miten vähentää tapaturmien riskiä niin kotona, töissä kuin liikenteessä.

Vuosina 2018-2019 Tapaturmapäivä-kampanjan teemana ovat olleet eri vuodenaikoihin liittyvät tapaturmariskit. Kampanja on kohdistettu työikäisille, erityisesti miehille, joille tapaturmia sattuu tilastojen valossa selkeästi eniten. 

Marraskuussa Tapaturmapäivä-kampanjaa vietetään viikolla 46 ja kampanja huipentuu perjantaina 13.11. Kampanja herättelee ihmiset pohtimaan, miten vähentää tapaturmien riskiä kotona, töissä ja liikenteessä. Tapaturmapäivänä kohdistetaan viesti etenkin työikäisille naisille ja miehille sekä nostetaan esille tapaturmien ehkäisy koronaepidemian aiheuttamassa poikkeustilanteessa.

Tietoa ja aineistoa tapaturmista

Sivustollatapaturmapaiva.fion ajankohtaisia artikkeleja, tietoa erilaisista tapaturmatyypeistä sekä vinkkejä tapaturmien ehkäisystä ja vaaranpaikkojen kartoittamisesta. Lisäksi sivustolta löytyy tilastotietoa ja ilmaista aineistoa, kuten kuvia ja julisteita. Kaikki materiaali on vapaasti käytettävissä.

Osallistu Tapaturmapäivään ja kutsu kiinnostuneet mukaan:

  • Tervetuloa Turvallisesti kaiken ikää -webinaariin Tapaturmapäivänä 13.11. Mielenkiintoisessa webinaarissa keskustellaan erilaisista tapaturmista ja julkaistaan uusi koti- ja vapaa-ajan tapaturmien tavoiteohjelma 2021–2030. Lisäksi muistellaan Tapaturmapäivän menneitä teemoja. Ohjelma ja ilmoittautuminen 6.11.2020mennessä.
  • Kikkailutestillä voit testata omia tietojasi tapaturmien ehkäisyyn liittyvistä keskeisistä asioista. Testiin osallistuneiden kesken arvotaan kivoja palkintoja. Voit jakaa testituloksen somessa ja haastaa kavereita testaamaan. Käytä somessa tunnisteita #tapaturmapäivä #kikkailutonkikkailtu #kikkailutesti.
  • Tapaturmapäivä kuuluu Radio Novan Päivässä viikolla 46. Valtakunnallisissa lähetyksissä kerrotaan Tapaturmapäivästä ja jaetaan vinkkejä turvalliseen arkeen. Lisäksi Ylen kanavilla näkyy Tapaturmapäivän tv-spotti eli muistutus kampanjasta ja sen teemasta.
  • Sinustako Turvakoutsi? Turvakoutsi-valmennus perehdyttää koti- ja vapaa-ajan tapaturmatyyppeihin ja niiden ehkäisyyn. Turvakoutsina voi toimia kuka tahansa. Valmennuksesta osallistuja saa käyttöönsä materiaalia ja menetelmiä viedä tietoa tapaturmien ehkäisystä eteenpäin. Seuraava Turvakoutsi-valmennus järjestetään webinaarina 1.12.2020, ilmoittaudu mukaan 27.11 mennessä.

 

Lisätietoja: Terveyden edistämisen suunnittelija Saara Aakko, saara.aakko@punainenristi.fi, p. 040 480 6973

 

Tapaturmapäivän ja Pysy pystyssä -kampanjan suunnittelusta ja järjestämisestä vastaa tapaturmien ehkäisyverkosto. Punainen Risti koordinoi verkostoa ja vastaa toteutuksesta yhteistyössä muiden verkoston toimijoiden kanssa.

 

 

 

Uutiset

Vuonna 2020 valtakunnallista Tapaturmapäivää vietetään ensimmäisen kerran perjantaina 13.3. Tapaturmapäivän tavoitteena on saada ihmiset pohtimaan, miten vähentää tapaturmien riskiä niin kotona, töissä kuin liikenteessä.

Vuosina 2018-2019 Tapaturmapäivä-kampanjan teemana ovat olleet eri vuodenaikoihin liittyvät tapaturmariskit. Kampanja on kohdistettu erityisesti miehille, joille tapaturmia sattuu tilastojen valossa selkeästi eniten. Maaliskuussa Tapaturmapäivä nostaa esiin erilaisia keinoja ja välineitä tapaturmariskien tarkasteluun. 

Joulukuun Tapaturmapäivä haluaa herätellä ihmisiä ja varsinkin miehiä huomaamaan kiireen vaikutuksia tapaturmien syntyyn sekä parantamaan heidän keinojaan hallita arjen kiirettä.

Kiire aiheuttaa leijonanosan kodeissa tapahtuvista tapaturmista. Myös työpaikoilla, vapaa-ajalla ja liikenteessä kiire vaikuttaa monen tapaturman taustapiruna. Kiire on taustasyynä varsinkin kotitapaturmissa, joista reilusti yli puolet (62 prosenttia) johtui osin tai kokonaan kiireestä.

Miehille sattuu liikaa
Tapaturmapäivän kohderyhmänä on työikäiset miehet

Miehille näyttää sattuvan ja tapahtuvan - varsinkin kotona ja liikkuessa. Siksi Tapaturmapäivänä, perjantaina 13. heinäkuuta, kiinnitetään huomiota erityisesti miesten tapaturmiin.

Tapaturmakuolleisuus on korkeampaa työikäisillä miehillä kuin naisilla. Miesten tapaturmakuolleisuus on vähentynyt viime vuosina, mutta edelleen työikäisten tapaturmaisesti aiheutuneista kuolemista 80 % sattuu miehille*.

Tapahtumat

Ei tapahtumia juuri nyt.

Foorumikirjoitukset

Ei foorumikirjoituksia juuri nyt.