MIHIN RASISMIN VASTAISTA VIIKKOA TARVITAAN?

Kiia Etelävuosi / SPR Aineistopankki
Kuvaaja: Kiia Etelävuosi / SPR Aineistopankki

Suomen Punainen Risti viettää Rasismin vastaista viikkoa 19.─25.3.2018. Teemaviikolle näyttää edelleen olevan tarvetta: Euroopan Unionin perusoikeusvirasto julkaisi loppuvuodesta 2017 tutkimuksen, joka puhuu karua kieltä Suomessa esiintyvästä rasismista ja syrjinnästä. Tutkimuksen mukaan tilanne on meillä merkittävästi huonompi kuin muissa EU-maissa. Rasismia ja syrjintää kokivat ennen kaikkea eteläisestä Afrikasta saapuneet siirtolaiset. Suomen maahanmuuttajat kärsivät syrjinnästä niin työelämässä, julkisissa palveluissa kuin arkipäiväisessä asioinnissakin. Lisäksi he joutuvat kuulemaan rasistisia ja uhkaavia kommentteja.

Suomea pidetään usein vahvan yhtenäiskulttuurin maana. Monikulttuurisessa Lontoossa asuva ystäväni teki tamperelaisessa kesätapahtumassa huomion, joka jää itseltäni ympäristöön helposti sulautuvana rekisteröimättä – yleisö on pääasiassa valkoista ja tapahtumassa kuulee vain yhtä kieltä. Kaikki ei kuitenkaan ole sitä, miltä päällepäin näyttää. Suomessa erot väestörakenteessa kaupunkien ja maaseudun välillä ovat huimia. Myös kaupunkikulttuurin ilme muuttuu kaupunginosaa vaihtamalla. Afrikkalaistaustaiset opiskelijatoverini asuvat Itä-Helsingin kaupunginosissa paljon kantasuomalaisia mieluummin. Syy on hyvin yksinkertainen. Siellä, missä katukuva on jo ennestään moninaisempi, ei erotu niin helposti joukosta ja joudu rasismin kohteeksi.

Rasismissa ja syrjinnässä ei kuitenkaan ole kyse pelkästä ihonväristä. Tämän tietävät paitsi kotoperäiset vähemmistömme, myös rasismin tutkijat. Mm. Cambridgen yliopiston sosiaaliantropologian professori Harri Englund kuvaa, miten rasismin luonne on muuttunut (HS 17.2.2018). Koska rodun olemassaolo on tieteellisesti kyseenalaistettu jo ajat sitten, modernissa rasismissa rotu on korvautunut kulttuurierolla. Puhutaan heidän ja meidän kulttuurista, joka nähdään muuttumattomana arvojärjestelmänä estämässä yhdessä elämisen ja toimimisen mahdollisuuksia. Tosiasiassa yhteiskuntamme moninaisuus on tosiasia, jonka kanssa olemme eläneet tavalla tai toisella aina. Syrjintä on kohdistunut paitsi muualta tulleisiin, myös alkuperäiskansojen edustajiin, romaneihin, vammaisiin, addikteihin, mielenterveysongelmaisiin sekä seksuaali- ja sukupuolivähemmistöihin. Jo vähänkin valtavirrasta erottuva ulkonäkö saattaa johtaa ulossulkemiseen, häirintään ja loukkaaviin kommentteihin.

Suomi on erilaisten järjestöjen ja yhdistysten luvattu maa. Myös järjestöjen ja yhdistysten kesken voidaan puhua kulttuurieroista. Tänä päivänä moni toimija kuitenkin puhuu perustavanlaatuisten ihmisoikeuksien puolesta eri väestöryhmille. Kaikenlaisen syrjinnän vastustaminen ja moninaisuuden arvostaminen on yhteinen nimittäjä monille järjestökentän toimijoille. Rasismin vastainen viikko – ja syrjinnän vastustaminen laajemminkin – on mainio tilaisuus tehdä yhteistyötä. Usein haluamme pysyä mukavuusalueellamme ja toimia yhdessä vain ennalta tuttujen ihmisten ja yhteistyötahojen kanssa. Uudet kumppanit voisivat kuitenkin piristää kaikkien toimintakulttuureja. Esimerkiksi maahanmuuttajayhdistyksen yhteistyö vammaisjärjestön kanssa tai jokin muu uusi kumppanuus edistäisi moninaisuutta käytännön työssä. Miksi kilpailisimme eniten syrjityn väestönosan tittelistä keskenämme, kun moninaisuuden edistäminen on yhteinen tavoitteemme?

Teksti Anne Mäki-Rahkola, kuvat SPR Aineistopankki

 

Rasismin vastaisen viikon tapahtumia Hämeen piirissä, voit olla yhteydessä oman alueesi osastoon ja kysyä lisätietoja:

Forssan osasto.Syyria-ilta tiistaina 20.3. klo 18. Toritapahtuma Forssan torilla lauantaina 24.3. klo 10-12. Afgaani-ilta sunnuntaina 25.3. klo 17-19.

Hattulan osasto.Tutustu SPR:n toimintaan Juttutuvalla keskiviikkona 21.3. klo 10-13.

Janakkalan osasto.Thaimaalaista pop-musiikkia Turengissa lauantaina 24.3. klo 11-12.

Kangasalan osasto.Nuorten hengailuilta Kangasalan nuorisotiloissa perjantaina 23.3.

Mäntän osasto.Kielikahvila vastaanottokeskuksessa kaikille, jotka eivät puhu äidinkielenään suomea tiistaina 20.3.

Oriveden osasto. Kolmasluokkalaisten taidenäyttely aiheesta maailma ilman rasismia/ennakkoluuloja Oriveden kirjastossa 19.-24.3. Maahanmuuttajan tarina Lähimmäisen kamarilla maanantaina 19.3. klo 13.                                                                         Kiehumispiste-elokuvailta keskiviikkona 21.3. klo 18.

Pälkäneen osasto.Tietoa SPR:n toiminnasta ja kahvia tarjolla Kostiakeskuksessa 19.-23.3. klo 10-16 Maahanmuuttaja kertomassa kokemuksistaan Suomessa torstaina 22.3.

Tampereen osasto.Tietovisa Telakalla maanantaina 19.3. klo 20. Monikulttuurinen ilta Kohtaamispaikka Mukanassa keskiviikkona 21.3. klo 17-19.