Liikunta vastaanottokeskuksissa

Anna-Katri Hänninen
Kuvaaja: Anna-Katri Hänninen
"Nuoret turvapaikanhakijat opettelevat laskettelua Mikkelin Tornimäen laskettelukeskuksessa"

Turvapaikkapäätöksen odottaminen vastaanottokeskuksessa aiheuttaa monelle turvapaikanhakijalle stressiä, epävarmuutta ja ahdistusta. Liikunnan avulla voi lisätä hyvinvointia ja elämänhallintaa sekä vahvistaa itsetuntoa vaikeassa elämäntilanteessa. Liikunta toimii myös erinomaisena kotoutumisen, tutustumisen ja siltojen rakentamisen välineenä. Liikkujat ovat tasavertaisessa asemassa: kansalaisuudella, statuksella, iällä tai taustayhteisöillä ei ole merkitystä.

Alta ladattavaan oppaaseen (suomeksi, på svenska, in english) on koottu hyviä käytäntöjä liikunnan järjestämiseen vastaanottokeskuksissa. Toivomme, että opas löytää tiensä erityisesti niiden vastaanottokeskusten työntekijöiden käsiin, jotka koordinoivat (tai voisivat koordinoida) vastaanottokeskuksissa tapahtuvaa liikunnallista toimintaa, sekä niille yhteistyökumppaneille, jotka järjestävät (tai voisivat tulevaisuudessa järjestää) liikuntaa vastaanottokeskuksissa, esimerkiksi eri liikuntaseurat, yhdistykset, kaupunkien liikuntatoimien työntekijät, Punaisen Ristin osastot jne.

Alta löytyy myös tulostettava mustavalkoinen juliste, jolla voi tiedottaa liikunnasta vastaanottokeskuksessa. Julisteessa on esitetty muutamia liikuntalajeja ja -tapoja (mm. sähly, uinti, kuntosali, luontoretki) yksinkertaisin piirroskuvin, joiden alle on varattu tyhjää tilaa esim. päivämäärää, osoitetta tai järjestäjän tietoja varten. Julisteen voi siis tarvittavalla tekstillä täydentää ja laittaa sitten vastaanottokeskuksen ilmoitustaululle. Juliste on vapaassa käytössä - toivottavasti siitä on hyötyä tiedottamisessa!