Punaisen Ristin ystävätoiminta toi Helvin ja Elinan yhteen

Emmi Juutilainen
Kuvaaja: Emmi Juutilainen
"Ikäerosta huolimatta Elinaa ja Helviä yhdistää muun muassa kirjallisuus ja samanlainen huumorintaju. "
Vaasan Rewell Centerin kahvipöydässä rupattelee kaksi nauravaista naista. On ystävänpäivä ja he ovat tulleet piipahtamaan yhdessä ostoskeskuksessa järjestetyssä Punaisen Ristin ystävänpäivätempauksessa. Nämä naiset, Helvi Salo ja Elina Havu, ovat tutustuneet Punaisen Ristin ystävätoiminnan kautta kolmisen vuotta sitten.
 
Elinaa oli alkanut kiinnostaa vapaaehtoistoiminta ja netistä eri vaihtoehtoja selailtuaan Punaisen Ristin ystävätoiminta tuntui parhaimmalta. Helville puolestaan Punaisesta Rististä vinkkasi hänen oma poikansa, joka on toiminut toisella paikkakunnalla Punaisen Ristin osaston puheenjohtajana. Poika oli kannustanut ottamaan selvää, josko Vaasan osastolla olisi jotain sopivaa toimintaa Helville. 
 
Helvin ja Elinan saattoi yhteen Punaisen Ristin Vaasan suomalaisen osaston ystävävälittäjä, joka oli myös mukana ensimmäisellä tapaamisella Helvin luona. Jo silloin kaikki huomasivat varsin nopeasti, että tämä ystävyys tulee kestämään. 
 
- Kävi hyvä tuuri! Helvi toteaa nauraen.
 
 Jo ensimmäisellä tapaamiskerralla Helvi Lainasi Elinalle mukaan kirjan. Se kertoi nuoresta aktivistista, Malala Yousafzaista. Helviä ja Elinaa yhdistää yhteiset harrastukset ja lukeminen on yksi niistä. Lukemistaan kirjoista he puhuivat Rewell Centerissäkin ystävänpäivänä tavatessaan. 
 
Iästä viis, kun huumorintajua löytyy
 
Varsinkin kesäisin ystäväpari ulkoilee paljon ja välillä he käyvät myös teatterissa. Molempien läheiset ovat tulleet myös tutuiksi ja jouluisin juodaan yhdessä perinteiset joulukahvit.  Helvin ja Elinan seurassa unohtaa nopeasti, että näillä naisilla on ikäeroa tasan 60 vuotta. Helvillä on keväällä edessä 92-vuotissyntymäpäivät ja Elina täyttää tänä vuonna 32. 
 
Ikäero unohtuu helposti varsinkin silloin, kun yhdistävänä tekijänä on samanlainen huumorintaju. 
- Vaikka ikää mittarissa yli 90, Helvillä on edelleen tosi hyvä huumorintaju. Arvostan myös hänen elämänasennettaan, Elina kehaisee ystäväänsä.
- Ja Elina on aivan ihana, kun jaksaa tällaisen vanhan ihmisen kanssa kulkea, Helvi toteaa. 
 
Tapaamiset Elinan kanssa ovat Helville tärkeitä, koska hänen kaikki sukulaisensa asuvat muualla. 
- Päivä katkeaa mukavasti, kun saa tavata jonkun, Helvi kertoo. 
 
Punainen Risti lievittää yksinäisyyttä välittämällä ystäviä toisen ihmisen seuraa kaipaaville. Ystävät tapaavat toisiaan ja viettävät aikaa heille itselleen sopivalla tavalla esimerkiksi kahvitellen tai ulkoillen. Punaisen Ristin Vaasan suomalainen osasto etsii vapaaehtoisia ystäviä erityisesti vanhuksille. 
 
 
Oletko Punaisen Ristin ystävä ja arvostat toimintaamme, mutta aika ei riitä vapaaehtoistoimintaan? 

Tue toimintaamme liittymällä osaston jäseneksi