Q&A - Usein kysyttyjä kysymyksiä

Punainen Risti Ensiapu
Kuvaaja: Punainen Risti Ensiapu

Tietoa ja neuvontaa SPR:n ensiapukursseihin ja ensiavun kouluttamiseen liittyvissä asioissa ja kysymyksissä.

Tällä sivulla voit tutustua ensiavun kouluttajien esittämiin kysymyksiin ja vastauksiin. Vastaamme mieluusti tällä Q&A-sivulla kouluttajien yleisimpiin ja ajankohtaisiin kysymyksiin. Voit lähettää meille palautetta tai kysy lisää– sinua askarruttava asia voi mietityttää muitakin!

Kysymyksiin ovat olleet vastaamassa SPR:n keskustoimiston asiantuntijat sekä Punainen Risti Ensiapu hallinto- ja koulutustiimit.Tätä sivua päivittää kysymystenne mukaan Pilvi Kyrönlahti (pilvi.kyronlahti@redcross.fi).

 

Päivitetty 26.4.2019

 

Usein kysyttyjä kysymyksiä

Yleisiä asioita:

1. Jos yhteystietoni muuttuvat kenelle voin ilmoittaa uuden osoitteen?

Ole yhteydessä: koulutus.etelainen@redcross.fi

 

ETK/HEK-koulutus:

1. Mistä löydän ETK/HEK-täydennyskoulutuksien (päivitysten) aikataulun ja ilmoittautumislinkin?

V: Täydennyskoulutusten aikataulut ja ilmoittautumislinkit löytyvät osoitteesta: https://www.punainenristi.fi/opi-ensiapua/kouluttajille/ensiavun-ja-terveystiedon-kouluttajan-taydennyskoulutus

2. Järjestetäänkö ETK/HEK-koulutusta muualla Suomessa kuin Helsingissä?

V: Peruskurssit järjestetään tällä hetkellä ainoastaan Helsingissä. Täydennyskoulutuksia järjestetään eri puolilla Suomea. Löydät lisätietoja osoitteesta: https://www.punainenristi.fi/opi-ensiapua/kouluttajille/ensiavun-ja-terveystiedon-kouluttajan-taydennyskoulutus

3. Mitä ETK/HEK peruskurssi ja ETK/HEK-täydennyskoulutus sisältävät?

V: Voit tutustua koulutusten sisältöön sivuillamme: https://www.punainenristi.fi/opi-ensiapua/kouluttajille/ensiavun-ja-terveystiedon-kouluttajan-peruskoulutus ja https://www.punainenristi.fi/opi-ensiapua/kouluttajille/ensiavun-ja-terveystiedon-kouluttajan-taydennyskoulutus

4. Käyvätkö HEK:it saman täydennyskoulutuspäivän kuin ETK:t?

V: Tällä hetkellä kyllä.

5. Tuleeko minun maksaa kurssimaksi kokonaisuudessaan heti ilmoittautumisen yhteydessä? Koska kurssimaksu laskutetaan?

V: Tämä on kurssi- / tapahtumakohtaista. Tieto löytyy ilmoittautumistietojen yhteydestä.

6. Mistä saan selville koska ETK-oikeuteni vanhenee?

V: Näet kortistasi kouluttajaoikeutesi voimassaolon. Jos olet kadottanut kouluttajakorttisi, laita sähköpostia osoitteeseen: koulutus.etelainen@redcross.fi. Liitä mukaan kouluttajanumerosi ja osoitteesi. Emme anna tietoja ellemme pysty todentamaan henkilöllisyyttä.

Jos oikeuteni on ehtinyt mennä epähuomiossa vanhaksi, voinko päivittää sen vielä täydennyskoulutuspäivässä? Jos oikeuteni on vanhentunut yli vuosi sitten ja haluan uudistaa kouluttajalupani, joudunko käymään koko peruskurssin uudelleen?

Päivittäminen onnistuu eri tavoin. Ole yhteydessä: koulutus.etelainen@redcross.fi.

7. Mistä voin tilata uuden kouluttajakortin kadonneen tilalle? Jos sukunimeni vaihtuu, voinko tilata uuden kouluttajakortin?

Ole yhteydessä koulutus.etelainen@redcross.fi. Huomioithan, että uuden kortin tilaaminen maksaa erikseen.

 

Kurssitodistukset

1. Voinko noutaa kurssitodistuksia jostakin vai ostaa vain verkkokaupasta?

V: Voit ostaa kurssitodistuksia kaikista Punainen Risti Ensiapu toimipisteistä: Rovaniemi, Oulu, Jyväskylä, Pori, Joensuu, Kuopio, Mikkeli, Tampere, Helsinki ja Turku sopimalla noudosta etukäteen. Näin työntekijä on takuuvarmasti  paikan päällä sovittuna aikana. Löydät tarkemman ohjeistuksen kurssitodistusten myynnistä yhteystiedot-sivulta: https://rednet.punainenristi.fi/node/7287

2. Mitä kuluja korttiostokseen tulee?

V: Jos ostaa toimipisteessä paikan päällä ja maksaa pankkikortilla, mitään lisäkuluja ei tule. Jos tilaat kurssitodistuksia s-postilla tai puhelimitse ja tilaus lähetetään sinulle veloitetaan lisäksi lähetyskulut painon mukaan. HUOM, laskutusmahdollisuus on ainoastaan y-tunnuksen omaavilla yrittäjillä.
Mikäli maksat tilauksen laskulla, tilauksen hintaan lisätään laskutuslisä 6,20€ (sis. alv 24%) ja lähetyskulut, lähetyksen painon mukaan. Noudatamme Matkahuollon ja postin kuljetushinnastoa. Kirjelähetyksenä esim. 10 kpl  EA todistus toimitusmaksu n. 3€.

3. Kun tilaan kurssitodistuksia tarvitseeko minun ilmoittaa kouluttajanumeroni?

V: Kyllä.

4. Kun tilaan tai haen kurssitodistuksia, onko minimi tai maximi määrää?

V: Minimimäärä on tällä hetkellä 10 todistusta. Tuo 10  kpl  voi sisältää eri todistuslajeja. Maksimimäärää ei toistaiseksi ole.

5. Mistä kurssitodistuksen (kortin) hinta muodostuu?

Kortin teettämis-/ painatus-, (ulkomailta)rahti- , varastointikulut, pieni kate joka käytetään  SPR:n  kotimaan valmiuden  tukemiseen sekä alv 24%.

6. Nyt kun ei enää rekisteröidä kurssin suorittaneita, mistä kurssilainen saa tiedon onko kurssi voimassa, jos esim. kadottaa todistuksen?

V: Ensisijaisesti hän saa tiedon taholta, jonka kurssille on osallistunut. Lisäksi laitamme maininnan ea-kurssien voimassaolosta nettisivuillemme.

7. Mistä voi saada uuden todistuksen? Onko kouluttajat velvoitettu pitämään reksiteriä ja kirjoittamaan pitämästään kurssista myöhemmin todistus? Hinta?

V: Kouluttanut taho voi myöntää uuden todistuksen kadonneen tilalle. Oppilaitokset, työpaikat ym. pitävät kouluttamistaan henkilöistä rekisteriä. Meistä yhden kouluttajamme ehdottama idea, että kurssilainen tallentaa kännykkäänsä kuvan suoritetusta kurssista (todistus-kortti), on hyvin käyttökelpoinen. Hintaan emme ota kantaa.

8. Oppilaitoksissa ei kovinkaan paljon kirjoiteta kortteja. Millainen todistus (itse olen hyväksynyt opintosuoritusotteen, jos siinä lukee Ensiapu1 tms.) voidaan hyväksyä ea1-suorituksesta, kurssilaisen tullessa ea2-kurssille?

V: EA 1® ensiapukurssi on SPR:n rekisteröity tuote, joten oikea tapa kirjoittaa se opintosuoritukseen on ”SPR:n ohjelman mukainen EA 1® kurssi”. Emme estäisi ketään osallistumasta EA 2® -kurssille, jos perusensiaputaidot (EA1-kurssin) voi jollain tapaa todentaa.

 

SPR:n tavaramerkki ja sen käyttö:

1. Mitkä ensiapukoulutukseen liittyvät tavaramerkit SPR on rekisteröinyt?

V: SPR järjestönä omistaa seuraavat rekisteröidyt tuotemerkit ja tuotteet: EA 1®; EA 2®, EA 3®,SPR Turvapassi®, siksi niiden sisältöjä ei saa muuttaa.

2. Mitä tavaramerkin luoma oikeus tarkoittaa?

V: Kukaan muu ei voi käyttää rekisteröityjä merkkejä kuin SPR tai ainoastaan SPR:n luvalla ja käyttörajoituksilla.

3. Kenellä on oikeus käyttää ensiapukoulutukseen liittyviä SPR:n tavaramerkkejä?

V: SPR:n ensiavun kouluttaja ETK, HEK, jolla on voimassa oleva SPR:n kouluttajaoikeus ja hän noudattaa tästä annettua erillistä ohjetta, joka julkaistu ETK-sivuilla sekä kerrotaan koulutuksissa.

4. Voinko kirjoittaa ensiapukoulutuksista omia todistuksia?

V: SPR:n ohjelmien mukaisista ensiapukursseista ei voi /saa kirjoittaa mitään omia todistuksia.

5. Kenelle voin ilmoittaa tavaramerkkien väärinkäytöstä?

V: Keskustoimisto Kristiina Myllyrinne (kristiina.myllyrinne@punainenristi.fi).

6. Saanko käyttää ensiapukurssilla Punaisen Ristin tunnusta esim. esityksissäni?

V: Ei saa käyttää. Punaisen Ristin tunnus on lailla suojattu suojamerkki, jota ei saa kukaan muu käyttää kuin järjestö.  Laiton käyttö on rangaistavaa. Lisätietoa suojamerkeistä ja PR:n tunnuksesta löytyy nettisivuiltamme.

7. Kuinka minun tulisi merkitä lähteet kuviin ja teksteihin, jos esim. lainaan asioita ensiapukirjasta?

V: Kuvat SPR© ja kuvaajan nimi. Teksti / ensiapuohjeet SPR ja kirjoittajien nimet©. Suorat lainaukset lainausmerkkeihin tai alkuun teksti: ohjeet lainattu suoraan SPR… Kirjassa olevia kuvia EI saa käyttää. Jos ottaa esim. nettisivuiltamme kuvia, niissä olevia tekstejä ei saa irrottaa asiayhteydestä eli kuvista. Siis pelkkiä kuvia ei voi yksistään käyttää, eikä niihin saa omia tekstejä kirjoittaa.

 

SPR:n ohjeet:

1. Jos huomaan SPR:n ohjeissa virheitä, kenelle voin antaa palautetta?

V: Keskustoimisto Kristiina Myllyrinne (kristiina.myllyrinne(at)punainenristi.fi) ja mukaan perustelu mikä on väärin ja miksi se on väärin palautteen antajan mielestä.
                                                                                                                                                                  
2. Voidaanko (ETK) kouluttajaoikeuteni poistaa jos en noudata ohjeita?

V: Kyllä voidaan. Tällöin kouluttajalla ei ole oikeutta myöntää SPR:n ensiaputodistuksia eikä toteuttaa SPR:n ohjelmien mukaisia ea-kursseja, eikä osallistua täydennyskoulutuksiimme. Kouluttajaoikeuden poistaa keskustoimisto ja siihen liittyy aina selvitysprosessi.

3. Miten toimin jos kouluttajakollega ei noudata ohjeita?

V: Keskustoimistosta autamme tilanteen selvittämisessä.