Mitä useampi kokki, sitä mainiompi koulutus

Tässä ja nyt -tiedotteessa 5/2017 Janne Leskinen listasi koulutuksen järjestäjän ohjeet. Sieltä on hyvä poimia talteen, mitä kaikkea koulutuksen järjestämisessä pitää muistaa. Mutta kuka ja kenen kanssa nämä asiat tekee? Tässä Keski-Helsingin sangen toimiva malli.
 
– Koulutus on monelle ensimmäinen kohtaaminen osaston kanssa, sanoo ystäväkouluttaja Senja Multala
– Siksikin on kiva, jos koulutuksesta jää osallistujalle kuva, että osastossa tehdään yhdessä ja että siellä on hyvä yhteishenki.
 
Tällaisen vaikutelman voi tosiaan saada, kun Keski-Helsingin osaston Ystävätoiminnan peruskurssi on alkamassa lokakuun viimeisenä viikonloppuna. Ollaan piirin uusissa koulutustiloissa Hietaniemenkadulla. 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
 
Riittäisikö tästä hommia toisillekin? 
 
 
 
Sosiaalipalvelujen yhteyshenkilö Eeva Läikkö ja vapaaehtoinen Sirpa Saukko ovat saapuneet aamukahdeksaksi valmistelemaan muonitusta, keittämään kahvia ja siinä sivussa huolehtimaan uusien jäsenten liittymisasiat kuntoon.
 
Kouluttajat, Multala ja Taru Keinänen, voivat keskittyä varmistamaan, että laitteisto toimii ja sisältö sytyttää.
 
Kurssilaiset on saatu saliin ja Multala käynnistää videon Iso-Britannian Punaisesta Rististä. Se virittää kurssilaisten mielialat myötätunnon taajuudelle. Sitten Keinänen ottaa kopin ja fokusoi opiskelijat päivän ohjelmaan. Luvassa on paljon käytännön harjoituksia. Luennointia on vähemmän, mutta huolella valittuihin teemoihin mahtuu muun muassa kokeneen ystävävälittäjän vierailu. 
 
Vähennä stressiä, kasvata yhteishenkeä
 
Lounasta varten Läikkö ja Saukko ovat hankkineet kasviksia: kuorineet, pilkkoneet ja keittäneet sopaksi. Keitto on edullista, sopii kaikkiin ruokavalioihin ja luo vieraanvaraisuuden ja yhteisöllisyyden tunnetta. 
– Tämä on kiva tapa tehdä vapaaehtoistyötä, määräänsä enempää ei tarvitse, Saukko huomauttaa.
 
Ennen kuin tähän on tultu, koulutuksen tarve on mietitty osaston hallituksessa. On sovittu ketkä kouluttavat ja isketty päivät kalenteriin. Osastolla on omana vapaaehtoistehtävänä kurssisihteerin pesti, jota hoitaa nyt Tanja Otava. Hänen kontollaan ovat muun muassa ilmoittautumiset, peruutukset, rekisteröinnit, ja puhelinkyselyiden ohjaaminen. 
– Olisi uuvuttavaa huolehtia kaikesta tästä yksin. Kyllähän se onnistuu, mutta näin on vähemmän stressiä, Multala toteaa. 
 
Tekemiset kannattaa palastella ja jakaa sen mukaan, mitä kukin jaksaa, ehtii ja tahtoo. Kaikki tietävät, mitä on tehtävä.
 
 
 
 
 
 
Tekemiset kannattaa palastella ja jakaa sen mukaan, mitä kukin jaksaa, ehtii ja tahtoo. Kaikki tietävät, mitä on tehtävä.
 
 
 
Enemmän on enemmän
 
Yksi kurssilaisista kertoo olevansa paperinpyörittäjä, toinen puodinpitäjä, kolmas eläkeläinen. Joku on kaukana kotoa, vieressä istuva ystävää vailla. Halu auttaa konkreettisesti omalla persoonalla yhdistää. 
 
– Jo se, että kouluttajia on kaksi, tekee sisällöstä rikkaamman ja antaa osallistujille enemmän tarttumapintaa. Aina toisilla synkkaa paremmin toisenlaisten ihmisten kanssa, joten on hyvä, että kouluttajina on erilaisia persoonia, Multala muistuttaa.
 
Teksti ja kuvat: Sanna Castrén, Itä-Helsingin osaston viestintätiimi