Hyvinvointipäiviltä tukea ja jaksamista omaishoitajille

Tuulia Marttila
Kuvaaja: Tuulia Marttila
"Raimo Vakkuri puhui hyvinvointipäivillä henkisestä jaksamisesta omaishoitajan työssä ja arjessa."

Peurungassa järjestetyt omaishoitajien hyvinvointipäivät kokosivat yhteen parikymmentä omaishoitajaa eri puolilta Suomea. Tapahtuma luo mahdollisuuden vertaistuelle ja hengähdystauolle arjen keskellä.

Punaisen Ristin omaishoitajien tukitoiminta
  • Omaishoitajien tukitoiminnan tarkoituksena on vahvistaa ja edistää omaishoitajaperheiden terveyttä, jaksamista, hyvää elämänlaatua ja itsenäistä selviytymistä arjessa. Toiminta on tarkoitettu kaikille omaistaan tai läheistään hoitaville.
  • Tukimuotoja ovat vertaisryhmät, koulutus- ja virkistystoiminta, ystävätoiminta omaishoitoperheille sekä valtakunnalliset hyvinvointipäivät.
  • Lisää tietoa omaishoitajien tukitoiminnasta sekä vapaaehtoisille että omaishoitajille täältä.

Punainen Risti on ollut omaishoitajien jaksamisen tukena jo vuodesta 1993. Yksi nykyinen tuen muoto on vuosittaiset valtakunnalliset hyvinvointipäivät, jotka Länsi-Suomen piirissä järjestettiin tänä vuonna Kylpylähotelli Peurungassa 30.11.–1.12. Tapahtuma on suunnattu kaikille omaistaan tai läheistään hoitaville.

Kaksipäiväisessä tapahtumassa käsiteltiin erilaisia keinoja, joiden avulla voidaan tukea omaishoitajien jaksamista. Ensimmäisen päivän kouluttaja Raimo Vakkuri puhui muun muassa tukiverkostojen ja avoimen vuorovaikutuksen merkityksestä hyvinvoinnille. Toisena päivänä keskusteltiin liikunnasta jaksamisen tukena ja Punaisen Ristin auttajakursseista Länsi-Suomen piirin aluetyöntekijän Sami Mustosen johdolla.

Irtautuminen arjesta ja mahdollisuus keskusteluun muiden vastaavassa tilanteessa olevien kanssa on tärkeää osallistujille.

- Usein sitä menee muiden hyvinvointi edellä. Tämä tapahtuma antaa omaa aikaa, vertaistukea ja mahdollisuuden ajatusten vaihtoon, kertoo eräs miehestään huolehtiva omaishoitaja.

 

Tukiverkko ja tunteiden käsittely auttaa jaksamaan

Raimo Vakkuri käsitteli Peurungan hyvinvointipäivien esityksessään henkistä jaksamista omaishoitajan työssä ja arjessa.

- Hoitajan omiin voimavaroihin pitää kiinnittää huomiota. Ei saisi päästää itseään jaksamisen äärirajalla, vaikka se saattaa tulla vastaan salakavalasti, Vakkuri painottaa.

Omaishoitajan ja hoidettavan ei tarvitse kuitenkaan jäädä yksin arjen keskelle, vaan jaksamisen tukena voi olla läheiset ja tuttavat.

- Aina toivon, että jokaisella on se sosiaalinen tukiverkko. Se voi olla vaikka näitä SPR:n vapaaehtoisia. Hienoa, että ihmiset lähtevät vapaaehtoisiksi, kouluttaja lisää hymyillen.

Vakkuri näkee hyvinvointipäivät oivana paikkana myös uusien tuttavien keräämiseen.

- Täällä voi vaihtaa kokemuksia ja kuulla, miten muilla paikkakunnilla hoidetaan asioita. Uudet tuttavat tuovat uutta näkökulmaa.

Tukiverkoston ja vertaistuen lisäksi Vakkuri painottaa avoimen vuorovaikutuksen merkitystä omaishoitajan ja hoidettavan välisessä suhteessa. Esimerkiksi hoidettavan muistisairaus ja läheisen muuttuva käytös sekä työn sitovuus voivat herättää voimakkaitakin tunteita.

- Tunteista pitää voida puhua ja myös suuttumus on luonnollinen tunne, Vakkuri sanoo ja jatkaa, että tärkeä on osata myös pyytää ja antaa anteeksi.

Avoin viestintä on tärkeää myös päättäjien suuntaan. Vakkuri kehottaa omaishoitajia ja heidän tukiverkostojaan levittämään tietoa hoitajien ja hoidettavien oikeuksista sekä tuen tarpeesta.

- Jokaisella meistä on oikeus ihmisarvoiseen ja arvostava kohteluun, myös silloin, kun emme sitä enää itse ymmärrä tai osaa vaatia.