Parjataanko yksin vai pärjätäänkö yhdessä? - vapaaehtoistoiminnasta hyvinvointia

Johanna Luotolinna
Kuvaaja: Johanna Luotolinna
"Parisuhdepatologi Raimo Vakkuri"
Johanna Luotolinna
Kuvaaja: Johanna Luotolinna
"Työpaja 2: Hemmottelua ja heijastimen askartelua"

Voimia vapaaehtoistyöhön

Kankaanpääsalissa levisivät hymyt kuulijoiden kasvoille kun parisuhdepatologiksi itseään tituleeraava Raimo Vakkuri hauskuutti yleisöä elämänmakuisilla tarinoillaan. Vakkuri antoi jaksamiseen liittyviä ohjeita ja neuvoja yhdistyskentän vapaaehtoistoimijoista koostuneelle yleisölle, joka sai paljon konkreettista kotiin vietävää.

Vakkuri korosti inhimillisyyttä, läsnäoloa ja ystävällismielistä huumoria, kun kohdataan ihmisiä joskus raskaissakin tilanteissa. Hän myös toi esille myötätuntotyytyväisyyden käsitteen, joka on iloa siitä, että olet onnistunut auttamaan olemalla empaattinen. Tämä on usein vapaaehtoistoimijan suurin palkka ja se mikä auttaa jaksamaan.

Raimo Vakkuri oli kutsuttu Kankaanpäähän puhumaan Pärjätään Yhdessä –hankkeen iltapäivätilaisuuteen, jonka tavoitteena oli antaa voimia vapaaehtoistyössä jaksamiseen. Seminaariosuuden lisäksi iltapäivään kuului työpajaosuuksia, joissa sai päivittää tietojaan mm. asumisturvallisuudesta, hemmotella itseään käsihoidolla ja vahvistaa omia voimavarojaan mielikuvaharjoitusten voimin.

Tapahtuman järjestäjätyöryhmä ja samalla hankkeessa mukana oleva toimijakenttä on laaja sisältäen kattavan ryhmän kankaanpääläisiä yhdistyksiä. Toiminnassa ovat SPR:n Kankaanpään osasto, Kankaanpään seudun muistiyhdistys, Kankaanpään seudun sydänyhdistys, Kaseva eli Kankaanpään Seudun Vammaisjärjestöt, Kankaanpään 4H yhdistys, Satakunnan pelastuslaitos, kaikki Kankaanpään Lions Clubit, Kankaanpään VPK sekä Kankaanpään kaupunki.

Tapahtuma oli ensimmäinen yhteistyöprojekti ja hankkeen puitteissa jatketaan nyt eteenpäin uutta suunnitellen. Punaisen Ristin Satakunnan piirin projektisuunnittelija Mia Vettenranta on vakuuttunut siitä, että Kankaanpään alueen yhdistyksillä on halua tehdä enemmänkin yhteistyötä ja hän kutsuu hankkeeseen mukaan myös lisää toimijoita. 
 

Teksti ja kuvat: Johanna Luotolinna
Markkinointi- ja viestintäpäällikkö, Kankaanpään kaupunki