Syystervehdys Terveyspisteeltä

Jenna Lehtonen
Kuvaaja: Jenna Lehtonen

Tiesitkö, että lokakuun pimenevässä hämärässä vietetään maailman mielenterveyspäivää (10.10.)? Tärkeää mielenterveyden ylläpitämisessä ja hoitamisessa on tulla kohdatuksi ja kuulluksi. Kasvokkain toisen ihmisen tapaamisen merkitystä ja arvoa ei tekniikka riitä korvaamaan. Erilaiset harrastukset, työ ja lähipiiri voivat tuoda syksyhämärään mukavaa yhdessä tekemistä.

Olen peruskoulutukseltani terveydenhoitaja ja sairaanhoitaja. Tein kuitenkin muutama vuosi sitten sellaista työtä, mihin ei kuulunut päivittäin asiakkaiden tai potilaiden tapaamista. Tuntui, että kaipasin takaisin terveysneuvonnan ja ihmisten kohtaamisen pariin ja lisäksi kaipasin jotain merkityksellistä harrastusta. Nettiä selaillessani päädyin Suomen Punaisen Ristin sivuille. Pyysin yhteydenottoa järjestöltä nettisivujen kautta ja muutaman päivän kuluttua minuun otettiinkin yhteyttä. Keskustelimme SPR:n Tampereen osaston toiminnasta, kiinnostuksestani vapaaehtoistyöhön ja mahdollisuuksistani osallistua SPR:n toimintaan. Muutaman viikon kuluttua tästä kävinkin tutustumassa ensi kertaa Terveyspisteeseen.

Terveyspisteellä tunnelma on välitön, rento ja aito. Aluksi Terveyspisteessä minua innostivat kahdenkeskiset keskustelut asiakkaiden kanssa ja muiden vapaaehtoisina toimivien terveydenhuollon ammattilaisten tapaaminen. Vaikka Terveyspiste on siellä asioivia varten, myös hoitajasta tuntuu mukavalta kohdata toinen ihminen ihmisenä. Kohtaaminen on merkityksellistä molemmille. Terveyspisteellä asioivan tuen tarve voi olla mitä vain, vaikka fyysisen hyvinvoinnin tukemista mittauksin tai kuormittavien huolien jakamista keskustellen. Terveyspisteellä kohtaaminen saattaa olla myös keino lievittää yksinäisyyttä ja saada jakaa hetki yhdessä muiden asiakkaiden ja terveysalan ammattilaisen kanssa.

Tampereen osaston terveyspiste toimii joka toinen tiistai klo 16.15–18.00 Tampurissa Finlaysonin tehdasalueella (os. Polttimonkatu 4, 3.krs). Terveyspisteen asiakkaana ja ammattilaisena tutustut muihin tamperelaisiin ja tamperelaisille järjestettäviin palveluihin. Terveyspisteellä asioivana huolehdit hyvinvoinnistasi ja pääset keskustelemaan terveyteesi vaikuttavista asioista ilman ajanvarausta. Terveyspisteen vapaaehtoisena pääset osallistumaan terveyden ylläpitämiseen järjestössä, millä on pitkäaikaiset arvot ja tavoitteet tukea yhteisön hyvinvointia.

Syksyn tulevat Terveyspiste-illat ovat

  • ti 17.10 klo 16.15–18.00
  • ti 31.10. klo 16.15–18.00
  • ti 14.11. klo 16.15–18.00
  • ti 28.11. klo 16.15–18.00
  • ti 12.12. klo 16.15–18.00

Kohtaamisiin!

Terveisin Tuula