Viisi sukupolvea Punaisen Ristin puolella

Noora Pajari
Kuvaaja: Noora Pajari
"Punaisen Ristin toiminnassa on mukana koko Selimaan perhe. Vas. Tanja Kankainen, Laura Tarmo, Nina Selimaa, Teppo Selimaa ja Sirpa Selimaa."
Leena Peltokangas
Kuvaaja: Leena Peltokangas
"Teppo Selimaa selaa leikekirjaa."
SPR:n Hämeen piirin kuva-arkisto
Kuvaaja: SPR:n Hämeen piirin kuva-arkisto
"Laukeelan ea-ryhmä 1968 Lahdessa piirin mestareina,palkinnon saajista vas. Saara Selimaa."
Leena Peltokangas
Kuvaaja: Leena Peltokangas
"Teppo Selimaan isoisän samarialaistodistus vuodelta 1890."

Urjalalaisen Teppo Selimaan suvussa on tunnustettu Punaisen Ristin periaatteita jo viidessä sukupolvessa. Selimaan isoisä, äiti, kaksi tytärtä ja tyttärentytär ovat olleet tai ovat kaikki ”ristiläisiä”.

Punaisen Ristin Urjalan osaston kantava voima, veijarimainen, sydämellinen, pitkän linjan vapaaehtoinen, leppoisa, viimeisen päälle Punaisen Ristin ideologian kyllästämä ihminen. Näillä sanoilla moni kuvailee Teppo Selimaata, kun kysyn, millainen henkilö hän on.

Teppo Selimaa selaa vanhoja Urjalan osaston leikekirjoja ja valokuva-albumeja. Niissä esitellään ensiapukalustoa 60-luvulla, verenluovutustapahtumia,  ensiapu- ja valmiusharjoituksia, maastokilpailuja tai puuhataan jäsenkeräystä ja varainhankintaa 70-luvulla.

- Osaston sihteeri Vaittisen Pirkko näitä lehtileikkeitä ja kuvia aikanaan keräsi. Hän oli oikein pääpromoottori ja voi sanoa, että eräänlainen Urjalan osaston äitihahmo.

Ensiapukurssi innosti toimintaan

68-vuotias Teppo Selimaa asuu Urjalan kirkonkylässä. Hän on tehnyt elämäntyönsä urjalalaisessa komponentteja valmistavassa metallialan yrityksessä työnjohtajana. Eläkkeellä ollessa on entistä enemmän aikaa omistautua Punaisen Ristin vapaaehtoistyölle. Toki paljon hän on ehtinyt tekemään työn ohessakin.

- 60-luvulla Urjalaan tuli ensimmäinen Punaisen Ristin sairaankuljetusauto. Äitini Saara Selimaa oli silloin osaston sihteeri ja hänen mukanaan tähän toimintaan on itsekin ikään kuin kasvanut mukaan. Olin jo lapsena ”mallinukkena” eli potilaana harjoituksissa.

- Olin ensimmäisellä ensiapukurssilla vuonna 1976 ja sen jälkeen kävin lisää kursseja. Silloin oli mm. viestintä- ja etsintäkursseja viikonloppuisin. Tuo ensimmäinen ensiapukurssi oli minun kohdallani varsinainen sysäys toimintaan ja sitten kun liityin ensiapuryhmään, olin yhä tiiviimmin mukana. Kävin myös EA3-kurssin, ryhmänjohtajakurssin sekä Vapepan omia kursseja.

- Urjalan osaston hallitukseen tulin 1981, osaston puheenjohtajaksi 1984 ja siitä lähtien olen ollut puheenjohtajana. Liian pitkä sarka, naurahtaa Teppo Selimaa.

Teppo Selimaa on aktiivinen verenluovuttaja. Tavoitteena on kaikkiaan 150 verenluovutuskertaa.

- Vuonna 1968 kävin ensimmäistä kertaa luovuttamassa verta ja tähtään siihen, että ehtisin käydä luovuttamassa 150 kertaa. Tavoitteesta puuttuu enää vain muutama kerta, kertoo Selimaa.

”Täten todistan, että lukkarin apulainen Juho Selin on läpikäynyt täydellisen samarialaisoppijakson, Helsingissä 20.4.1890.”

Edessämme on vanha valokuva, jossa Teppo Selimaan äiti Saara Selimaa poseeraa Laukeelan ensiapuryhmän kanssa piirinmestarina 19.5.1968 Lahdessa. Selimaa kaivaa laukustaan myös isoisänsä samarialaistodistuksen vuodelta 1890. Punaisen Ristin toiminta on tullut Selimaan sukuun niin sanotusti verenperintönä.

- Isoisäni Juho Selinin jälkeen äitini Saara Selimaa oli aktiivisesti Punaisen Ristin toiminnassa, minä tulen ketjussa seuraavana ja kaksi tyttäristäni Tanja Kankainen ja Nina Selimaa ovat niin ikään mukana sekä tyttären tytär Laura Tarmo, joka vastaa Urjalan osaston tiedotuksesta.

- Kyllähän tästä taitaa viisi sukupolvea tulla, kun äkkiä laskee.

Myös Tepon vaimo Sirpa Selimaa on aktiivinen Urjalan osaston toiminnassa. Selimaan mukaan Punaisen Ristin vapaaehtoistyö yhdistää ihmisiä ja antaa merkittävää sisältöä elämään.

- Ehkä tähän on vaan kasvanut, mutta kyllä se auttamisen halu on myös vahva, sanoo Selimaa miettiessään vapaaehtoistyön merkitystä.

-Olen sosiaalinen ihminen ja tykkään kanssakäymisestä saman henkisten ihmisten kanssa, onhan se rikkaus. Tietenkin on myös hienoa nähdä seuraavien sukupolvien mukana olo, se lämmittää sydäntä.

Urjalassa Punaisen Ristin toiminta on pienen mutta aktiivisen joukon käsissä.

Noin viiden tuhannen asukkaan Urjalassa lounaisella Pirkanmaalla toimii pieni, mutta aktiivinen Punaisen Ristin osasto. Vanhustyötä tehdään yhdessä seurakunnan kanssa ja harjoituksissa osasto on yhteistyössä Akaan ja Valkeakosken alueiden osastojen kanssa. Teppo Selimaa toivoisi toimintaan mukaan lisää erityisesti nuorta sukupolvea.

- Kyllähän siinä uudistumista saisi olla. Toivoisimme enemmän nuoria vapaaehtoistyöhön ja yritämmekin saada heitä mukaan toimintaan. Meillä on aika pieni toimiva ryhmä. Jos pistetään tusina täyteen, niin siinä on ne toimivat joukot.

- Ensiapu on Urjalan osaston toiminnan keskiössä ja olemme vuosittain mukana etenkin nälkäpäivässä sekä Punaisen Ristin viikon tapahtumissa.

- Nälkäpäivänä leipä menee edelleen hyvin kaupaksi, mutta lipaskeräysten määrä on selkeästi vähentynyt. Nykyään on niin monia tapoja lahjoittaa, netin kautta tai puhelimella suoraan, pohtii Selimaa.

Juhlavuosi näkyy koko organisaation arjessa

Kuluvana vuonna SPR juhlii 140-vuotista historiaansa ja Hämeen piiri 80 vuoden mittaista toimintaansa.

- Hämeen piirin 80-vuotisjuhlaa vietetään lokakuun 14. päivä Tampere-talossa ja sinne tullaan myös meiltä Urjalasta, sanoo Teppo Selimaa.

Tampere-talon Talvipuutarhassa on 9. – 20.10. esillä näyttely Punaisen Ristin Hämeen piirin historiasta ja nykypäivästä. Talvipuutarhassa voi samaan aikaan tutustua myös SPR:n 140 vuotta auttajia -näyttelyyn.

Teksti: Leena Peltokangas