Miksi minä harrastan vapaaehtoistyötä?

Minna Luoma
Kuvaaja: Minna Luoma

Jokaisella meillä on omat syymme miksi liitymme SPR:n vapaaehtoistyöhön. Joku haluaa vastapainoa työlleen, toinen haluaa jatkaa työtään eri ympäristössä ja kolmas haluaa vain harrastuksen; jokaisella on oma tarina taustalla. Olen ollut parisen vuotta ystävätoiminnassa mukana ja se on kivaa toimintaa. Tajusin kuitenkin, että jotain muuta tarvitaan vielä täydentämään vapaa-aikani ja mietin: voisinko liittyä toiseen ryhmään ystävätoiminnan lisäksi.

Liityin tämän vuoden keväällä ensiapuryhmään. Aluksi jännitti, että minkälaisia vapaaehtoisia olisi toiminnassa mukana. Yllätys oli positiivinen ja voin sanoa, että ihastuin ryhmähenkeen heti alkuunsa. Monesti harrastukseen joko ihastuu pidemmän ajan myötä, tai omalla kohdallani voin sanoa hullaantuneeni uuteen harrastukseeni heti kättelyssä. Asiaan vaikutti varmasti paljon ihmisten avoin asenne ja innokkuus kertoa minulle kaikki mahdollinen ja oleellinen mitä minun kuului tietää. Tuli heti sellainen olo, että olen tullut "omieni pariin", olo oli kovin kotoisa.  Vaikka ryhmään kuuluu monennäköistä tallaajaa, niin yksi yhteinen piirre heillä kaikilla on: tasa-arvoisuus, jonka arvostan erittäin korkealle. Tasa-arvolla tarkoitan sitä, että vaikka ryhmään kuuluu niin vasta-alkajia (kuten minä) tai terveydenhuollon ammattilaisia, niin kenenkään sana ei ole siellä arvokkaampi kuin toisen.

Olen ollut tämän kesän harjoittelijana päivystyksissä. Menen tänä syksynä viralliselle päivystyskurssille, jonka jälkeen saan olla virallisesti päivystäjä erilaisissa tapahtumissa. Harjoittelijana olen voinut seurata alan konkareita sivusta ja saanut kullanarvoisia vinkkejä erilaisiin tilanteisiin. Olen päässyt näkemään mahtavia esiintymisiä artisteilta festareilla, paras kesämuisto oli kyllä Robbie Williams Ratinassa. Vaikka pääasia päivystyksissä on ihmisten paikkaaminen ja auttaminen, niin on se mukava pystyä nauttimaan musiikista tai tapahtuman ideasta siinä sivussa. Ihmisen ilo on useasti käsin kosketeltavaa, sen näkee ja tuntee, kun toinen on hyvällä tuulella ja totta kai hyvätuulisuus tarttuu itse kuhunkin.

Onhan se erilaista olla maksavana asiakkaana festareilla tai messuilla, mutta uskon omakohtaisesti että saan enemmän tapahtumista irti, kun en ole maksava asiakas. Kaikkia kokemuksia ei voi mitata rahassa, se näkyy ilmeessä ja unohtumattomissa hetkissä, jotka kantavat meitä eteenpäin. Jälkeenpäin voimme sitten hymyillä itseksemme ja muistella viime kesän tapahtumia.

Sinä, joka olet miettinyt miltä SPR:n ryhmät näyttävät, käy katsomassa ja tutustumassa! Et menetä mitään vaikka kävisit vain toteamassa, että se ei ole sinun juttusi. Anna silti ihmisille mahdollisuus näyttää mitä kivaa voimme sinulle tarjota.

Saatat pohtia, että kannattaako sinun lähteä tutustumaan toimintaan, mutta uskon, että et jää porukan ulkopuolelle vaan saat tutustua sellaisiin ihmisiin, joihin et välttämättä tutustuisi vapaa-ajallasi. Emme ole yhtään sen erikoisempia ihmisiä kuin kuka tahansa muu, meillä on vain harrastus jonka ilon haluamme antaa muille eteenpäin. Tule ja tutustu!

Yksi kaikkien ja kaikki yhden puolesta,

Jenna