Omaishoitajat virkistyivät Aulangon hyvinvointipäivillä

Omaishoitajat saivat hengähdys- ja voimaantumishetken omasta arjestaan SPR:n järjestämillä hyvinvointipäivillä Aulangolla 14.-15.9.2017.

Ensimmäisenä päivänä tehtiin psykoterapeutti Pia Yli-Pirilän johdolla mielimatka omaan itseen ja harjoiteltiin keinoja, miten selvitä arjen haasteissa. ”Kun elämä alkaa olla velvollisuuksien täyttämää hoitamista, omaishoitajaa uhkaa uupuminen ja oman itsensä kadottaminen. Välillä on hyvä pysähtyä miettimään tilannettaan.  On myös hyvä olla lempeä omaa itseä kohtaan.”

”Omaishoitajan on pidettävä huolta, etteivät velvollisuudet täytä koko elämää eikä kaikki huomio kohdistu vain hoidettavaan. Huomiota pitää antaa myös itselleen”, Pia Yli-Pirilä korostaa.

Mieli ja keho ovat kiinteässä yhteydessä toisiinsa. Kun mielen täyttää huolilla, usein kehokin alkaa oireilla. Olo voi olla jännittynyt ja stressaantunut. Kun pienillä läsnäoloharjoituksilla keskittyy hetkeksi yhteen aistiin, vaikkapa kuuloon – kiinnittämällä huomiota vain siihen, mitä ääniä kuulee ympärillään, hetken kuluttua kehokin rentoutuu ja huoli voi tuntua pienemmältä tai hävitä. Harjoitusta testattiin omaishoitajien kanssa. Yksi harjoitus sopii yhdelle, toinen toiselle, Pia Yli-Pirilä muistutti.

Monen omaishoitajan kohdalla läheinen sairaudestaan johtuen voi käyttäytyä haastavasti ja omaishoitajan oma jaksaminen on usein koetuksella. Miten pysyä tyynenä ja rauhallisena, kun toinen käyttäytyy huonosti? Ensiapuna voi rauhoitella itseään esimerkiksi hengittämällä syvään muutaman kerran. Mutta on tärkeää muistaa myös asettaa omat rajat ja kertoa toiselle, miltä itsestä tuntuu. Aika ajoin on hyvä pysähtyä katselemaan omaa tilannettaan etäämpää, kuten nyt Aulangolla tehtiin.

Toisena päivänä fysioterapeutti Elina Torro innosti porukan liikkeelle. Helposti ajattelemme, että liikuntaa pitäisi harrastaa monta tuntia viikossa, mutta Elinan neuvo oli, että 15 minuuttia tai puoli tuntia päivässä riittää! Liikunnaksi voi laskea myös arjen puuhat, haravoimisen, lumityöt, siivoamisen. Omaishoitajat miettivät ryhmissä arjen lomaan sopivia pieniä liikunnallisia harjoitteita. Kun tyhjentää tiskikonetta, voi mennä kunnolla kyykkyyn ja kurkottaa ylähyllylle lautasia. Samalla tulee tehneeksi hyviä venytyksiä. Hampaidenpesun oheen voi ottaa jonkun liikkeen, mikä itsestä tuntuu parhaalta.

Palautteista ja naurusta päätellen moni sai hyvinvointipäiviltä hetken virkistystä. Yksi osallistujista kommentoi, että ehti unohtaa kodin ja läheisensä hetkeksi. Toinen osallistujista muistutti vertaisilleen, että omaishoitajien olisi tärkeää muistaa jatkossakin ottaa myös omaa aikaa ja huolehtia itsestään. Hetkittäinen irtautuminen arjesta voi antaa voimia taas pitkäksi aikaa. Vain pitämällä itsestä huolta voimme auttaa läheisiämme.

Hieronnat, kylpyläkäynnit, maittavat ruoat ja Aulangon kauniit rentouttavat maisemat tekivät tehtävänsä. Illallispöydässä syntyi hienoja keskusteluja ja vertaisuudesta ammennettiin voimaa. Luulen, että osa solmi uusia ystävyyssuhteita jopa pidemmäksikin aikaa.

Lämmin kiitos kaikille mukana olleille ja voimia arkeen!