Elvytystä keskellä jalkapalloturnausta, akkuhappoa ja liikenneonnettomuus – nuoret vapaaehtoiset testasivat taitojaan SPR Hämeen piirin ensiapukisoissa

Heini Lumio
Kuvaaja: Heini Lumio
"Asikkalan nuorten joukkue työntouhussa."
Heini Lumio
Kuvaaja: Heini Lumio
"Nokian Suicide Squat -joukkueen jäseniä rastilla. "
Heini Lumio
Kuvaaja: Heini Lumio
"Nokian Suicide Squat odottaa rastille pääsyä. "
Heini Lumio
Kuvaaja: Heini Lumio
"Asikkalan joukkue löysi kätensä loukanneen autettavan metsästä. "
Heini Lumio
Kuvaaja: Heini Lumio
"Varusteet kunnossa."
Heini Lumio
Kuvaaja: Heini Lumio
"Tampereen osaston Asystole vauhdissa."
Heini Lumio
Kuvaaja: Heini Lumio
"Spärräheebot auto-onnettomuusrastilla."
Heini Lumio
Kuvaaja: Heini Lumio
"Vesilahden joukkue vaihtaa rastia. "
Heini Lumio
Kuvaaja: Heini Lumio
"Forssan 2. joukkue tuomareiden tarkkailun alla. "

Vääksyn koulukeskus täyttyi lauantaina 9.9. hurjan näköisistä autettavista ja täydessä kisavarustuksessa olevista ensiapuryhmäläisistä, kun SPR Hämeen piirissä valmistauduttiin ratkaisemaan piirin edustajat ensiavun SM-kisoihin kesälle 2018.

Aikuisten sarjassa joukkueita oli mukana seitsemän, ensiauttajapareja kaksi ja 13–18-vuotiaiden nuorten sarjassa SM-kisapaikasta kilpaili kaksi joukkuetta. Osa nuorista oli ollut mukana jo useissa kisoissa eri kokoonpanoilla, niin Reddie-kerholaisten kuin nuortenkin sarjoissa. Sekaan mahtui kuitenkin myös ensikertalaisia, joille ensiaputaitojen harjoitteleminenkin oli melko uutta.

Rasteilla joukkueet pääsivät toimimaan oman arviointinsa ja osaamisensa mukaan erilaisissa onnettomuus- tai sairaskohtaustilanteissa. Osalle autettavista oli maskeerattu aamun valmisteluissa eriasteisia vammoja, kuten kalpeita kasvoja ja verta vuotavia haavoja, ja myös rasteilla kilpailijoiden toimintaa arvioivat tuomarit olivat pukeutuneet näkyvästi sadeviittoihin, lämpimiin vaatteisiin ja Punaisen Ristin vapaaehtoisliiveihin. Lisäjännitystä rasteilla toimimiseen toi yleisö, jota oli erityisesti keskellä lasten jalkapalloturnausta sijainneella ensimmäisellä rastilla.

Nuorten vahvuuksina rohkeus, aito kohtaaminen ja ryhmähenki

Nuoret kiersivät kisoissa samat rastit kuin aikuisetkin ja molemmat joukkueet saivat tuomareilta paljon kehuja joukkueenjäsenten yhteistoiminnasta ja rohkeudesta. Nuoret kisaajat menivät ennakkoluulottomasti tilanteeseen ja kohtasivat autettavan aidosti. He havainnoivat ja tutkivat ympäristöä taitavasti ja huomasivat asioita, jotka aikuisilta saattoivat jäädä huomaamatta, esimerkiksi talon seinässä olevat osoitekyltit. Asikkalan ja Nokian osaston nuorille tuomareiden rakentavasta palautteesta ja kehuista jäi hyvä mieli. Rasteilla vaikutuksen tekivät ennen kaikkea autettavat ja heille tehdyt maskeeraukset. Autettavien vaivat ja vammat olivat selkeitä, ja niistä oli kilpailijoiden mukaan helppo päätellä, mikä kyseistä henkilöä vaivaa. Erityisesti viimeistä purkurastia pidettiin onnistuneena ja sen jäljiltä radan sai lopettaa onnistumisen tunteeseen.

Nokialaiset kokivat itse oman Suicide squat -joukkueensa vahvuudeksi ehdottomasti asenteen. Kaikki toimivat tilanteessa rohkeasti, ja ryhmänjohtajan määräämiä tehtäviä ei kyseenalaistettu. Joukkue oli ollut kasassa vasta muutaman viikon, joten kommunikaation toimivuutta jännitettiin etukäteen. Asikkalan nuoret kehuivat oman joukkueensa hyvää ryhmähenkeä ja kommunikaatiota. Rasteilla autettiin totta kai myös joukkuekaveria, jos tämä ei tiennyt, miten toimia. Taito tehdä montaa asiaa yhtä aikaa oli hyödyksi, kun piti kirjoittaa, soittaa hätäkeskukseen ja neuvoa muita samaan aikaan. Hyvistä suorituksista huolimatta haasteeksi koettiin kisapäivälle osunut sateinen sää, joka vaikeutti esimerkiksi lomakkeiden täyttöä. ”Lomakkeet kastui ja niihin tuli reikiä. Myös potilaiden liikuttelu ja siirtäminen oli vaikeaa, kun osalla oli niin tiukat vaatteet”, tiivistivät Nokian osaston nuoret rastikokemuksiaan.

Parasta kisapäivässä oli nuorten mukaan uusien kokemusten saaminen ja se, että pääsi harjoittelemaan omia ensiaputaitojaan sellaisissa tilanteissa, joita ei osaston harjoituksissa pysty toteuttamaan. Myös palautteen saaminen omasta toiminnasta eri näkökulmista ja erilaisilta tuomareilta koettiin hyödylliseksi.

Asikkalan osaston nuoria riitti kisoihin myös autettaviksi rasteille. Kaikkien joukkueiden käsittelyssä ollut Aada kehui molempia nuorten joukkueita siitä, että he kertoivat, mitä ovat tekemässä, jopa aikuisten joukkueita paremmin. ”Potilaana on hyvin hämmentävää, kun ei kerrota, mitä tehdään. Se on tärkeää, vaikka esitinkin tajutonta”, viimeisellä, auto-onnettomuusrastilla mukana ollut Aada totesi. Seuraavissa piirin ensiapukisoissa nämä nuoret haastavat jo aikuisten sarjan joukkueita, toivottavasti yhtä vahvalla asenteella, kannustuksella ja tavoitteena olla jälleen ”superhyviä”!  

 

Entä ne Hämeen piirin edustajat SM-kisoissa?
Nuorten sarjassa edustajaksi lähtee Nokian osaston joukkue Suicide Squat, joka päihitti Asikkalan joukkueen täpärästi tiukan kisan päätteeksi.
Aikuisten sarjan voittoon ylsi upeasti Tampereen osaston joukkue Asystole ja ensiauttajapareista korkeammat pisteet keräsi Tampereen Vaeltajat, mutta SM-kisoihin lähtee myös toiseksi tullut Tampereen Kaksoiskuvat.

Ensiavun SM-kisat pidetään Turussa lauantaina 16.6.2018.

 

Reddie-ikäisten eli 7-12-vuotiaiden sarjan kisat järjestetään Hämeen piirissä myöhemmin. Onko osastossasi innokas kilpailijaryhmä? Reddie-sarjassa joukkue koostuu ryhmänjohtajasta ja kahdesta ryhmäläisestä, jotka ovat kaikki kilpailuvuoden aikana alakoululaisia. Voit kertoa asiasta jo etukäteen piirin nuorisotoiminnan suunnittelijalle, heini.lumio@redcross.fi tai seurata ilmoittelua.