Ystävätoiminta

Ville Salminen
Kuvaaja: Ville Salminen
Katja Lösönen
Kuvaaja: Katja Lösönen
Petteri Kivimäki
Kuvaaja: Petteri Kivimäki

Ystävätoiminnasta mielekäs harrastus tai apua yksinäisyyteen

Tiesitkö, että yli puolet suomalaisista on kokenut yksinäisyyttä jossain elämänvaiheessa? Ystävät ja sosiaaliset kontaktit eivät ole kaikille itsestäänselvyyksiä ja yksin voi jäädä kuka vain. Suomen Punaisen Ristin ystävätoiminnan kautta voit toimia ystävänä toisen ihmisen läsnäoloa kaipaavalle. Sinun ei tarvitse tehdä muuta, kuin antaa aikaasi. Ystävätoiminnan myötä voi syntyä siteitä yli ikä- ja kulttuurirajojen. Yhteinen ajanvietto rikastuttaa myös vapaaehtoisen ystävän elämää.

Ystävä, sinua tarvitaan!

Jos osaat kuunnella ja olla läsnä, sinussa on ystäväainesta. Aikaasikin toki tarvitaan, mutta sinä voit päättää, osallistutko kertaluontoisiin vai pitkäkestoisiin tehtäviin. Usein vapaaehtoiset kertovat saavansa toiminnasta enemmän kuin sille antavat.

Suomen Punaisessa Ristissä voit toimia esimerkiksi ystävänä seniorille, vammaiselle henkilölle, mielenterveyskuntoutujalle, maahanmuuttajalle, yksinäiselle nuorelle tai vangille. Punaisen Ristin paikallisosastoissa on myös mahdollisuus ohjata erilaisia ryhmiä, kerhoja ja virkistyshetkiä, kuten seniori- ja omaishoitajien ryhmiä. Toimintamuodot vaihtelevat paikkakunnittain.

Jos joku tehtävä tuntui omalta, ole rohkeasti yhteydessä! Täytä ilmoittautumislomake, niin otamme sinuun yhteyttä ja kerromme oman alueesi ystävätoiminnasta. Tai ole suoraan yhteydessä paikkakuntasi Punaisen Ristin osastoon. Perehdytämme sinut tehtävään ja ystävänä toimiessasi saat tukea ja neuvoja.

Ilmoittaudu ystäväksi netissä

Ole suoraan yhteydessä oman paikkakuntasi ystävävälitykseen

Tarvitsetko ystävää?

Punaisen Ristin ystävätoiminnan vapaaehtoiset tuovat iloa yksinäisen arkeen. Voit kysyä Punaiselta Ristiltä pitkäaikaista ystävää tai kertaluonteista apua. Ystävätoiminnan muodot vaihtelevat paikkakunnittain.

Yksinäisyydestä voivat kärsiä nuoret, aikuiset ja seniorit. Yksinäiseksi voi kokea itsensä kuka tahansa ikään, sukupuoleen tai kulttuuritaustaan katsomatta. Yksinäisyyttä voi aiheuttaa esimerkiksi välimatka perheeseen tai uusi ja outo elämäntilanne. Ystävyyden solmiminen voi olla hankalaa monista eri syistä.

Punaisen Ristin vapaaehtoiset ovat tehtäväänsä koulutettuja. Yhdessä ystävänä kanssa esimerkiksi keskustellaan, leivotaan, harrastetaan käsitöitä, jumpataan tai keskustellaan elokuvista ja harrastetaan taidetta.

Lue lisää ystävätoiminnasta

Muita avuntarjoajia

 

Emma Selenius, sosiaalisen hyvinvoinnin päällikkö
etunimi.sukunimi@punainenristi.fi
040 143 1255