Festarikesän kuulumisia

Kati Laitila
Kuvaaja: Kati Laitila
"Ilosaarirockissa hiv-/seksuaaliterveys, ensiapu, päihdetyö ja henkinen tuki"

Kesän festareita on jäljellä vielä muutamia, mutta tällä hetkellä päihdetyö on toiminut 27 tapahtumassa ja hiv-/seksuaaliterveystyön vapaaehtoiset ovat päivystäneet 19 tapahtumassa. Mikäli yllätyksiltä vältytään tulee määrä kasvamaan päihdetyön osalta ainakin 6 ja hiv-/seksuaaliterveystyön osalta 2 tapahtumalla.  Näiden lisäksi päihdetyö on osallistunut Vappuna ja koulujen lopun aikaan yleisiin jalkautumisiin 4 eri kaupungissa.

Toimintaan on osallistunut tähän mennessä 58 vapaaehtoista päihdetyön ja 20 vapaaehtoista hiv-/seksuaaliterveystyön puolelta.

Päihdetyön vapaaehtoiset ovat ylläpitäneet selviämisasemia Provinssissa, Ruisrockissa, Ilosaarirockissa ja Puntala-rockissa, sekä Blockfestilla osana ensiapupäivystystä. Hiv-/seksuaaliterveystyön Seksikiska on järjestetty niin ikään neljässä tapahtumassa: Ylexpopissa, Ruisrockissa, Weekend Festivalilla ja tulevana viikonloppuna Blockfesteilla.

Alkoholi näyttäytyy edelleen yleisimpänä käytettynä päihteenä, mutta vaihtelu tapahtumien välillä on suurta ja muutkin päihdehavainnot ovat melko tavallisia sekä selviämisasemilla että kiertävässä työssä. Lisäksi yhteen musiikkityyliin keskittyneissä tapahtumissa tavataan keskimääräistä enemmän myös muita aineita, vaikka järjestyshäiriöiden näkökulmasta tällaiset tapahtumat ovat usein rauhallisempia kuin "jokaiselle jotakin"-tyyppiset festarit.