Ensiapupäivystäminen antaa voimavaroja toimistotyöhön

Ensiapupäivystäjän työ vie Jouni Krögerin paikkoihin ja tapahtumiin, joissa ei muuten tulisi koskaan käytyä.

Ensiapupäivystys on osa yleisötilaisuuksien turvallisuusjärjestelyjä. Päivystäjän missio on turvallisuuden takaaminen, ensiavun antaminen ja terveyttä koskevissa asioissa neuvominen.

Jouni Krögerillä on kahdeksan vuoden kokemus ensiapuryhmä Sirpaleen toiminnasta. Hän toimii ensiapupäivystäjänä Suomen Punaisen Ristin Hämeenlinnan osastossa. Halu auttaa motivoi häntä edelleen.

– Olen ammatiltani mekaniikkasuunnittelija ja teen aika pitkälti toimistotyötä. Tämä lataa akkuja ja lisää omia voimavaroja, kun saa olla ihmisten joukossa, Kröger kertoo.

Sirpaleessa on jäseniä monipuolisesti eri aloilta. Kröger korostaakin, ettei mukaan päästäkseen tarvitse olla terveydenhuollon ammattilainen, sillä ryhmä tarjoaa todella kattavan koulutuksen tehtävään. Toimintaan sitoutuneet käyvät EA1 ja EA2 kurssin. Ensiaputestin suoritettuaan he pääsevät päivystäjiksi.

– Kyllähän sen pitäisi olla oikeastaan kansalaisvelvollisuus osata ensiapua, koska ensiaputaitoja voi tarvita milloin tahansa, Kröger toteaa.

Päivystäjän työ vie Krögerin usein paikkoihin, joissa hänen ei muuten tulisi käytyä. Ensiapupäivystäjät päivystävätkin monipuolisesti erilaisissa tapahtumissa. Myös ihmisiä tapaa laidasta laitaan niin tapahtumissa kuin ryhmän sisälläkin.

– Meidän ryhmä on tosi mukava ja porukassa todella viihtyy. Käsiä tarvitaan aina ja kaikki ovat tervetulleita mukaan meidän toimintaan. Pohjakoulutusvaatimusta ei ole, Kröger hehkuttaa.

Päivystämisen lisäksi Sirpaleen jäsenet harjoittelevat ensiapua ja pelastamista kahden viikon välein. Hämeenlinnan osasto on myös mukana kaupungin valmiussuunnitelmassa kahdella hälytysryhmällä.

Tutustu ensiapuryhmä Sirpaleeseen.

Kuva ja teksti Meeri Männikkkö