Vapaaehtoistyöntekijä Elise: ”Olen oppinut paljon senioreiden elämänkokemuksesta”

Anton Sinelnikov
Kuvaaja: Anton Sinelnikov
"Elise ja Elisa ovat toimineet Seniorikahvilan vetäjinä vuorotellen."
Kerran viikossa kokoontuva seniorikahvila pyörii Kallio-Käpylän osastolla kahden vapaaehtoisen voimin. Toimintaan kaivataan nyt mukaan lisää vapaaehtoisia.
 
Kallio-Käpylän osaston toimitiloissa tuoksuu torstai-iltapäivisin kahvi. Pöydän ympärillä istuu iloinen joukko keskenään rupattelevia ihmisiä. Koolla on Kallio-Käpylän seniorikahvila.
 
Pöydän päässä istuva Elise Hietanen on vetänyt osaston seniorikahvilatoimintaa nelisen vuotta. ”Kun jäin eläkkeelle, vapaa-aikaa oli yhtäkkiä paljon. Aloin kaivata mielekästä tekemistä, ja niin päädyin SPR:n vapaaehtoishommiin.”
 
Noin vuosi sitten Elise sai avukseen Elisa Marjavan. Työssäkäyvä Elisa on sopinut työnantajansa kanssa, että tekee torstai-iltapäivistä kertyvät miinustunnit sisään muina päivinä.
 
Seniorikahvila järjestetään kerran viikossa. Kahvittelun, rupattelun ja rennon yhdessäolon lisäksi ohjelmassa on usein aivojumppaa, kuten pelejä tai tietovisa. Yhdessä käydään myös retkeilemässä; tänä keväänä seniorikahvilan porukka on suuntaamassa ainakin museoon ja konserttiin.
 
Avoimeen ja ilmaiseen kahvilaan ovat tervetulleita kaikki seniori-ikäiset. Paikalla voi vain piipahtaa tai viipyä muutaman tunnin.
 
Elisan mielestä parasta vapaaehtoistyössä ovat sen kautta kohdatut ihmiset. ”Seniorit ovat kiitelleet, että on kiva, kun mukana on nuorempikin ihminen. En tullut ensin edes ajatelleeksi, kuinka suuri merkitys pelkällä läsnäolollani voi heille olla.”
 
Sekä Elisa että Elise ovat samaa mieltä siitä, että vapaaehtoistyö ei ole pelkkää antamista – siitä saa myös itse paljon. ”On antoisaa kuulla kokeneiden ihmisten tarinoita ja oppia heidän elämänkokemuksestaan”, Elise sanoo.
 
Naiset ovat yhtä mieltä myös siitä, että senioritoimintaan otetaan mieluusti lisää vapaaehtoisia. Elisa sanoo, että hommassa pärjää kuka tahansa, joka vain on kiinnostunut vapaaehtoistyön tekemisestä.
 
”Tärkeintä on into lähteä mukaan avoimin mielin. Aiempaa kokemusta seniori- tai vapaaehtoistyöstä ei tarvitse olla, sillä SPR huolehtii hyvin kouluttamisesta ja auttaa tarpeen mukaan”.
 
Seniorikahvila jatkaa toimintaansa syyskuussa. Kiinnostaako vapaaehtoistyö senioritoiminnan parissa? Lisätietoja osoitteesta elisa.marjava@gmail.com.
 
 
Teksti: Iina Kansonen