Valmennus ja vertaistuki erinomainen yhdistelmä – kokemuksia Verohallinnossa

Tatu Blomqvist
Kuvaaja: Tatu Blomqvist

Täyttä elämää eläkkeellä -valmennuksia on vuodesta 2015 lähtien järjestetty sekä kaikille avoimina yleisövalmennuksina että myös yhteistyössä työnantajien kanssa. Yhteistyökumppaneina on tällä hetkellä 24 työnantajaa, jotka tarjoavat valmennusta osana työhyvinvointiohjelmiaan.

Yksi yhteistyökumppaneista on Verohallinto, joka tarjoaa valmennuksia henkilöstölleen usealla eri paikkakunnalla. Yhteistyön käynnistymisestä kertoo Heli Stenroos, työhyvinvoinnin kehittäjä Verohallinnossa: ”SPR:n yhteistyö tuli osaksi Vero 55+ -pilottia vuonna 2016, jolloin pilottiin kuuluvat henkilöt (23) tekivät erilaisia ehdotuksia, joilla voidaan tukea ikääntyvää henkilöstöä. Saimme eri tahoilta vinkkejä myös SPR:n eläkevalmennuksista ja kiinnostuimme asiasta. Otimme yhteyttä SPR:ään ja siitä se lähti etenemään. Lisäksi kuulimme positiivisia kommentteja valmennuksiin osallistuneilta henkilöiltä. Testasimme itsekin ohjelmaa ja olimme asiasta samaa mieltä. Pilottilaisten palautteet valmennuksista olivat erinomaisia.”

Kuusi Verohallinnon Kaiku-kehittäjää kouluttautui eläkevalmentajiksi huhtikuussa 2017 ja valmennukset käynnistyivät heti toukokuussa. Ensimmäisestä omin voimin toteutetussa valmennuksessa Heli toimi myös toisena vetäjänä yhdessä Maija Jokisen kanssa. Heli kertoo valmennuksesta seuraavasti: ”Uunituoreet terveiset Porin pilottiryhmän Täyttä elämää eläkkeellä –valmennuksesta, jonka toteutimme Maija Jokisen kanssa 9. ja 10.5.2017. Ryhmässä oli kymmenen vuosina 2017 ja 2018 eläkkeelle jäävää henkilöä. Valmennus otettiin vastaan ilolla ja palautteet heti tilaisuuden jälkeen ryhmältä olivat hyvin positiivia. Työelämä on haastanut virkailijoita kohtaamaan monet työn ja toimintaympäristön muutokset vuosien varrella. Eläkkeelle jääminen on ainutkertainen iso muutos yksittäisen henkilön elämässä. Valmennus tarjoaa mahdollisuuden jakaa omia ajatuksia ja tuntoja toisten samassa tilanteessa olevien työkavereiden kanssa. Tässä valmennus ja vertaistuki ovat erinomainen yhdistelmä, joka antaa valmiuksia ja työkaluja tulevaan uuteen elämäntilanteeseen. Tästä mahdollisuudesta lämpimät kiitokset yhteistyökumppanillemme SPR:lle ja Täyttä elämää eläkkeellä  -hanketiimille.”