Tunti viikossa - lyhyt aika, mutta iso merkitys

Pirjo Aarniovuori
Kuvaaja: Pirjo Aarniovuori
"Nyt ulkoiltiin aurinkoisessa säässä, mutta oikein huonon sään varallekin on keinot olemassa. Silloin vapaaehtoiset auttavat Heinätalon asukkaat ”ulos” talon isoille terasseille tai työntävät heitä pyörätuoleissa talon käytävillä."

Joukko hyväntuulisia SPR:n vapaaehtoisia kokoontuu huhtikuisena torstaina klo 11 Pakilakodin Heinätalolle. Seuraavan tunnin aikana he veisivät ryhmäkodin asukkaita ulkoilemaan, kuten joka torstai muinakin viikkoina. Uloslähtijätkin ovat jo valmiina, ulkovaatteissaan tai huivein ja viltein pyörätuoleihinsa peiteltyinä. Joten ei muuta kun hissiin, alas ja lenkille!

Helsingin Seniorisäätiön Pakilakoti on Länsi-Pakilan pientaloalueen laidassa sijaitseva vanhainkoti, jossa on yhteensä 236 asukasta. Se koostuu kahdesta rakennuksesta, joista isompi on Suovatalo ja pienempi Heinätalo, jonka 78 asukkaasta kymmenkunta on nyt lähdössä ulkoilemaan. SPR:n vapaaehtoiset tekevät yhteistyötä Helsingin Seniorisäätiön kotien kanssa myös Kannelmäessä, Pohjois-Haagassa ja Tapaninvainiossa.

"Pakilakodissa yhteistyö alkoi syyskuussa 2015 SPR:n ystäväkurssin jälkeen. Kurssin vetäjän avustuksella pidettiin suunnitteluilta yhdessä Pakilakodin vastuuhenkilöiden kanssa ja siitä se lähti"; kertovat vapaaehtoiset Eeva Kallio ja Ulla Rauhala.

"Meidän ulkoiluttajaryhmässä oli pitkään vain seitsemän henkilöä, joista osalla oli harrastustaustaa Pakilan Voimistelijoista, mutta nyt meitä on jo toistakymmentä. Se on mukava, sillä mitä useampi meitä ulkoiluttajia on, sitä useampi ikäihminenkin pääsee ulos."

"Antoisaa ja mielekästä toimintaa"

Tällä kertaa ulkoilulenkki kiertää loivaa mäkeä alas, käännös tien päässä ja takaisin ylös ja lopuksi vielä läheisen Suovatalon pihan kautta takaisin Heinätalolle. Matka ei ole pitkä ja vauhti on verkkaista, mutta pääasia onkin nauttia raikkaasta ulkoilmasta ja keväisestä auringonpaisteesta. Ja rupatella vaikka kevään etenemisestä.

"Kiva oli olla ulkona” on usean ikäihmisen kommentti. Monelle heistä ulkoilu voi olla päivän kohokohta, mutta ilman vapaaehtoisia tällaiset ulkoilulenkit jäisivät monelta asukkaalta tekemättä. Yksin ei kykene ulos ja läheisiä ei ole tai he asuvat kaukana eikä Heinätalon henkilökunta ehdi heitä säännöllisesti ulkoiluttamaan. Tällä kertaa Heinätalon työharjoittelijoita oli mukana vapaaehtoisten lisäksi.

Hyvillä mielin on ulkoiluttajienkin joukko pienen kävelylenkin jälkeen. ”Tämä on antoisaa ja mielekästä toimintaa. Saa hyvän mielen, kun voi olla avuksi heille, jotka eivät muuten pääse ulkoilemaan. Monet meistä asuvat tässä lähellä, joten tänne on helppo tulla.”

Vapaaehtoiset ovat meille suuri voimavara

Pakilakodin henkilöstö kiittelee vapaaehtoisia.”Vapaaehtoiset ovat meille suuri voimavara. Ulkoilutuksen lisäksi he ovat apuna, kun asukkaita kuljetetaan juhla- tai muihin tilaisuuksiin Pakilakodin tiloissa, käydään retkillä jne.” sanovat Heinätalon osastojen 4 ja 5 osastonhoitajat Minna Lillberg ja Sanna Juntunen.

Teksti: Pirjo Aarniovuori

Olisiko sinulla aikaa ja kiinnostusta tulla avuksi ikäihmiselle, ystäväksi yksinäiselle tai vaikka tämän ryhmän matkaan ulkoiluttamaan vanhuksia? Lue lisää ystävätoiminnastamme eri puolilla laajaa osastoamme ja ota reippaasti yhteyttä ryhmien vastuuvetäjiin!